• Turkhane Logo

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye’nin Suriye’deki eylemleri ‘potansiyel savaş suçu’

15:25 01 Mart 2024 Cuma
İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye’nin Suriye’deki eylemleri ‘potansiyel savaş suçu’





İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yeni yayınladığı raporunda, Türkiye’nin ve silahlı müttefiklerinin Suriye’de karıştığı eylemlerin “potansiyel savaş suçu” olduğunu söyledi.



HRW’nin dün yayınlanan 74 sayfalık “Her şey silah zoruyla: Türkiye işgali altındaki Kuzey Suriye’de hak ihlalleri ve cezasızlık” başlıklı raporu Kuzey Suriye’deki hak ihlallerini detaylı olarak ele alıyor.



Türkiye’nin işgali altında olan bölgedeki silahlı grupların yaptıklarının yanında, rapora göre Türk personel de savaş suçu olabilecek eylemlerin içerisinde yer alıyor.



Rapor, Türkiye’nin kontrolü altındaki bölgede olanların sorumluluğunu taşıdığını belirtiyor. Ayrıca, Türk yetkililerin ihlallere sadece seyirci kalmamakta, bazı durumlarda “güvenli bölge” olarak adlandırdıkları yerlerde bariz savaş suçlarına doğrudan karıştıkları vurgulanıyor.



Rapor, bölgedeki kaçırma, keyfi tutuklama, hukuksuz gözaltı, cinsel şiddet ve işkenceyi belgeliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri ve istihbarat teşkilatlarının da ihlallerin gerçekleştirilmesinde ve denetlenmesinde rol oynadığını tespit ettiğini ifade ediyor. Ayrıca, mülklere el koyma ve gasp da dahil olmak üzere konut, arazi ve mülkiyet haklarının ihlal edildiğini ve ihlalleri engellemek veya mağdurlara tazminat sağlamak için etkili bir mekanizma olmadığını söylüyor.



Rapor, Türkiye’nin kamu düzeni ve güvenliğini yeniden tesis etmek, bölge sakinlerini korumak, ihlallerden sorumlu olanlardan hesap sormak, tazminat sağlamak ve mülk sahipleri ile geri dönenlerin haklarını garanti altına almakla yükümlü olduğunu hatırlatıyor.(KaranlıktakiAydınlık)

Son güncelleme: 15:25 01.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı