• Turkhane Logo

Erdoğan'ın 'Japonya'da var' dediği kadın üniversiteleri evlilikte işe yarıyormuş!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Japonya temasları dönüşünde, ülkede sadece kadınlara özel üniversitelerin varlığından bahsedip Türkiye'de de benzer bir uygulamaya geçilmesi için Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) talimat vermişti.

15:26 05 Temmuz 2019 Cuma
Erdoğan'ın 'Japonya'da var' dediği kadın üniversiteleri evlilikte işe yarıyormuş!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Japonya temasları dönüşünde, ülkede sadece kadınlara özel üniversitelerin varlığından bahsedip Türkiye'de de benzer bir uygulamaya geçilmesi için Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) talimat vermişti.

Bu okulların akademik bir karşılığı olmadığı, iyi bir eş olabilmek için CVye eklenecek bir detay olduğu iddiası ortaya atıldı.

Erdoğan, G20 zirvesinde gördüm, Japonyadaki 800 üniversitenin yüzde 10u kadın üniversitesi. Sadece kızlardan oluşuyor. YÖK başkanına hatırlatıyorum. Çalışmanı buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiyede benzer bir adımı atmalı. Japonyadaki kızların oluşturduğu üniversite örneği ilginç. Lise yıllarında ülkemizde kız ve erkek liseleri vardı. Sonra karıştırdılar demişti.

Ancak bu okulların iş hayatında fazla bir karşılığı olmadığı, sembolik bir anlam ifade ettiği, hatta iyi bir koca bulmada özgeçmişe eklenen bir detay olmaktan öte gitmediği belirtiliyor.


AKP eski Milletvekili Feyzi İşbaşaran, sosyal medya hesabından, Japon bir öğretim üyesi ile, kadın üniversiteleri üzerine yaptığı konuşmayı paylaştı.

İşbaşaran, Londra’da öğretim üyesi bir Japon hocaya Japonya’daki kadın üniversitelerini sordum: Özet olarak cevap: Bizde kadın üniversiteleri var, ama akademik bir değerleri yok. Bu üniversiteler, evlilik yolundaki kızlara, iyi eş olma ve ev hizmetleri öğretiliyor diye yazdı.
  Londra’da öğretim üyesi bir Japon hocaya Japonya’daki kadın üniversitelerini sordum:

Özet olarak cevap: Bizde kadın üniversiteleri var, ama akademik bir değerleri yok. Bu üniversiteler, evlilik yolundaki kızlara, iyi eş olma ve ev hizmetleri öğretiliyor. pic.twitter.com/9ENII01BiO — Feyzi İşbaşaran (@isbasaranfyz) 4 Temmuz 2019
DW Türkçenin haberinde ise, Uluslararası Eğitimciler Birliği (NAFSA) tarafından 2017 yılında yayınlanan Women Universities Around The World raporuna göre, ABDde 50 yıl önce sayısı 230 olan kadın üniversiteleri 45e düştü.

Kadın hakları alanında çalışmalarıyla bilinen Prof. Fatmagül Berktay, kadın üniversitelerinin 19uncu yüzyılda kurulduğunu, kurulma amacının da kadınların o dönemde üniversiteye alınmamaları olduğunu hatırlatıyor.

Berktay, O zaman bu üniversiteler kadınların okuyabilmesi için bir olanaktı. Bugün 21. yüzyılda Türkiyeye kadın üniversitesi kurmak tamamen ayrımcılık yapmak, başka bir anlamı da yok diyor. Kadın üniversitelerinin kurulduğu yıllarda burada okuyan kadınların daha başarılı olduğu savının da bulunduğunu ifade ederek, Bu gerekçe de ortadan kalktı, sınav sonuçlarına baktığınızda zaten kız çocukları daha başarılı diye de ekliyor.

G20 zirvesinde Japonyada bulunduğunu anımsatan Erdoğan, Japonyadaki 800 üniversitenin yüzde 10u, yani 80 tanesinin sadece kızlardan oluşan kadın üniversitesi olduğunu aktardı. Bu üniversitelerden biri tarafından şahsına fahri doktora unvanı verildiğini hatırlatan Erdoğan, konuyla ilgili şunları söylemişti:

Tabii 80 üniversitenin bu şekilde olması, kreşten alıp ilk, orta, lise ardından da üniversite olmak suretiyle çok farklı bir yapıyı Japonyada oluşturmuş durumdalar. Ve bütün bunlarla beraber bu alanda atılan adımın bizler için önem arz ettiğini şu anda YÖK Başkanına hatırlatıyorum, çalışmanı da buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye de benzer bir adımı atmalı. Zira şöyle lise yıllarımızda ülkemizde de kız liselerinden tutun erkek liselerine varıncaya kadar bunların hepsi yok muydu? Vardı. Sonra bunların hepsini karıştırdılar birbirine, bir değişik hale getirdiler, şimdi yeniden bunları toparlama dönemine girmiş bulunuyoruz. Fakat Japonyadaki örnek çok çok ilginçti. 800 üniversitenin yüzde 10u, 80 üniversitenin sadece kız üniversitesi olması ve bunların da kreşten başlayıp, ilk, orta, lise sonra üniversiteye gelmesi manidardı.


 

Son güncelleme: 15:26 05.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı