• Turkhane Logo

ABD Ukrayna'ya 'gizlice' uzun menzilli balistik füze göndermiş

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna'ya gizli şekilde uzun menzilli balistik füzeler gönderdiğini duyurdu.

10:09 26 Nisan 2024 Cuma
ABD Ukrayna'ya 'gizlice' uzun menzilli balistik füze göndermiş
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna'ya gizli şekilde uzun menzilli balistik füzeler gönderdiğini duyurdu.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukraynanın 300 km menzilli Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) adlı balistik füzeleri kullanmaya başladığını ve geçen hafta Kırımdaki bir Rus askeri havaalanını ile işgal altında olan başka bir bölgedeki Rus güçlerini bu füzelerle bombaladığını söyledi.

Amerikan Kongresinin Ukraynaya 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini onaylamasının ardından ek yetki ve finansman elde edildiğini vurgulayan güvenlik danışmanı Sullivan, füzelerden daha fazla sayıda göndereceklerini de sözlerine ekledi.

Ukrayna tarafından uzun süredir talep edilen ATACMSler, ABDnin geçen ekim ayında gönderdiği orta menzilli füzelerin 160 kilometreye kadar olan vuruş mesafesini neredeyse iki katına çıkarıyor.

ABD Ukraynaya uzun menzilli füze göndermekte uzun süre direndi.

Zira Kievin Rusyanın iç kesimlerini vurarak çatışmayı tırmandırmasından endişeleniyordu.

Bu sebeple Beyaz Saray geçen ekimde yaklaşık 160 kilometre menzilli füzelerin Ukraynaya gönderilmesine yeşil ışık yakmıştı.

Zelenskiyden ABDye teşekkür mesajı

Genelkurmay Başkan Yardımcısı Amiral Christopher Grady de Beyaz Sarayın Ukraynaya uzun menzilli füze sağlamanın risklerini dikkatle incelediğini ve füzeleri göndermek için doğru zaman olduğuna karar verdiğini söyledi.

Grady ayrıca, silahların Rusya içindeki hedefleri vurmak için kullanılamayacağını açıkça belirtti.

Ukrayna ABDnin uzun menzilli füzelerinin teslim alındığını ya da kullanıldığını henüz resmi olarak kabul etmedi.

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy salı günü yeni yardım tasarısını kabul eden Kongreye teşekkür ederken X sosyal platformunda Ukraynanın uzun menzilli yetenekleri, topçu ve hava savunması adil bir barışın hızlı bir şekilde yeniden tesis edilmesi için son derece önemli araçlardır. dedi.

Kremlinden perşembe günü yapılan açıklamada, söz konusu füzelerin Ukraynada savaşın seyrini değiştirmeyeceği belirtildi.

Son güncelleme: 10:09 26.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı