• Turkhane Logo

Macron'dan şimdi de 'Nükleer savunma' önerisi

16:03 28 Nisan 2024 Pazar
Macron'dan şimdi de 'Nükleer savunma' önerisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hafta sonu yayınlanan bir röportajında, nükleer silahların ortak Avrupa savunmasındaki rolü konusunda tartışma açmaya hazır olduğunu söyledi.

Bu çıkışı, Macronun, son dönemde Avrupa liderliğinde bir savunma stratejisine duyulan ihtiyacı vurguladığı konuşmaların sadece sonuncusu.

Fransız lider, bölgesel basın grubu EBRAya verdiği mülakatta, şu ifadeleri kullandı:

Füze savunmasını, uzun menzilli silahları, bunlara sahip olanlar ya da kendi topraklarında Amerikan nükleer silahları bulunanlar için nükleer silahları da içermesi gereken bu tartışmayı açmaktan yanayım. Her şeyi masaya yatıralım ve bizi gerçekten güvenilir bir şekilde neyin koruduğunu görelim. Bu, füze kalkanlarının konuşlandırılması anlamına gelebilir, ancak tüm füzeleri engellediğinden ve nükleer silahların kullanımını caydırdığından emin olmalıyız. Fransa özgünlüğünü koruyacaktır ama Avrupanın savunmasına daha fazla katkıda bulunmaya da hazırdır.

Macron: ABDye daha az bağımlı bir savunma stratejimiz olmalı
Avrupayı ABDye daha az bağımlı inandırıcı bir savunma stratejisi benimsemeye çağıran Macron, sözlerini şöyle sürdürdü:

İnandırıcı olmak aynı zamanda Rusları caydırmak için uzun menzilli füzelere sahip olmak demektir. Bir de nükleer silahlar var: Fransanın doktrini, hayati çıkarlarımız tehdit edildiği zaman bunları kullanabileceğimiz yönündedir. Detaylara girmeden bu hayati çıkarların bir Avrupa boyutu olduğunu daha önce zaten söylemiştim. Çünkü bu caydırıcılık Avrupa savunmasının güvenilirliğine katkıda bulunacaktır.

Fransa, İngilterenin Avrupa Birliğinden ayrılmasının ardından 27 üyeli bloğun kendi nükleer silahlarına sahip tek üyesi konumunda.

Ortak Avrupa savunması oluşturma fikri Parisin uzun süredir dillendirdiği hedeflerinden biri olsa da bu konuda, NATO şemsiyesinin daha güvenilir olduğunu savunan diğer AB ülkelerinin muhalefetiyle karşılaşıyor.

Ancak Rusyanın Ukrayna işgali ve Önce Amerika düşüncesini benimseyen ve izolasyonist politikalarıyla bilinen Donald Trumpın yeniden ABD Başkanı olma olasılığı, son dönemlerde Paris başta olmak üzere Avrupanın savunma alanında daha fazla bağımsızlık kazanması gerektiği çağrılarını yeniden güçlendirdi.

Avrupa, küresel silahlanma karşısında çok yavaş ve iddialı değil
Öte yandan Macron, perşembe günü de Paristeki Sorbonne Üniversitesinde öğrencilere yaptığı konuşmada, Avrupanın Rus saldırganlığından kaynaklanan varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Fransız lider, Avrupa temalı konuşmasında, daha egemen ve daha güçlü bir Avrupa mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Macron, Rusyanın Ukrayna savaşını kazanmamasının Avrupanın güvenlik koşulu olduğunu kaydetti ve Rusyaya karşı otonom ve gerçek bir strateji yürütülmesi gerektiğini savundu.

Son güncelleme: 16:03 28.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı