• Turkhane Logo

Kongre baskınını Beyaz Saray'da televizyondan izleyen Trump, adım atmayı reddetmiş

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın, 6 Ocak 2021'de Amerikan Kongresi'ne düzenlenen saldırıyı televizyondan izlediği ortaya çıktı.

11:07 22 Temmuz 2022 Cuma
Kongre baskınını Beyaz Saray'da televizyondan izleyen Trump, adım atmayı reddetmiş
ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın, 6 Ocak 2021'de Amerikan Kongresi'ne düzenlenen saldırıyı televizyondan izlediği ortaya çıktı.


Eski Beyaz Saray yetkilileri, Trumpın, çocuklarının ve yardımcılarının kendisine müdahale etmesi için yalvarmasına rağmen saldırıyı Beyaz Sarayda televizyondan izlediğini ve harekete geçmediğini söyledi.

BBC Türkçenin aktardığına göre Trumpın saldırıdaki rolünün ne olduğunu araştırmak için Temsilciler Meclisinde Demokratların öncülüğünde oluşturulan komisyon, sekizinci oturumda tanıkları dinledi. Komisyon üyelerinden Cumhuriyetçi Partiden Adam Kinzinger, Trump, saldırı sırasında ve sonrasında harekete geçmemeyi tercih etti dedi.


Komisyon oturumunda konuşan eski Beyaz Saray yetkilileri, Trumpın saldırı sırasında hiçbir ulusal güvenlik görevlisini ya da yetkili merciyi aramadığını söyledi. Trumpın görevde kalmak için bencil istekleriyle hareket ettiği iddia edildi.

YEMEK ODASINDA FOXTAN SEYRETTİ

Komisyon üyelerinden, Demokrat Partiden Adam Kinzinger ve Elaine Luria, Trumpın 2,5 saat boyunca saldırıyı Beyaz Saraydaki özel yemek odasında Fox televizyonundan izlediğini söyledi. Beyaz Sarayın baş fotoğrafçısının bu anları görüntülemek istediği ancak kendisine izin verilmediği belirtildi.

Beyaz Sarayın eski bir ulusal güvenlik çalışanı, kimliğinin anlaşılmaması için sesi değiştirilerek verdiği ifadede çalışanların olanı biteni şok içinde izlediğini vurguladı.

ÇOCUKLARINI DA DİNLEMEDİ

Trumpın çocukları Ivanka Trump ve Donald Trump Jrın da Kongreye saldırının son bulması için çağrı yapması gerektiğini babalarına söylediği aktarıldı. Dönemin başkan yardımcısı Mike Pencein güvenliğinden sorumlu gizli servis çalışanlarının, Pencein ve kendilerinin güvenliklerinden endişe ettiği, kimi çalışanların ailelerini arayarak vedalaştığı belirtildi.

Trumpın, 3 Kasım 2020de yapılan ve rakibi Joe Bidenın kazandığı başkanlık seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını öne sürmesinin ardından binlerce kişi Kongre önünde toplanmış, polis ve güvenlik engelini aşan yüzlerce kişi Kongre binasına girmişti.

Trump ise ülkeyi yöneten Demokratların beceriksizliğinin örtülmesi amacıyla oluşturulan düzmece bir mahkemede yargılandığını savunuyor. ABDde yakından takip edilen komisyonun oturumları Eylül ayında sürecek. İntihar eden güvenlik görevlileri dahil dokuz kişinin ölümünün saldırıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Son güncelleme: 11:07 22.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı