• Turkhane Logo

Hamas: Filistin devleti kurulursa silah bırakırız

Uluslararası toplum İsrail Filistin meselesinde ezici bir çoğunlukla iki devletli çözümü desteklerken, İsrail Başbakanı Biyamin Netanyahu'nun başında bulunduğu ülke tarihinin en aşırı sağcı hükümeti bunu şiddetle reddediyor.

10:15 26 Nisan 2024 Cuma
Hamas: Filistin devleti kurulursa silah bırakırız
Uluslararası toplum İsrail Filistin meselesinde ezici bir çoğunlukla iki devletli çözümü desteklerken, İsrail Başbakanı Biyamin Netanyahu'nun başında bulunduğu ülke tarihinin en aşırı sağcı hükümeti bunu şiddetle reddediyor.

Gazzede yönetimi elinde bulunduran Hamas örgütünün üst düzey siyasi yetkililerinden Halil el Hayya, bağımsız bir Filistin devleti kurulması halinde grubun silah bırakacağını söyledi.

İsrail ile beş yıl veya daha uzun süreli bir ateşkesi kabul etmeye hazır olduklarını belirten Hayya, 1967 sınırları temelinde bağımsız bir Filistin devleti kurulması halinde de Hamasın silah bırakıp siyasi bir partiye dönüşebileceğini dile getirdi.

Halil El Hayyanın çarşamba günü verdiği mülakatta yaptığı açıklamalar, Gazzede aylardır devam eden ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girdiği bir dönemde geldi.

Hamasın silahsızlanma önerisi, İsrailin haritadan silinmesi vadinde bulunan Filistinli grup tarafından verilen önemli bir taviz olarak değerlendiriliyor.

Ancak İsrailin böylesi bir senaryoyu ya da planı düşünmesi pek olası görünmüyor.

Zira 7 Ekim saldırısı sonrası Haması ortadan kaldırmayı ana hedefi olarak gördüğünü iddia eden İsrail, 1967 savaşında işgal ettiği topraklarda bir Filistin devleti kurulmasını reddediyor. İki devletli çözüm önerisine de şiddetle karşı çıkıyor.

Ateşkes ve rehine değişimi müzakerelerinde Haması temsil eden isim olan Halil el Hayya, İstanbulda APye verdiği röportajda, bazen meydan okuyan bazen de uzlaşmacı bir ton kullandı.

İsrail 1967 sınırlarına çekilirse Hamasın askeri kanadı dağılır
El Hayya, Hamasın Gazze ve Batı Şeria için birleşik bir hükümet kurmak üzere el Fetih grubunun liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütüne katılmak istediğini söyledi.
Yetkili, Hamasın, İsrailin 1967 öncesi sınırları boyunca Batı Şeria ve Gazze Şeridinde tam egemen bir Filistin devletini ve uluslararası kararlara uygun olarak Filistinli mültecilerin geri dönüşünü kabul edeceğini ifade etti.

Ayrıca el Hayya, bunun gerçekleşmesi halinde grubun askeri kanadının dağılacağının altını çizdi.

Halil el Hayya şöyle devam etti:

İşgalcilere karşı mücadele eden tüm insanların deneyimleri, bağımsızlık kazandıktan ve haklarını elde ettikten sonra ne yaptıklarıyla ilgilidir. Peki bu (bağımsızlık için savaşan) güçler ne yaptı? Siyasi partilere dönüştüler ve savunma güçleri de ulusal ordulara evrildi.

Hamas, yıllar içerisinde İsrailin yanında bir Filistin devleti olasılığı konusunda kamuoyu önündeki tutumunu zaman zaman yumuşattı.

Ancak siyasi programı hala resmi olarak nehirden denize kadar Filistinin tam kurtuluşuna yönelik her türlü alternatifi reddediyor.

Nehirden denize ifadesi, Ürdün Nehrinden Akdenize kadar uzanan ve bugünkü İsraili de kapsayan bölgeye atıfta bulunuyor.

Bu arada aynı söylemi İsrailli yöneticiler de kullanıyor ve Ürdün Nehrinden Akdenize kadar olan bölgenin İsrail Devletine ait olduğunu iddia ediyor.

Netanyahu hükümeti, iki devletli çözümü reddediyor
El Hayya, iki devletli çözümü benimsemesinin Filistinlilerin İsraille olan çatışmalarının sona ermesi anlamına mı geldiği yoksa Hamasın, İsraili yok etme hedefinde atılmış bir ara adım mı olduğu sorusuna yorum yapmadı.
Uluslararası alanda tanınan Filistin Yönetiminden ya da İsrailden henüz bir tepki gelmiş değil.

Son güncelleme: 10:15 26.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı