• Turkhane Logo

Putin, Wagner isyanında, 'Kan dökülmesin' diye emir vermiş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paramiliter grup Wagner'in başarısızlıkla sonuçlanan isyanı sırasında

08:36 27 Haziran 2023 Salı
Putin, Wagner isyanında, 'Kan dökülmesin' diye emir vermiş
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paramiliter grup Wagner'in başarısızlıkla sonuçlanan isyanı sırasında

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paramiliter grup Wagnerin başarısızlıkla sonuçlanan isyanı sırasında kan dökülmesini önleme emrini verdiğini söyledi.

Putin televizyonda yayınlanan konuşmasında Ruslara vatanseverlikleri ve birliktelikleri için teşekkür etti.

Olayların en başından itibaren, büyük bir kan dökülmesini önlemek için doğrudan benim talimatımla önlemler alındı diyen Putin, Batı ile Ukraynanın böyle bir kardeş katliamını istediğini savundu.

Putin, Wagnerin askerlerine, başarısız isyanının ardından orduyla sözleşme imzalamaları, Belarusa gitme ya da evlerine dönme şansı sunduğunu bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı, konuşmasında Direnciniz, birliğiniz ve vatanseverliğiniz için size (Ruslara) teşekkür ediyorum. Bu vatandaş dayanışması her türlü şantajınbaşarısızlığa mahkum olduğunu gösterdi dedi.

Herşey normale dönüyor
Moskova, paramiliter grup Wagner tarafından başlatılan isyanın ardından her şeyin normale döndüğü sinyallerini verdi.

Wagner grubu, St Petersburgdaki merkezinin normal bir şekilde çalıştığını açıklarken; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Wagnerin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyetindeki operasyonlarına devam edeceğini kaydetti.

Rus devlet ajansı TASS, Wagnerin Rusyanın bazı bölgelerinde işe alımlara yeniden başladığını aktardı.

Wagner isyanının etkisiz hale getirilmesinin ardından ilk kez görüntülü mesaj yayınlayan Putin, Moskovada düzenlenen 11. Uluslararası Gençlik Sanayi Forumu Geleceğin Mühendisleri 2023 katılımcılarına hitap etti.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, pazartesi günü Ukraynada görev yapan güçleri teftiş ettiği bir videoda görüldü.

Yetkililer, normale dönme çabalarının bir başka işareti olarak, Wagner birliklerinin girdiği ve karşılıklı çatışmaların yaşandığı Voronej ve Moskovada güvenlik güçlerine geniş yetkiler veren terörle mücadele operasyon rejiminin sona erdiğini duyurdu.

Prigojin, Kremlinin kendisi ve savaşçıları için vaat ettiği dokunulmazlık karşılığında cumartesi akşamı isyanına son verdiğini açıklamıştı.

Öte yandan Rus haber ajansları, silahlı isyan çağrısı yaptığı gerekçesiyle Prigozhin hakkında açılan cezai soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

Prigojin: Hükümeti devirmek istemedik
Wagner lideri Yevgeny Prigojin, hükümeti devirmek istemediğini, özel askeri şirketi Wagnerin yok edilmesini önlemek için harekete geçtiğini savundu.

Yürüyüşümüzü bir adaletsizlik yüzünden başlattık diyen Prigojin, 11 dakikalık açıklamasında nerede olduğu ya da planlarının ne olduğu konusunda ayrıntı vermedi.

Prigojin, Wagnerin direnişle karşılaşmadan Moskovaya doğru 780 kilometre yürümesine izin veren güvenlik ihlallerine işaret ederek ülkeyi koruyamayan Rus ordusunu eleştirdi.

ABden Belarus uyarısı
Avrupa Birliği (AB) bakanları pazartesi günü, Wagner isyanının Putinin iktidar üzerindeki hakimiyeti ve paralı askerlerin sınırın hemen ötesinde Belarusa yerleşip yerleşemeyeceği konusunda soru işaretleri yaratması nedeniyle dikkatli olunması çağrısında bulundu.
Lüksemburgde bir araya gelen AB dışişleri bakanlarından bazıları, Prigozhin liderliğindeki kısa süreli ayaklanma için Putinin kendi yarattığı canavarın kendisine saldırdığını söyledi.

Bazıları da Prigozhinin tam olarak nerede olduğu ve yanına asker alıp almadığı gibi pek çok sorunun varlığını sürdürdüğünü belirtti.

Pek çok bakan, Rusyadaki krize verilecek en önemli yanıtın Ukraynanın bu durumdan olası her türlü avantajı elde etmesine yardım etmek olduğu konusunda görüş bildirdi.

Toplantıya başkanlık eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Putinin Wagner ile yarattığı canavarın yaratıcısına karşı hareket ettiğini söyledi.

Rusyada siyasi sistemin kırılganlıklar gösterdiğini ve askeri gücün çatırdadığını ifade eden Borrell, Şimdi Ukraynayı her zamankinden daha fazla desteklemenin tam zamanı. dedi.

Biden: Rus sistemi içindeki bir mücadele
ABD Başkanı Joe Biden, ABD ve NATOnun Wagner paralı asker grubunun Rusyadaki kısa süreli ayaklanmasında hiçbir rol oynamadığını açıkladı.

Ayaklanmayı Rus sistemi içindeki bir mücadele olarak nitelendiren Biden, Bu işe karışmadığımızı açıkça belirttik. Bununla hiçbir ilgimiz yok. dedi.

Hafta sonu müttefikleriyle bir video görüşmesi gerçekleştirdiğini belirten Biden, hepsinin Putine bu konuda Batıyı suçlamak için hiçbir bahane vermeme konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Putine karşı büyük meydan okuma
Pazartesi günü her şey normalmiş gibi görünse de Wagnerin cuma akşamı ile cumartesi akşamı arasındaki isyan çıkışı ülkeyi sarstı.

Prigozhinin birlikleri bu 24 saat boyunca güneybatıdaki stratejik Rostov kentinde birçok askeri bölgeyi ele geçirdi ve Moskovaya doğru yüzlerce kilometre yol kat etti.

Darbe başladığı gibi aniden sona erse de bu kriz, 1999da iktidara gelen Putine karşı en büyük meydan okuma olarak görülüyor.

Son güncelleme: 08:36 27.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı