• Turkhane Logo

Yarın sıkı durun, dolar yükselecek!

Merkez Bankası tarafından yayınlanan yeni KKM kararını değerlendiren ekonomistler, bu adımın dövizde yükselişe sebep olabileceğini söyledi.

15:12 20 Ağustos 2023 Pazar
Yarın sıkı durun, dolar yükselecek!
Merkez Bankası tarafından yayınlanan yeni KKM kararını değerlendiren ekonomistler, bu adımın dövizde yükselişe sebep olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına son verildiğini açıkladı.

Bankanın resmi sitesinde yaptığı duyuru, seçim sonrası ortodoks ekonomi politikasına dönüş adımlarının yeni bir örneği olarak değerlendiriliyor.
Bankadan yapılan açıklamada, “sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği” de açıklandı.
Peki Merkez Bankası’nın bu hamlesi ne anlama geliyor? Dolar, bu karardan nasıl etkilenecek?
Bu sorulara, ekonomistler yanıt verdi.
YARIN SIKI DURUN, DÖVİZ YÜKSELİŞE GEÇECEKEkonomist Mustafa Sönmez, kararın dövizde yeni bir yükselişe sebep olabileceğini söyledi ve “Yarın sıkı durun” dedi.
HAKAN KARA: BU KARMAŞIK İŞLERE GİRMEDEN…Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, “TCMB bankalara diyor ki TL’den KKM’ye geçmiş mudileri tekrar TL mevduata geçmeye ikna edin. Bir taşla iki kuş vuruyor, KKM’yi eritirken mevduat faizinin de artmasını sağlayacak. Tabii bu karmaşık işlere girmeden resmi faiz de artırılabilirdi, ama belli ki oradaki ısrar sürüyor” dedi.
GÜRSES: GERÇEKTEN HANGİ FAİZLE İKNA EDECEKLER?Ekonomist Uğur Gürses ise şu ifadeleri kullandı: “Döviz hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları 4-6 puan artırılmış. Kabaca 7 milyar dolar bankalarca Merkez Bankası’na yatırılacak, rezerv artışı olacak demektir. TL faizini düzeltmeden, havuzun dibindeki delik kapatılmadan ne işe yarayacak?
Bankalara şimdi de KKM’leri yenileme hedefi getirilmiş. olmazsa düşük faizli ‘menkul kıymet cezası’ uygulanacak. Belli ki yeni atanan PPK üyeleri TL faizini düzeltme umudu taşımıyorlar; işi “Top çevirmeye” dökmüşler…
Bankalara, TL’den açılan KKM’ler için % 50’lik bir TL vadeli mevduata çevirme yükümlülüğü getirilmiş. Dövizden açılan KKM’lerin vadeli TL hesabına çevrilmesi için % 5’lik hedef konmuş. Olmazsa aradaki fark kadar düşük faizli tahvil almak zorundalar. Gerçekten hangi faizle ikna edecekler?”
ÖZCAN: GELİN VAZGEÇİN BU YAN YOLLARA GİRME SEVDASINDANGelecek Partili Serkan Özcan da, şunları söyledi: “Merkez Bankası bu geceki kararlarıyla hem KKM’yi azaltmayı hem de brüt rezervleri artırmayı planlamış. KKM’yi azaltmak için bankalara vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduata geçirme hedefi koymuş. KKM garabetinden kurtulma yönünde yapılan girişim doğru ama kullanılan yöntem yanlış!
Anlamamakta ısrarcı olmaya gerek yok, ekonomi biliminin söylediğini yapıp doğru bir para politikası uygulamadan kimse ikna olmaz! Bu ülkede yüksek enflasyon olduğu ve bununla samimi bir biçimde mücadele edilmediği sürece, bankalara yapılan regülasyon baskısıyla bu garabet son bulmaz!
Anlıyorum. KKM’den çıkmak girmek kadar kolay değil ama gelin vazgeçin şu yan yollara girme sevdasından!”
ATABAY: KKM BELASINDAN ÇIKMAYA…Kararı eleştiren ekonomist Güldem Atabay, “KKM belasından çıkmaya adım doğru, faizin etrafından dolanmak için bankalara yüklenmek yanlış. Faiz doğru yere oturtulmadan (’23 te %70 üzeri ’24 sonu ~%45 TÜFE ile uyumlu) döviz, altın talebini kesmek için daha yüksek munzam karşılık işe yaramaz. ‘Rasyonel’ işler değil bunlar” dedi.
GEÇER: YA YÜKSEK FAİZ, YA YÜKSEK KUREkonomist Selçuk Geçer, “TCMB Kur Korumalı Mevduat KKM sınırlama ve Mevduat faizi kararının deşifresi… YA YÜKSEK FAİZ !!! YA YÜKSEK KUR !!! Bu arada düşük politika faizi aldatmacasına devam !!!” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 15:12 20.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı