• Turkhane Logo

Salgında yeni sorun: İlaca dirençli hastaların sayısı artıyor

Koronavirüs aktif hasta sayısı ile ilaca dirençli ağır hastaların sayısı artarken, bunun neticesinde iyileşenlerin sayısı da düşmeye başladı.

11:33 12 Ocak 2021 Salı
Salgında yeni sorun: İlaca dirençli hastaların sayısı artıyor
Koronavirüs aktif hasta sayısı ile ilaca dirençli ağır hastaların sayısı artarken, bunun neticesinde iyileşenlerin sayısı da düşmeye başladı.



Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, dirençli hastalar nedeniyle bir ay içinde vakaların 7.5 kata kadar çıkabileceği uyarısında bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, son dönemde koronavirüs aktif hasta sayısı ile ilaca dirençli ağır hastaların arttığını belirterek, “Aktif vakalar özellikle 4 Ocak sonrası arttı. İyileşenlerin sayısı daha düşük” dedi. Başer “Korkumuz 1 ay içinde hasta sayısının 7.5 katına ulaşabileceği yani kartopu etkisi” dedi.


SALGIN ÜREME HIZI İNDİRİLMELİ

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Başer, mutasyonlu virüsün görüldüğü ülkeler arasında hastalığın bulaşıcılığının yüzde 60’lara dek çıktığını hatırlatarak, “Bu nedenle biliyorsunuz çok katı kapanmalar yapılıyor ve hızlı aşılanmaya gidiliyor. Almanya örneğinde olduğu gibi. Çünkü mutasyona uğramış virüsle ilgili bir kartopu etkisinden bahsediliyor. Eğer önlem alınmaz ve salgın üreme hızı 0.7’lerin altına indirilmezse çok hızla bir vaka artışına gebe kalınabilir. Onun için mutasyon çok dikkatle izlenmeli” dedi.

SIKI KAPANMA VE AŞILAMA ŞART

Toplumda çok sıkı kapanma yöntemleri ile kontrollü nüfus etkileşiminin azaltılmasına gidilmesi ve hızlı aşılama yapılması gerektiğini aktaran Prof. Başer, “Aksi takdirde işin daha kontrolden çıkması kaçınılmazdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi salgın yayılım hızı 0.7’nin üzerinde ise çok hızlı kapanın ve çok hızlı aşılamaya gidin. İsrail bunu çok yoğun bir şekilde yapıyor. Kapanma yapıldı ve toplumun yüzde 80’i bir-bir buçuk ay gibi bir sürede aşılayarak marta kadar biz ölümlerin önüne geçeceğiz gibi bir matematik modelleme iddiaları var. Kötü örneğe aday İngiltere’dir. Bu ikisini de çok iyi takip etmek gerekir” dedi. Prof. Başer, Türkiye’nin aşılamada çok geç kaldığını kaydetti.

Son güncelleme: 11:33 12.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı