• Turkhane Logo

Almanya'da demokrasiye güven azaldı

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre vatandaşların demokrasiye duyduğu güven altı ay içinde yüzde 52'den yüzde 38'e geriledi.

08:51 21 Ağustos 2023 Pazartesi
Almanya'da demokrasiye güven azaldı
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre vatandaşların demokrasiye duyduğu güven altı ay içinde yüzde 52'den yüzde 38'e geriledi.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisine yakın Konrad Adenauer Vakfının yaptırdığı araştırmanın sonuçlarına göre, Almanyada vatandaşların demokrasiye ve siyasi kurumlara duyduğu güven azaldı. Berlinde yayımlanan Tagesspiegel gazetesinde yer alan araştırma sonuçlarında, vatandaşların demokrasiye duyduğu güvenin altı ay içinde yüzde 52den yüzde 38e gerilediği belirtildi.

DWde yayınlanan araştırma, özellikle Almanyanın batısında yaşayanların daha karamsar olduğunu ortaya koydu. 2022 yılında Almanyanın batı eyaletlerinde yaşayan vatandaşların yüzde 56sı demokrasiden çok memnun ya da memnun olduğunu dile getirirken, bu yıl Haziran ayında bu oran yüzde 41e geriledi. Almanyanın doğusundaki eyaletlerde ise Aralık 2022de demokrasiden memnun olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 35 iken, 2023 Haziranında bu oran yüzde 30a düştü.

Konrad Adenauer Vakfının araştırmasına göre en çok koalisyon partilerinden Yeşillere oy verenler arasında demokrasiye güveni sarsılanların oranında gerileme gözlendi. Yeşiller seçmeninde demokrasiye duyulan güven kaybı, yüzde 16 düşüşle yüzde 68e geriledi.

Siyasi kurumlara güven de zayıfladı

Sadece demokrasiye değil, siyasi kurumlara duyulan güven de azaldı. Örneğin Federal Meclis Bundestaga duyulan güven yüzde 51den yüzde 44e düşerken, hükümete duyulan güven yüzde 47den yüzde 39a geriledi. ARD, ZDF gibi kamu radyo televizyon kurumlarına duyulan güven de yüzde 52den yüzde 49a düştü.

Konrad Adenauer Vakfı için kamuoyu anketini yapan Kantar Public, Aralık 2022 ile Haziran 2023 arasında bin 500 kişi ile konuştu.

Araştırma: Hangi siyasetçi başbakanlığa uygun?
Bir başka araştırmaya göre Almanyada seçmenlerin çoğu Federal Meclisteki siyasi partilerin liderlerini başbakanlığa uygun bulmuyor. Alman Haber Ajansı dpanın Yougova yaptırdığı kamuoyu anketine katılanların yüzde 58i halihazırdaki Sosyal Demokrat Partili Başbakan Olaf Scholzu başbakanlığa uygun bulmadığını belirtti. Yüzde 29luk kesime göre ise Scholz bu makama uygun bir siyasetçi.

Bavyera Başbakanı, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Markus Söderin başbakanlığa uygun bir siyasetçi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 36 iken uygun bulmayanların oranı yüzde 48.

CDU lideri Friedrich Merzi başbakanlığa uygun bulanların oranı yüzde 25, bulmayanların oranı ise yüzde 56. Yeşiller partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbocku başbakanlığa uygun bulanların oranı yüzde 26 iken, Yeşiller partili Ekonomi Bakanı Robert Habecke destek verenlerin oranı yüzde 23te kaldı. Hür Demokrat Parti FDPli Maliye Bakanı Christian Lindner ile sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Eş Genel Başkanı Alice Weidelı başbakanlık makamına uygun görenlerin oranı aynı: Yüzde 22. AfDnin diğer Eş Genel Başkanı Tino Chrupallaya verilen destekse yüzde 17.

Yougov, bu anket için 18 yaş üzerinde 2 bin 387 seçmenle konuştu.

Son güncelleme: 08:51 21.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı