• Turkhane Logo

Seçim sonrası vergiler ne olacak? İşte Şimşek'in mesajlarının şifreleri...

KDV, ÖTV, kripto ve borsada seçim sonrası neler olacak? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergi alanında seçim sonrasında yapılacaklara dair açıklamalarının satır aralarını uzmanlar Sözcü'ye değerlendirdi.

18:04 09 Mart 2024 Cumartesi
Seçim sonrası vergiler ne olacak? İşte Şimşek'in mesajlarının şifreleri...
KDV, ÖTV, kripto ve borsada seçim sonrası neler olacak? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergi alanında seçim sonrasında yapılacaklara dair açıklamalarının satır aralarını uzmanlar Sözcü'ye değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu hafta içinde katıldığı iki televizyon programında, önümüzdeki döneme ilişkin olası vergi düzenlemelerine dair açıklamalarda bulundu.

Kurumlar vergisini artırmayacağız. Gelir vergisini artırmayacağız. KDV genel oranları artırmayacağız. İstistanalar varsa, indirimli olanlar var ise bunu gözden geçireceğimizi zaten söylemiştik. Motorlu Taşıtlara ilave bir oran gündemimizde değil dedi.

Vergilerde genel oranları değiştirmeyeceklerini vurgulayan Şimşek, seçim sonrasında harcamalarda tasarruf, kayıt dışılıkla mücadele ve vergide istisnalar ile indirimleri gözden geçirme planladıklarını söyledi.

Para ve sermaye piyasalarına dönük olası vergi düzenlemeleriyle ilgili de konuşan Şimşek, Biz piyasaları tedirgin edecek adımlar atmayız. Ne borsaya ne de başka alana piyasayı bozacak vergi düzenlemesi gündemimizde değil dedi.

Kripto düzenlemesi de seçimden sonra çok büyük ihtimalle Meclisten geçecek diyen Şimşek, kredi kartında da piyasaları bozmadan düzenleme yapacaklarını söyledi.

Şimşekin açıklamalarında satır aralarındaki mesajları ve vergi politikalarında seçim sonrası olabilecekleri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı ve EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Abdülkadir Kahraman sozcu.com.trye değerlendirdi.
GENEL ORAN DEĞİŞMEYECEK AMA...

Şimşekin değimeyecek dediği KDVdeki genel oranın yüzde 20 olduğunu ancak yüzde 1 ve yüzde 10 oranında KDV uygulanan ürün ve hizmetlerin yer aldığı iki liste bulunduğunu hatırlatan Murat Batı, Genel oranı değiştirmeyeceklerini söyledi ancak (I) ile (II) sayılı listede sayılan ürünler bu listeden çıkarılırsa bu ürünlerin KDV oranı direkt yüzde 20ye yükselecektir. Örneğin konaklama hizmetleri (II) sayılı listede bulunmakta ve bu konaklama hizmetinden (otel) yüzde 10 KDV hesaplanmaktadır. Şayet konaklama hizmeti (II) sayılı listeden çıkarılırsa konaklama hizmetinde KDV yüzde 20ye yükselmiş olacaktır dedi.

Benzer bir durumun Mayıs 2023 seçimleri sonrasında 7 Temmuz 2023 günü 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapıldığını hatırlatan Batı, Sabun şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete de (II) sayılı listedeydi ve (II) listeden çıkarıldı o yüzden KDV oranı da yüzde 20ye yükselmişti ifadelerini kullandı.
KRİPTO, BORSA, İNDİRİM VE İSTİSNALAR

Şimşekin vergi düzenlemelerinde yapılması öngörülen değişikler için işaret ettiği Orta Vadeli Programda (OVP) vergi tabanının genişletilmesine atıf yapıldığını, bunun da vergiye tabi olmayanların verginin konusuna dâhil edilmesi anlamına geleceğini belirten Batı, Vergi tabanının genişletilmesinden vergi kanunları kapsamında olmayan -kripto varlıklardan elde edilen gelirler gibi- bazı unsurların vergi kanunlarının kapsamına alınması anlaşılmalıdır dedi.

Vergilendirilebilir saha daha etkin kullanılacak diyen Batı, Örneğin altın, inci, pırlanta gibi kıymetli madenler tekrar ÖTV kapsamına alınabilir, KKM gibi enstrümanlardan elde edilen gelirler vergilendirilebilir. Özetle maddi vergi kanunlarının (gelir, kurumlar, KDV, ÖTV gibi) konusunun genişletileceği anlaşılıyor değerlendirmesinde bulundu.

OVPdeki Vergi harcamaları gözden geçirilecek, etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacaktır. maddesini hatırlatan Batı, Verimsiz sayılan yüzlerce muafiyet ve istisna hükmü kaldırılacak gibi duruyor. Örneğin toplam vergi harcamalarının toplam vergi hasılatına oranı 2024 yılı için yüzde 26,51 olarak tahmin edilmiş. Yani devlet 2024 yılında 100 TL vergi geliri hedeflemiş ise bunun 26,51 TLsinden vazgeçecektir. 2024 yıl dâhil altı (6) yılın vergi harcama tutarlarının vergi hasılatına oranının ortalaması ise yüzde 23tür bilgisini paylaştı.
O SİLAH MUTLAKA PATLAR

Şimşekin Borsaya ya da herhangi bir enstrümana, piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesi gündemde değil dediğini, buradaki anahtar ifadenin piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesi gündemde değil kısmı olduğunu belirten Batı, Piyasayı bozmadan pekâlâ bir düzenleme yapılabilir. Zira birçok finansal enstrümandan elde edilen gelirlerden hala yüzde sıfır vergi alınmaktadır. Hatta geçen günlerde bazı enstrümanların gelirlerinden yapılacak stopaj oranını yüzde 40a kadar artırma yetkisi Cumhurbaşkanına verildi. Anton Çehovun dediği gibi, eğer ilk sahnede duvarda bir silah asılıysa, oyunun sonunda mutlaka patlar. Yani bir yetki verildiyse kullanılacaktır diye düşünüyorum yorumunu paylaştı.

Batıya göre, Şimşekin söylemlerinden özetle şu sonuçları çıkarmak mümkün:

Kurumlar vergisi oranı artmayacak ama kurumlar vergisine ilişkin istisna ve muafiyetler azaltılacak; borsa, TL mevduat gibi enstrümanlardan piyasayı bozmayacak şekilde vergi alınacak (oran artacak); KDV genel oranı değişmeyecek ama listeler (I ve II) daraltılarak yüzde 20ye tabi ürün sayısı artırılacak; mükellef lehine düzeltilmesi gereken –özellikler otomobiller için- ÖTV tarifesi değiştirilmeyecek/düzeltilmeyecek ve böylelikle ÖTV hasılatı artacak; gayrimenkul satışlarında gerçek bedel dikkate alınacak ve bunun için de ekspertiz uygulaması getirilebilir.
927,9 MİLYAR TLLİK RET VE İSTİSNA

Abdülkadir Kahraman da Şimşekin açıklamalarının, seçim sonrasında özellikle KDVdeki bazı indirim ve istisnaların kaldırılacağının işareti olduğunu söyledi.

2024 bütçesinde toplamda 927,9 milyar TLlik vergi ret ve iadesinin öngörüldüğünü, bunun 844 milyar TLlik bölümünün dahilde alınan KDVden kaynaklanacağını belirten Kahraman, bu tablonun değiştirilmesinin beklenebileceğini dile getirdi.

KDVnin yüzde 1 ve yüzde 10 olarak uygulandığı bazı ürün ve hizmetlerin de yüzde 20lik genel orana dahil edilebileceğini belirten Kahraman, para ve sermaye piyasalarından elde edilen ve şu an vergi alınmayan gelirlere da piyasayı bozmadan belirli bir oranda vergi gelebileceğini söyledi.

Son güncelleme: 18:04 09.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı