• Turkhane Logo

TUİK gerekli ayarlamaları yaptı: Enflasyon rakamları 3 Şubat'ta şaşırtacak!

Enflasyon rakamları 3 Şubat'ta şaşırtacak!. Fiyatları fırlayan elektriğin payı enflasyon sepetine eklenmeyecek.

12:59 02 Şubat 2022 Çarşamba
TUİK gerekli ayarlamaları yaptı: Enflasyon rakamları 3 Şubat'ta şaşırtacak!
Enflasyon rakamları 3 Şubat'ta şaşırtacak!. Fiyatları fırlayan elektriğin payı enflasyon sepetine eklenmeyecek.

3 Şubat 2022’de açıklanacak Ocak ayına ilişkin enflasyon hesaplamasında yıl başından bu yana büyük oranda zam gelen elektrik fiyatlarının payı düşecek. Elektriğin geçen yılki TÜFEde yüzde 2.71 olan ağırlığının Ocak ayı için yüzde 2.5in altında kalacağı hesaplanıyor.
ELEKTRİK FİYATLARININ AĞIRLIK İÇİNDE PAYI NEDEN AZALACAK?Her yılın ilk ayındaki enflasyon hesaplamalarında TÜFEyi oluşturan mal ve hizmetlerin toplam içindeki ağırlıkları belirleniyor ve zam oranının genel endekse ne ölçüde yansıyacağında bu ağırlıklar belirleyici oluyor. Enerji Günlüğünün haberine göre geçen yıl TÜFE artışı yüzde 36 olurken elektrikteki zam oranı yüzde 22de kaldı. Dolayısıyla 2021 itibarıyla elektriğe yapılan harcamanın toplamdaki payı azaldı. Yöntem gereği pay ağırlık hesaplamalarında yeni yıla girişte bu oranlar esas alınıyor. Geçen yıl elektriğe genele oranla daha düşük zam geldiği için bu ağırlığın bu yıl Ocak ayında yüzde 2.3-2.4 aralığında olması bekleniyor. 
ŞUBAT AYINDA ELEKTRİK FİYATLARININ PAYI ARTACAKBununla birlikte enflasyon hesaplamalarındaki bu yöntem tüm yıl için geçerli değil. Bu nedenle Ocak ayında kademeli zamma göre ortalama yüzde 75 dolayında artacak olan elektrik fiyatlarının enflasyon sepetindeki ağırlığı Şubat ayında artacak.
DOĞALGAZ FİYATLARININ AĞIRLIĞI DA OCAKTA AZALACAKOcak ayı enflasyon sepetinde elektriğin yanı sıra yılbaşında yüzde 25 zam gelen doğalgazın ağırlığında da gerileme olacak. Doğalgazın geçen yıl enflasyon sepetinde ağırlığı yüzde 1,68 idi. Geçen yıl doğalgaza yapılan zam oranı ise elektrikte olduğu gibi yüzde 19,5 ile enflasyonun altında gerçekleşti.

Son güncelleme: 12:59 02.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı