• Turkhane Logo

Putin barış için görüşmelere hazır olduğunu söyledi

22:25 22 Kasım 2023 Çarşamba
Putin barış için görüşmelere hazır olduğunu söyledi





Online gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna ile barış görüşmelerine katılmayı hiçbir zaman reddetmediğini söyledi.



Hindistan’ın dönemsel başkanlığını yaptığı, sanal olarak düzenlenen G-20 zirvesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Küresel Güney ile Rusya arasındaki ilişkiler ve Ukrayna savaşına dair önemli mesajlar verdi.



Dünyadaki ekonomik faaliyetlerin büyük bir bölümünün Asya ve Afrika’ya kaydığını iddia eden Rus lider, Rusya’nın bazı Afrika ülkelerine ücretsiz tahıl sevkiyatı yaptığının altını çizdi. Putin ayrıca Rusya’nın küresel iklim ve kalkınma hedeflerine katkıda bulunmaya istekli olduğunu belirtti.



Konuşmasının devamında yaklaşık 2 yıldır süren savaşa değinen Putin, barış için görüşmelere hazır olduklarını ifade etti. Putin, 2014’te ilhak ettikleri Kırım ve 2022 Şubat’ta başlayan savaşın ardından işgal ettikleri Ukrayna topraklarının artık Rusya’ya ait olduğunu savunuyor.



Zelenski liderliğindeki Ukrayna ise 2014 öncesinde kendilerine ait olan, Kırım dahil, hiçbir toprak parçasından vazgeçmeyeceklerini, bu topraklardan son Rus askeri de ayrılana kadar savaşmaya devam edeceklerini belirtiyor.



Ukrayna’nın yaz aylarında gerçekleştirdiği karşı saldırılar bekleneni veremezken analistler Putin’in ateşkes görüşmeleri için 2024 sonunda yapılacak ABD seçimlerinin sonucunu bekleyebileceğini düşünüyor.



Rusya’nın Ukrayna’daki “trajediyi” sona erdirmek için “görüşmelere hazır olduğunu” ifade eden Putin, Ukrayna’nın barış görüşmeleri yasaklayan hukuksal düzenlemesini hedef aldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Ekim 2022’de imzaladığı bir kararname ile Ukrayna’nın Rusya devleti ile görüşmesine açık kapı bırakmış olsa da Putin ile yapılacak görüşmeleri “imkansız” hale getirmişti.



Rusya’nın, Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından geçen yaklaşık 21 aylık sürede G-20 toplantılarına hiç katılmayan Putin, 2021 ve 2020 zirvelerinde de diğer liderlere Moskova’dan seslenmişti. Putin, en son 2019 yılında Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen bir G20 toplantısına bizzat katılmıştı.

Son güncelleme: 22:25 22.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı