• Turkhane Logo

Türkiye'nin ticareti durdurma kararı İsrail ekonomisini nasıl etkileyecek?

Türkiye tarafından İsrail'e uygulanan ithalat ve ihracat yasağına rağmen İsrail'de ciddi bir ürün sıkıntısı beklenmiyor. Ancak İsrail'in ithal ürünlerde alternatife yönelmesi ürün fiyatlarını artırabilir.

13:13 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Türkiye'nin ticareti durdurma kararı İsrail ekonomisini nasıl etkileyecek?
Türkiye tarafından İsrail'e uygulanan ithalat ve ihracat yasağına rağmen İsrail'de ciddi bir ürün sıkıntısı beklenmiyor. Ancak İsrail'in ithal ürünlerde alternatife yönelmesi ürün fiyatlarını artırabilir.

Türkiye geçtiğimiz hafta İsrail ile ticareti durdurma kararı alması ithal ürünlerde yaşanacak fiyat artışları nedeniyle İsrail ekonomisini etkileyecek.

Yetkililere ve ithalatçılara göre, ticareti durdurma kararı çeşitli ürünlerde fiyatların artmasına neden olabilir.

Geçtiğimiz hafta Türkiye İsraille ticareti durdurmuş, Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, İsraille ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur ifadelerine yer verilmişti.

İsrail basını, Türkiyenin kısıtlamaları sonrası İsrail ekonomisinin nasıl etkileneceğini mercek altına aldı. İthalatçılara göre İsrailin ürün sıkıntısı yaşaması zor. Ancak çeşitli ürünlerde fiyat artışları bekleniyor.

İsrail gazetesi Ynetin haberine göre İsrail Ekonomi Bakanlığından üst düzey bir yetkili, İsrail başa çıkacak ve alternatifler bulacak, ambargodan etkilenen Türkiye açıklamasında bulundu.
ZEYTİNYAĞI FİYATLARI ARTACAK

Temizlik ürünleri ve gıda ithalatçısı Guri şirketinin eş CEOsu Oded Guri de çeşitli çözüm yolları olduğunu söyledi. Guri şu açıklamalarda bulundu:

Türkiyeden tedarikçilerle konuştum ve kimse neler olup bittiğini bilmiyor. Türkiyeden peçete, sabun, zeytinyağı ve daha fazlasını ithal ediyoruz. Önümüzdeki hafta iki kamyon Türk zeytinyağı gelmesi gerekiyordu. Ambargodan zarar görmeyeceğiz çünkü başka çözümler de olacak. Örneğin Doğu Avrupadan ithalat. Ama bunun daha pahalı olacağı kesin. Türkiyeden çok fazla zeytinyağı geliyor ve şimdi İspanyadan yağ getirmemiz gerekecek ki bu da yaklaşık yüzde 20 daha pahalı. Bu sadece bir fiyat meselesi.

Elektrikli ev aletleri satıcısı Mahsanei Hashmalın CEOsu Yoram Badash ise,  “Türkiyenin ambargosu bizim için büyük bir sorun değil çünkü Avrupanın her yerinden alternatifler var. Yani çamaşır makineleri Türkiyeden değil Polonya ve Çinden alınacak. Ambargonun önemli bir fiyat artışına yol açacağından emin değilim çünkü bugün bile çoğu elektrikli ürün Türkiyeden gelmiyor dedi.
İHRACAT İÇİN DE ALTERNATİF ARAYACAKLAR

Ticaret Komiseri ve Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret İdaresi Başkanı Roey Fisher ise, “Nakliye bize daha pahalıya mâl olsa bile İsrailin bununla başa çıkması ve alternatifler bulması gerekiyor dedi.

İsrailin ihracatı zarar göreceğini belirten Fisher, Türkiyeye yaklaşık 2 milyar dolarlık bir maliyetle ihracat için alternatifler bulma çabalarını yoğunlaştıracağız ifadelerini kullandı.

Fisher ayrıca, Erdoğan, İsrailin ticaret anlaşmalarını ve Dünya Ticaret Örgütünün anlaşmalarını neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir şekilde açık ve bariz bir şekilde ihlal ediyor dedi.

Son güncelleme: 13:13 06.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı