• Turkhane Logo

Nihat Zeybekçi: Kurdaki durum Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor

Ekonomi'den sorumlu AK Partili Bakan Nihat Zeybekçi, "Kur hareketleri Türkiye'nin gerçeklerini yansıtmıyor" iddiasında bulundu.

12:41 11 Nisan 2018 Çarşamba
Nihat Zeybekçi: Kurdaki durum Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor
Ekonomi'den sorumlu AK Partili Bakan Nihat Zeybekçi, "Kur hareketleri Türkiye'nin gerçeklerini yansıtmıyor" iddiasında bulundu.

Ekonomiden sorumlu AKPli Bakan Nihat Zeybekçi, kurdaki hareketliliğin Türkiye gerçeklerini yansıtmadığını iddia etti. Bloomberg HTye konuk olan Zeybekçi, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 









Proje bazlı teşvik sistemini değerlendiren Bakan Nihat Zeybekci zayıf yanlarımızı fırsata çevirdik o da neydi? Cari açık. Cari açık veren alanlar ithalat yaptığımız alanlar...Tek tek terzi usülü her firma için farklı şey tasarladık. 23 proje için ayrı ayrı teşvikler verdik. dedi. Teşvik verilen şirketlerin hemen hemen tamamının yabancı yatırım veya yabancı ortaklı yatırım olduğunu belirten Zeybekci 135 milyar TLlik yatırım yabancı veya yabancı ortaklı, sermaye girişini önümüzdeki günlerde tetikleyici sonucu olduğunu da göreceğiz ifadesini kullandı. 

Zeybekci kurda son dönemdeki hareketlerin Türkiyenin gerçeğini yansıtmadığını söyledi. 

Zeybekci şu değerlendirmeleri yaptı; 

BÜYÜMEDE %7 BEKLENTİSİ 

Öncü göstergeler ilk çeyrek büyümesinin beklentinin üzerinde olacağını gösteriyor. Yine %7nin üzerinde bir rakam öngörülüyor.

2017 rekor yılıydı, 2018de her sene ihracatta rekor kıracağız dedik ve her ay rekor kırıyoruz. 160ı geçtik, yıl sonunda da 170 milyar doları aşacağız...Büyüme sürdürülebilir, öngörülebilir, dengeli bir büyüme

KUR HAREKETLERİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR 

2017de ihracatımızı %10.2 arttırdık, %7.4 büyüdük, 2018 beklentilerimiz ne? % 10 seviyesinde ihracatımız artacak, %35 seviyesinde turizm geliri artacak. Hizmet ihracatından gelirler 53 milyar dolar olacak. Hizmet ihracatında % 50 cari fazla veren ülkeyiz. Tüm bunlara bakınca Döviz girişiyle ilgili de problem yok...Yatırımlarla ilgili artan trendimiz var. Elimizdeki varlıklara bakınca fazlamız var. Dolayısıyla kurla ilgili spekülatif haberlerin tabanı yok, kurdaki hareketler Türkiyenin gerçeğini yansıtmıyor.

Onun için kimse endişe etmesin. Müdahale etmemek lazım, piyasa kendi içinde bu seviyeyi oturtacaktır ve oturduğu seviye de doğru seviyedir 

ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMASI 

Kurdan kaynaklı olarak bazı şirketlerin yeniden yapılandırmaya gitmelerine gelirsek, bunlar ekonomideki realitelerin içinde oldukça ekonomiye hiçbir zararı olmaz. 

ET FİYATLARIYLA İLGİLİ ETKİN MÜDAHALE OLACAK 

Enflasyonda en çok zarar gördüğümüz alan gıda. Et fiyatlarıyla ilgili Tarım Bakanımızla görüşmeleri bitirdik, etkin bir müdahalemiz olacak. Tarladan başlayarak sera üretimini öncelikli yatırım olarak destek kapsamına aldık. 

Enflasyonda 2018de belki bir ara tek haneleri görürüz ama kalıcı müdahaleyle ilgili altyapıyı tam sağlama aldıktan sonra mutlaka enflasyonla mücadelede başarılı olmak zorundayız, çünkü tüm maliyetlerimizi etkiliyor
(Bloomberght)

Son güncelleme: 12:41 11.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı