• Turkhane Logo

"Cezaevindeki ölümlerden sorumlusunuz"

HDP Hukuk Komisyonu cezaevindeki ölümler üzerine bir araya geldi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren cezaevlerindeki ihlallerinin son bulması için Adalet Bakanlığı’nı harekete geçmeye çağırdı.

12:49 26 Ağustos 2022 Cuma
HDP Hukuk Komisyonu cezaevindeki ölümler üzerine bir araya geldi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren cezaevlerindeki ihlallerinin son bulması için Adalet Bakanlığı’nı harekete geçmeye çağırdı.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, cezaevlerinde yaşanan ihlaller, ölümler ve tecride ilişkin parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, değerlendirmelerde bulundu.


Mezopotamya Haber Ajansında yer alan habere göre, Eren şunları söyledi: “Bu hukuksuzluk başta cezaevleri olmak üzere Türkiye’nin her tarafına yayılmış durumda. Cezaevlerinin koşulları, mahpusların sağlık hizmetlerine erişimindeki sorunlar nedeniyle neredeyse her hafta cezaevlerinden gelen ölüm haberleriyle uyanıyoruz. Bu cinayetlerin ve ölümlerin sıradan ve normal olmadığını biliyoruz. Sadece 2022 yılında 22 mahpus cezaevlerinde yaşamını yitirdi.”

ADALET BAKANI BÜTÜN ÖLÜMLERDEN SORUMLU

Cezaevlerinden cenazeler çıktığını aktaran Eren, şöyle devam etti: “Sağ salim girdikleri cezaevlerinden sağlıklı çıkmaları gerekirken, maalesef cenazeleri çıkıyor. Devlet cezaevlerinde mahpusların maddi ve manevi yaşamlarını korumakla yükümlüdür. Cezaevlerindeki koşulların ve tedavi koşullarının sağlanmaması nedeniyle ölümler yaşanıyor. Cezaevi idarelerinin yaptığı kötü uygulamalar ve işkencelerden dolayı cezaevleri ve yine verdikleri ‘cezaevlerinde kalabilir’ raporu veren ATK ve bütün bu ayrımcı uygulamalara olanak sağlayan Adalet Bakanı bütün bu ölümlerden sorumludur. Bizler bu sorumluluğu hatırlatmaya devam edeceğiz. Cezaevlerinde bu ihlallerin son bulması için çalışmaya devam edeceğiz. Toplumsal barışın sağlanması cezaevlerindeki işkence ve yaşam hakkı ihlallerinin son bulması için Adalet Bakanlığını acilen harekete geçmeye çağırıyoruz.” 

Ardından HDP Hukuk Komisyonu bünyesinde çalışma yürüten Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Alişan Şahin değerlendirmelerde bulundu.  

3 Temmuz 2022 tarihli kongre ardından cezaevlerine yönelik çalışma başlattıklarını dile getiren Şahin, “2022 başından beri cezaevlerinde hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlü sayısı 47. Bir ölüm daha yaşanabilir, ismini zikredeceğim. Onun ölümünün önüne geçilmesi ve son günlerini ailesinin yanında geçirmesi için ilgili kurumların harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

SERBEST BIRAKILSIN

Hasta tutuklu Ehettin Kaynar’ın durumuna dair de Şahin, “Kanser hastası, kanser vücudunun bütün dokularını sarmış durumda. ATK’ye getirildi, Ankara’da Sincan Kampus hastanesinde tutuluyor. Ehettin Kaynar, tutuklu olmasına, hakkında kesinleşmiş herhangi bir hüküm bulunmamış olmasına rağmen tahliye kararı vermesi gereken Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi ve mahkemenin topu attığı İstinaf Mahkemesince tahliye edilmiyor. Ehettin Kaynar, tutuklu, adli tıp raporuna bile gerek yok. Tahliye kararı mahkemeler tarafından verilmesi gerekirken, korkudan bu kararı vermiyor. Tarafsız ve bağımsız olduğuna inandığımız yargıçları derhal harekete geçmesini ve Ehettin’in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.


 

Son güncelleme: 12:49 26.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı