• Turkhane Logo

Ukrayna ile Almanya arasında tarihi güvenlik anlaşması

Ukrayna ve Almanya, Kiev'e desteğin devamlılığını öngören bir güvenlik anlaşmasına imza attı. Berlin, Kiev'e 1 milyar euroyu aşkın yeni bir destek paketi sağlayacak.

11:21 17 Şubat 2024 Cumartesi
Ukrayna ile Almanya arasında tarihi güvenlik anlaşması
Ukrayna ve Almanya, Kiev'e desteğin devamlılığını öngören bir güvenlik anlaşmasına imza attı. Berlin, Kiev'e 1 milyar euroyu aşkın yeni bir destek paketi sağlayacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Berlinde Almanyayla güvenlik anlaşmasına imza attı. Almanya Başbakanı Olaf Scholzun, tarihi bir adım olarak nitelendirdiği anlaşmanın Berlinin Ukraynaya verdiği destekten vazgeçmeyeceğini gösterdiğini ifade etti.  Bu desteğin gerektiği sürece devam edeceğini vurgulayan Scholz, Kieve bir milyar 100 milyon euroluk yeni bir askeri destek paketinin sağlanacağını da açıkladı. Anlaşma, Ukraynada savaş sonrasında Rusyadan gelebilecek yeni saldırıları püskürtmeye yönelik modern bir ordu kurulması için destek de öngörüyor.

DW Türkçenin haberine göre, Ukrayna liderini Berlindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevuede ağırlayan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier da Ukraynanın Berline güvenebileceğinin altını çizdi. Steinmeier, Kievle imzalanan anlaşmayı şu ana kadar yaptığımız en değerli ve güçlü anlaşma sözleriyle değerlendirdi.
Zelenskiy, üçüncü yılına giren savaşta müttefiklerden askeri destek arayışını yoğunlaştırıyor. Almanyayla yapılan anlaşmayı gerçek anlamda eşi benzeri görülmemiş bir ikili metin olarak tanımlayan Ukrayna liderinin Fransayla da benzer bir mutabakata imza atacağı belirtildi.
Harris: Ukraynayı kaderine terk etmek Putine hediye olurG7 ülkeleri geçen temmuz ayında gerçekleştirilen NATO zirvesinde Kieve uzun dönemli destek planlarını açıklamıştı. Ancak liderler, Ukraynanın ittifaka katılımı için bir takvim belirleyememişti.
Bu doğrultuda ilk anlaşma, İngiltere Başbakanı Rishi Sunakın Kiev ziyareti çerçevesinde bu ülkeyle imzalanmıştı.
Ukraynaya verilecek destek ve Rus işgali Münih Güvenlik Konferansında da geniş olarak ele alınıyor. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Joe Biden yönetiminin Ukraynanın ivedilikle ihtiyaç duyduğu kritik silahları ve kaynağı temin etmek için çalışacağını ifade etti. Harris, Kievi kaderine terk etmenin Rusya lideri Vladimir Putine bahşedilmiş bir hediye olacağının altını çizdi.

Son güncelleme: 11:21 17.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı