• Turkhane Logo

İYİ Parti, İttifaklara kapıları kapattı, adaylarını Aralıkta açıklayacak

İttifaklara kapıları kapatan İYİ Parti, belediye başkan adaylarını Aralık başında ilan etmeyi planlıyor

11:27 18 Ekim 2023 Çarşamba
İYİ Parti, İttifaklara kapıları kapattı, adaylarını Aralıkta açıklayacak
İttifaklara kapıları kapatan İYİ Parti, belediye başkan adaylarını Aralık başında ilan etmeyi planlıyor

31 Mart 2024’de yapılacak yerel seçimlerde ittifaklara kapıları kapatan İYİ Parti, bu konudaki kararlılığını belediye başkan adaylarını erkenden ilan ederek ortaya koymaya hazırlanıyor.
İYİ Parti Genel Başkanı Genel Başkanı Meral Akşener’in, partisinin altıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle cumartesi günü düzenlenecek etkinlikte açıklayacağı “Milli Yükseliş Beyannamesi” ile de ittifak tartışmalarına son noktayı koyacağı belirtiliyor.
İttifak tartışmalarının önünü kesmek için de Ankara ve İstanbul dahil, partinin belediye başkan adaylarının, en geç Aralık başında kamuoyuna açıklanması için çalışma yürütülüyor.
2019 yerel seçimlerinde CHP’ye ittifak teklifi götüren İYİ Parti, içinde yer aldığı Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kaybetmesinin ardından, yerel seçimlere “tek başına girme” kararı aldı.
Ancak, eski ittifak ortağı CHP, 4-5 Kasım’da yapılacak olan 38. Olağan Kurultay’dan sonra, yerel seçim işbirliği için İYİ Parti’nin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

CHP’de “değişimciler”, CHP’deki yönetim değişikliğinin; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na destek verenler ise taban baskısının, Akşener’in tutumunu esneteceğini düşünüyor.
Akşener stratejisini Milli Yükseliş Beyannamesi ile açıklayacak
CHP’deki beklentinin tersine, İYİ Parti yönetimi, “ittifak tartışmaları”nın önünü kesecek daha net adımlar atmaya hazırlanıyor.
Bu çerçevede Akşener, Cumartesi günü partisinin altıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenecek etkinlikte, partisinin yeni vizyonunu, “Milli Yükseliş Beyannamesi” adı altında ilk kez kamuoyuna açıklayacak.
İYİ Parti kurmayları, yerel seçimlere tek başına girme kararının ilk sinyalini 26 Ağustos’ta Afyonkarahisar’da verdiğini ve sonrasında kararı Genel İdare Kurulu’ndan geçirdiğine dikkat çekerek, “Aslında, Cumartesi günü yapacağı açıklamanın sinyalin orada vermişti. Kararlardan hiçbir geri adım olmadı, olmayacak. Cumartesi günü, ittifak konusunda daha net, keskin ifadeler duyacaksınız” görüşünü dile getiriyor.
Akşener’in açıklayacağı Milli Yükseliş Beyannamesi’nin aynı zamanda, partinin yeni siyaset anlayışının nasıl olacağına dair bir gösterge niteliğinde olacağı ifade ediliyor.
Akşener, Aksu ve Çiçek’le neden TOGO kulelerinde buluştu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen haftaki grup toplantısında, “Milletinin bekası ve istiklali uğrunda verdiğimiz mücadeleye katılmak isteyen herkese, Cumhur İttifakı’nın kapısının tabii ortaklarımızın rızası şartıyla açık olduğunu belirtmek isterim” çağrısı yapmış, gazetecilerin “Çağrınız İYİ Parti’ye miydi?” sorusuna, “Katılmak isteyen herkese kapımız açık. İYİ Partiye de olabilir” yanıtı vermişti.
Akşener’in yanıtı ise Gelin, siz de aynı bizim gibi 81 ilde kendi adaylarınızla seçime girin” olmuştu.
Ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, AKP’li eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve eski CHP Milletvekili Sinan Aygün’le, Aygün’e ait TOGO kulelerinde yemekte bir araya gelmesi kulisleri hareketlendirdi.
Kulislerde bu görüşmenin, “ittifak arayışı” çerçevesinde yapılıp yapılmadığı sorusunu da akıllara getirdi.
Gazeteci Barış Yarkadaş ise Akşener’in, Aygün’e belediye başkan adaylığı teklifi götürdüğü iddiasını dile getirdi, ancak bu iddia parti yönetimi tarafından yalanlandı.
Görüşmenin, geçtiğimiz günlerde rahatsızlanan Akşener’in, kendisini arayan Aksu ve Çiçek’e teşekkür mahiyetinde gerçekleştiği ifade edildi.
BBC Türkçe’ye konuşan parti kurmayları, görüşmenin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “yıkım kararı” aldırdığı TOGO kulelerinde gerçekleşmesine ilişkin ise “Buradaki yemeğin asıl teması Çiçek- Aksu, Akşener buluşması olmasıdır. Bu iki isim Sinan Aygün’le de arada bir görüştüğü için onun davetiyle orada bir araya geldiler. Buluşmanın TOGO kulelerinde olması önemsiz bir detay” değerlendirmesi yaptı.
Akşener’in, Erdoğan’a verdiği yanıtı anımsatan parti yöneticileri, “AKP ile ittifak gündemimiz yok, böyle bir konu hiç konuşulmadı” görüşünü dile getirdi.
‘Adaylar herkesten önce açıklanacak’İYİ Partililer, gerek iktidar, gerekse muhalefet kanadından gelen veya gelebilecek ittifak önerlerine kapalı olduklarını ısrarla vurgularken, “geri adım atacakları” yönündeki söylemlerin ise “algı yaratmaya dönük bir iletişim stratejisi” olduğunu savunuyor.
İYİ Parti, gerek iktidar, gerekse muhalefet kanadından gelen “ittifak” tartışmalarının önünü ise belediye başkan adaylarını diğer partilerden önce açıklamaya hazırlanıyor.
Seçim takvimine göre siyasi partilerin genel olarak adaylarını Şubat ayında ilan etmesi beklenirken, İYİ Parti, adaylarını Aralık ayı başında ilan etmeyi planlıyor.
Adaylık için çok sayıda başvuru olduğunu, adaylarını erken açıklanmasının bir “ivme kazandıracağını” savunan İYİ Parti kurmayları, Ankara ve İstanbul adaylarının açıklanmasının, “daha sonraya bırakılması” gibi bir durum olmayacağını, tüm adayların aynı anda açıklanabileceğini ifade ediyor.

Son güncelleme: 11:27 18.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı