• Turkhane Logo

'İran uranyum zenginleştirme sürecini yeniden hızlandırdı'

Reuters tarafından görülen ve üye ülkelere gönderilen açıklamada, İran'ın

11:23 27 Aralık 2023 Çarşamba
'İran uranyum zenginleştirme sürecini yeniden hızlandırdı'
Reuters tarafından görülen ve üye ülkelere gönderilen açıklamada, İran'ın

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), üye ülkelere gönderilen gizli bir raporda İranın uranyum zenginleştirme hızındaki yavaşlamayı durdurarak nükleer silah sınıfına yakın bir seviyeye çıkardığını duyurdu.

Reuters tarafından görülen ve üye ülkelere gönderilen açıklamada, İranın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretimini artırdığı ve 2023 ortasından itibaren üretimde daha önce yapılan azaltmayı tersine çevirdiği belirtildi.

Uranyum zenginleştirme hızındaki yavaşlama sürecinin tersine çevrilmesi uranyum saflığının yüzde 60a yaklaşması anlamına geliyor. Bu saflık da ülkenin nükleer silaha sahip olmasına imkan tanıyor.  

UAEAye göre İranın halihazırda yüzde 60a kadar zenginleştirilmiş, daha da zenginleştirilirse üç nükleer bomba yapmaya yetecek kadar uranyumu bulunuyor. İran nükleer silah arayışını reddetse de elinde daha düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum olduğu da tahmin ediliyor.

İran geçen haziranda zenginleştirme hızında yavaşlamaya gitmişti. Bu kararın nedeninin 2023 başlarında İranda tutulan ABD vatandaşlarının serbest bırakılmasına yol açan ABD ile İran arasındaki gizli görüşmeler olduğu düşünülüyordu.

Zenginleştirilen uranyum miktarı ayda 3 kgden 9 kgye çıkarıldı
UAEA, yavaşlamadan bu yana, İranın uranyum zenginleştirme tesislerinde ayda yaklaşık 3 kg oranında yüzde 60a kadar uranyum zenginleştirildiğini ileri sürdü.

Üye ülkelere gönderilen raporda Ajans, Kasım 2023ün sonundan bu yana İranın toplamda yüzde 60 U-235e kadar zenginleştirilmiş uranyum üretme hızının ayda yaklaşık 9 kga yükseldiğini teyit etmektedir denildi.

UAEA,  yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş yaklaşık 42 kg uranyumu, nükleer bomba yapımının ihtimal dışı bırakılamayacağı miktar olarak görüyor.

Son güncelleme: 11:23 27.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı