• Turkhane Logo

Fransızlar yine sokaklara döküldü

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören tartışmalı reforma karşı bugüne kadarki en fazla katılımcılı protesto yapıldı.

09:31 08 Mart 2023 Çarşamba
Fransızlar yine sokaklara döküldü
Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören tartışmalı reforma karşı bugüne kadarki en fazla katılımcılı protesto yapıldı.

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, hükümetin emeklilik reformuna karşı altıncı gününe giren eylemler Fransada 1.28 milyon göstericiyi bir araya getirdi. 31 Ocakta benzer protestoya 1.27 milyon kişi katılmıştı.

Başkent Pariste polis verilerine göre, 31 Ocakta 87 bin gösterici varken, son protestoda 81 bin eylemci vardı.

Fransanın en büyük işçi sendikaları konfederasyonu CGT, Paristeki yürüyüşe 700 bin göstericinin katıldığını açıkladı.

Hükümet, kamu hizmetinde çalışan yaklaşık her dört memurdan birinin grevde olduğunu kaydetti. Kamu Hizmeti Bakanlığının rakamlarına göre öğle saatlerindeki 2 milyon yerel memurun yüzde 11i; 1,2 milyon hastane çalışanının yüzde 9,4ü grevdeydi.


Emeklilik reformuna karşı grevlerin ilk günü olan 19 Ocakta devlet çalışanlarının yüzde 28i, yerel yönetim çalışanlarının yüzde 11,3ü ve hastane çalışanlarının yüzde 9,9u öğle saatlerinde grevdeydi.

Bu arada bazı noktalarda göstericiler ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı.

11 Martta ve önümüzdeki hafta senatör ve milletvekillerinin emeklilik reformu konusunda bir anlaşmaya varmak üzere bir araya geleceği gün grev çağrısında bulunuldu.

Ulaşım durma noktasına geldi
Paris Charles de Gaulle Havalimanındaki uçuşların beşte biri, Orly Havalimanındaki uçuşların ise yaklaşık üçte biri iptal edildi.
Fransanın demir yolu kurumu SNCF, Almanya ve İspanyaya giden trenlerin durmasının beklendiğini; İngiltere ve Belçikaya giden ve gelen trenlerin üçte bir oranında azalacağını duyurmuştu.

Yüksek hızlı trenlerin ve bölgesel trenlerin çoğu iptal edildi.

Birçok şehrinde toplu taşıma ve diğer hizmetler kesintiye uğradı. Pariste Eyfel Kulesi ve başkentin batısındaki Versailles Sarayı kapatıldı.

Eğitim Bakanlığına göre, öğretmenlerin yaklaşık üçte biri ülke çapında greve gitti.

Hükümet, halka mümkünse evden çalışılması çağrısı yaptı.

Tartışmalı emeklilik reformu
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocakta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıkladı.
Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylülden itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030da 64e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocaktan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sistemin ayakta kalabilmesi için daha fazla çalışılması gerektiğini savunurken sendikalar primlerde yapılacak küçük artışlarla sistemin işler tutulabileceğini ileri sürüyor.

İki haftadır parlamentonun alt kanadında hararetli tartışmalara gündem olan tasarıyla ilgili henüz bir oylama yapılamazken tasarı senatoda da tartışılmaya başlandı.

Son güncelleme: 09:31 08.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı