• Turkhane Logo

İsrail yine sivilleri hedef aldı: Gazze’de kan donduran görüntüler

İsrail uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin Cebaliya, Şeyh Rıdvan, Han Yunus ve Eş-Şati Mülteci kampları ile Beyt Lahiya ve Refah'ta sivillerin evlerini hedef aldı. Saldırıda aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi öldü. İşte İsrail-Gazze savaşında son durum...

09:09 25 Ekim 2023 Çarşamba
İsrail yine sivilleri hedef aldı: Gazze’de kan donduran görüntüler
İsrail uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin Cebaliya, Şeyh Rıdvan, Han Yunus ve Eş-Şati Mülteci kampları ile Beyt Lahiya ve Refah'ta sivillerin evlerini hedef aldı. Saldırıda aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi öldü. İşte İsrail-Gazze savaşında son durum...

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar şiddetlenerek sürüyor.

Sözcünn derlediği habere göre, İsrail uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Cebaliya, Şeyh Rıdvan, Han Yunus ve Eş-Şati Mülteci kampları ile Beyt Lahiya ve Refah’ta sivillerin evlerini hedef aldı.


ENKAZ ALTINDA ÇOK SAYIDA KİŞİ DE VAR

Filistin haber ajansı WAFA’nın sağlık kaynaklarından naklettiği haberde, Han Yunus’taki saldırıda, aralarında çocukların da olduğu en az 23 kişinin öldüğü, 45 kişinin yaralandığı belirtildi. Enkaz altında hala çok sayıda kişi olduğu ve çalışmaların devam ettiği aktarıldı.

Refah kentindeki saldırılarda ise en az 30 Filistinli yaşamını yitirdi.

Cebaliya ve Eş-Şati mülteci kampları ile Beyt Lahiya’daki saldırılarda da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu ifade edildi. Cebaliya Beled bölgesinde ise El-İhsan Camisi, saldırılar sonucu tamamen yıkıldı.



HASTANEDE ELEKTRİK SORUNU

Öte yandan, bölgedeki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, yakıt tükendiği için Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinde elektrikler kesildi. Elektrik olmaması nedeniyle hastaların ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.


Quds Press haber ajansının haberine göre Hamas Hareketi, yazılı açıklamasında, hastanede yakıtın bitmesi sebebiyle yaşanan elektrik kesintisini insanlık suçu olarak niteleyerek Arap ülkelerine, İslam dünyasına ve Birleşmiş Milletlere (BM), yakıt tedariki için çağrıda bulundu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise uluslararası toplumun Gazze’ye yakıt tedarik edilmesine ilişkin çağrılarına rağmen “Gazze’ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini” yineledi.



BİRÇOK KENTE BASKIN DÜZENLEDİLER

Filistin haber ajansı WAFA’nın aktardığı gelişmelere göre İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerine baskınlar düzenledi.

Kudüs’ün kuzeydoğusundaki Caba beldesinde evlere giren İsrail güçleri, evleri boşalttıktan sonra teftiş yaptı, köyde insanların dolaşmasına engel oldu.

Nablus kentinin kuzeybatısındaki Burka beldesine büyük bir askeri grupla baskın düzenleyen İsrail güçleri, beldeye yoğun silah atışlarıyla giriş yaptı, evlerde aramalarda bulundu.

İsrail güçleri, Cenin kentinin güneyindeki Yabed beldesine de büyük bir grup askerle baskın düzenledi. El-Arka köyü ve el-Cilme kontrol noktasında İsrail güçlerinin girişi, Filistinliler tarafından engellenmeye çalışıldı.

Öte yandan Kalkiliye kenti kuzey girişinde yaşanan kargaşada, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu elinden yaralanan Filistinli genç hastaneye kaldırıldı.



LÜBNAN’I DA VURDU

Yedioth Ahranoth gazetesinin İsrail ordusundan aldığı bilgiye dayandırdığı habere göre, orduya bağlı bir uçak, Lübnan’ın güneyindeki Şeba Çiftlikleri’ndeki bir hücreyi hedef aldı.

İsrail gazetesi, ordu sözcüsünden aktardığı haberde, Hizbullah’ın altyapısına yönelik saldırı düzenlendiğini, hedef alınan yerler arasında, askeri bir kompleks ve gözetleme noktasının da bulunduğunu yazdı.


İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Şeba Çiftlikleri bölgesi yakınlarında, sınırın Lübnan tarafında silahlı unsurların tespit edildiği ve havadan vurulduğu kaydedildi.

Öte yandan Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, ülkenin en güneyindeki Kefr Kila ve Tel Nahhas bölgelerine düzenledikleri saldırıda Hizbullah’a bağlı “Sınırsız Yeşil Cemiyeti” merkezini de hedef aldı.

SALDIRI GECE BOYU SÜRDÜ

İsrail ordusu, dün gece boyunca Gazze’nin birçok bölgesine yoğun hava saldırıları düzenledi.

Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan habere göre, İsrail savaş uçaklarının gece Gazze’nin çeşitli bölgelerinde sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 120 kişi yaşamını yitirdi.

Han Yunus, Refah, Beyt Lahiya, Cibaliya kentleri ile Beric Mülteci Kampı’nda sivil yerleşim yerleri hedef alınırken saldırılarda onlarca kişinin de yaralandığı aktarıldı.


50 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin gece saatlerinden beri Doğu Kudüs ve Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde 50’yi aşkın Filistinliyi gözaltına aldığı ifade edildi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da gözaltına aldığı Filistinli sayısının 1265’e ulaştığı kaydedildi.


HİZBULLAH’A UYARI

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Batı Kudüs’teki konutundaki görüşmesi sonrasında, “Lübnandaki durumu yakından takip ediyoruz. Hizbullahın ateşle oynadığını düşünüyorum.” dedi.


Hamasın 7 Ekimde düzenlediği saldırılar için “Ülkemizin kuruluşundan beri görmediğimiz bir acıyla karşılaştık.” ifadesini kullanan Herzog, Gazzede Hamasın elindeki İsrailli esirlerle ilgili, “Kaçırılan ve rehin tutulan tüm vatandaşlarımızın hemen serbest bırakılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

FİLİSTİNLİ OYUNCU DA GÖZALTINDA

İsrail polisi, İsrail vatandaşı Filistinli oyuncu Maisa Abd el-Hadi’yi “Hamas’a destek” verdiği iddiasıyla gözaltına aldı.

İsrail polisinden konuya dair yapılan yazılı açıklamada, adı verilmeden Nasıra’da bir oyuncu ve sosyal medya fenomeninin “yasaklı örgütü öven ve nefret içerikli” paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi.


YOĞUN BOMBARDIMAN

Gazzeye 18 gündür bomba yağdıran İsrail ordusu, öğle saatlerinde kuzeydeki bölgelere yeniden yoğun saldırı başlattı.

Savaş uçakları Beyt Hanun Mahallesinin de yer aldığı bölgelere çok sayıda saldırı düzenledi.

Hava saldırılarının yanı sıra İsrail ordusuna ait obüsler de bölgeyi bombaladı.


GAZZE’YE HAVADAN İLAN ATTILAR
İsrail ordusu, Gazze’ye havadan attığı ilanlarla, esirlere ilişkin bilgi verenlere “güvenlik ve para” teklif etti.

İsrailli ve diğer uyruklardan esirler hakkında bilgi aktarma çağrısı yapılan ilanlarda telefon numaraları ve karekod yer aldı.


KISITLAMALAR SÜRÜYOR

İsrail polisi işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesi ve buradaki Mescid-i Aksa’ya yönelik baskılarına devam ediyor. Eski Şehir bölgesinde güvenlik bariyerleri kuran İsrail güçleri, Mescid-i Aksa çevresinde yoğun varlığını sürdürüyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen Filistinli kaynaklar, İsrail polisinin, Aksa’ya Filistinli genç erkek ve kadınların girişini kısıtladığını, 60 yaş civarı Filistinlilerin girişine izin verdiğini aktardı.

HAREDI YAHUDILERINE MÜDAHALE

İsrail polisi, Doğu Kudüs’te askere alma bürosu önünde zorunlu askerlik karşıtı protesto düzenleyen Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudilere müdahale etti.

Sosyal medyada, Torah Judaism adlı kullanıcının X hesabından konuyla ilgili açıklama ve görüntü paylaşıldı.

Görüntülerde İsrail güçlerinin, giydikleri siyah kıyafet ve saçlarının favori kısımlarını uzatmalarıyla dikkati çeken Yahudilerin protestosuna sert bir şekilde müdahale ettiği görülüyor.


BM’YE GAZZE ELEŞTİRİSİ

Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze’nin Cibaliya beldesi, En-Nuseyrat Mülteci Kampı ve Beyt Lahiya beldelerini bombaladığı belirtildi.

Açıklamada, saldırılarda en az 25 kişinin hayatını kaybettiği ve cesetlerin enkaz altından çıkarılmaya çalışıldığı aktarıldı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunda, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1000’den fazla cesedin binaların enkazı altında kaldığını vurgulayarak “Son iki haftada 5 binden fazla Filistinli öldürüldü. BMGK’nin Gazze’deki katliamı durdurmadaki başarısızlığının devam etmesi kabul edilemez.” dedi.

Son güncelleme: 09:09 25.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı