• Turkhane Logo

Putin: Yaşananlar ABD'nin Ortadoğu'daki başarısız politikalarının bir sonucu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail-Filistin çatışmasında gelinen durumu Filistinliler ve İsrailliler için büyük bir trajedi olarak niteledi.

23:50 13 Ekim 2023 Cuma
Putin: Yaşananlar ABD'nin Ortadoğu'daki başarısız politikalarının bir sonucu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail-Filistin çatışmasında gelinen durumu Filistinliler ve İsrailliler için büyük bir trajedi olarak niteledi.

TURKHANE.COM- MOSKOVA 

Kırgızistanın başkenti Bişkekte düzenlenen BDT Liderler Zirvesinde sadece devlet başkanlarının katılımıyla yapılan dar kapsamlı zirve toplantısında konuşan Putin, İsrail-Filistin çatışmasında gelinen durumu bölge halkları adına Filistinliler ve İsrailliler için büyük bir trajedi olarak niteledi.
Vladimir Putin, İsrail ordusunun Gazze Şeridine yönelik kara harekatı düzenlenmesi halinde bunun ağır sonuçlar doğuracağı ve sivil can kayıplarının kabul edilemez olacağı uyarısında bulundu.
RİA Novosti’nin haberine göre Putin, Filistin-İsrail çatışmasının eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tırmandığı ve her iki tarafta da binlerce sivilin öldüğü ve yaralandığı gelişmeler hakkında birkaç şey söylemeden geçemeyeceğim. Yaşananlar, İsraillilerin ve Filistinlilerin şu anda karşı karşıya kaldıkları büyük bir trajedi, ABDnin Ortadoğudaki başarısız politikalarının doğrudan bir sonucudur dedi.
İsrailin kara harekatı planlarını eleştiren Rusya lideri, Gazzede kara harekatıyla ilgili hazırlık planları olduğunu duyuyoruz. Ancak meskun mahallerde ağır teçhizatın kullanılması, zor bir iştir ve tüm taraflar için ciddi sonuçlara gebedir. Askeri teçhizat olmadan bu çok yoğun meskun mahallerde harekat düzenlemek ise daha zordur. En önemlisi de, sivil can kayıpları kesinlikle kabul edilemez olacaktır. Zira orada 2 milyon kişi yaşıyor mesajını gönderdi. Eşi görülmemiş sertlikte bir saldırıya uğrayan İsrailin kendi savunma hakkı var ancak müzakerelerin alternatifi yok’
İsrailin eşi görülmemiş sertlikte bir saldırıya uğradığını ve kendini savunma, barışçıl olarak varlığını sürdürmeyi sağlama hakkına sahip olduğunu da belirtti, şu anda en önemli hususun, akan kanın durdurulması ve ateşkesin en kısa sürede sağlanması ve dünyadaki durumun istikrara kavuşması adına kolektif çabalara daha fazla ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.Ülkesinin yapıcı görüşteki tüm ortaklarla koordinasyona hazır olduğunu belirten Putin, Filistin-İsrail çatışmasını müzakere yoluyla çözmenin alternatifi olmadığını, bu müzakerelerin amacı da, başkenti Doğu Kudüste olan, İsraille barış ve güvenlik içinde bir arada var olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören BMnin iki devletli formülünün uygulanması olması gerektiğinin altını çizdi.
Batı, Filistin halkının temel çıkarlarını hiçbir zaman dikkate almadı’
ABDnin Avrupalı tebaalarının da desteğiyle çözümü tekeline almaya çalıştığını ancak her iki tarafın kabul edebileceği uzlaşma arayışı içinde olmadığını da söyleyen Putin, Batının Filistin halkının temel çıkarlarını hiçbir zaman dikkate almadığını vurguladı.
Bunların yanında Putin, Rusyanın İsrail ve Filistin arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunun da altını çizdi.

Son güncelleme: 23:50 13.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı