• Turkhane Logo

Türkiye’deki 59 gölden 7’si kuruduğu için artık göl değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Türkiye’deki 59 gölden 7’sinin geri dönüşü olmayan bir noktaya geldiğine dikkat çekerek, 36 gölün ise ciddi oranda kuraklık tehdidi yaşadığının altını çizdi.

11:33 09 Temmuz 2020 Perşembe
Türkiye’deki 59 gölden 7’si kuruduğu için artık göl değil
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Türkiye’deki 59 gölden 7’sinin geri dönüşü olmayan bir noktaya geldiğine dikkat çekerek, 36 gölün ise ciddi oranda kuraklık tehdidi yaşadığının altını çizdi.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Türkiye’deki göllerle ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre Türkiye’de tüm dünyaya göre göllerin iklim krizi nedeniyle daha büyük zarar gördüğü belirtildi. Zarara uğradığı belirlenen toplam 59 gölden 7’sinin geri dönüşü olmayan bir noktaya geldiğine dikkat çekildi.

7 GÖL KURUDU, 8’İ DE KURUMAK ÜZERE


Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP’li Karaca, Türkiye genelindeki 100’ün üzerindeki gölden 59’unda yaşanan olumsuzlukları tespit etti. CHP MYK’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulan rapora göre, toplam 59 göl içerisinde toplam 7’si artık geri dönüşü olmayan ya da çok zor olan bir noktada, 8’i planlanmakta olan bir proje ya da yanlış su politikası yüzünden tehlikede, 36’sının ise yaşadığı kuraklık tehdidi ciddi bir noktaya doğru ilerliyor. 8 göldeki kuraklık tehdidi de başlangıç aşamasında bulunuyor.

SU FAKİRLİĞİNE KARŞI POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, göllerin kuruma tehlikesinden kurtulması için yapılması gerekenlerle ilgili şunları dile getirdi: “Sulak alanların yönetim planları, iklim krizi, su fakirliği, biyoçeşitlilik gibi öncelikler gözetilerek yapılmalıdır. Sulu tarım yerine daha az veya hiç su tüketmeyen ürünlerin havza bazında yaygınlaşması gerekmektedir. Kapalı sistem yeme dayalı hayvancılık yerine açık mera hayvancılığının yaygınlaşması gerekmektedir.”

MEKE GÖLÜ’NDE BİR DAMLA SU BİLE KALMADI

Konya’nın Karapınar ilçesinde, “Dünyanın nazar boncuğu” olarak bilinen krater bir yapıya sahip Meke Gölü’nde bir damla bile su kalmadı. Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yağışlar nedeniyle ilkbahar aylarında mikroorganizmalardan kaynaklanan, kırmızı renge boyanan ve neredeyse bir avuç su bulunan gölde şimdi sıcaklığın artıp buharlaşmanın etkisiyle bir damla bile su kalmadı.

BİRÇOK GÖL KURUMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Rapora göre, göllerin tehdit altında olmalarının ana nedenleri arasında, endüstriyel faaliyetler, havzalar arası su transferi, barajlar ve HES’ler, yanlış tarımsal uygulamalar, çöp doldurma alanları, tehlikeli atık işleme, yapılaşma, maden işleme artığı, kömür işleme yer alıyor. Rapor, Göller Bölgesi’nde yer alan Eğirdir, Beyşehir, Akşehir, Burdur gibi göllerin kuruma ve kirlilik tehdidi ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Son güncelleme: 11:33 09.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı