• Turkhane Logo

ABD-Türkiye vize krizinde çelişkili açıklamalar

ABD Büyükelçiliği, Türk hükümetinden aldığı güvenceler neticesinde kısıtlı vize hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verildiğini açıkladı. Türk tarafı ise "güvence verilmedi" dedi.

10:10 07 Kasım 2017 Salı
ABD-Türkiye vize krizinde çelişkili açıklamalar
ABD Büyükelçiliği, Türk hükümetinden aldığı güvenceler neticesinde kısıtlı vize hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verildiğini açıkladı. Türk tarafı ise "güvence verilmedi" dedi.

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizinde ABD ve Türk tarafından gelen açıklamalar kafaları karıştırdı. ABD Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yaptığı açıklamada yerel çalışanlarına ilişkin başka soruşturma bulunmadığına dair Türk tarafından güvence alınması neticesinde vize hizmetlerine kısıtlı olarak yeniden başlandığı bildirildi.

ABDnin açıklamasında ayrıca Türk hükümetinden yerel çalışanlarımızın kendi resmi görevlerini yerine getirirken gözaltına alınmayacakları veya tutuklanmayacaklarına ilişkin güvence de alınmıştır denildi. ABD Büyükelçiliği bu ön güvenceler temelinde Türkiyede kısıtlı vize hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verildiğini açıkladı. Açıklamada Türk hükümetinin bundan sonra herhangi bir yerel çalışana yönelik bir gözaltı ya da soruşturma olması durumunda önceden Amerikan hükümetine bilgi vermeyi taahhüt ettiği aktarıldı.
 

#Türkiyedeki #Vize Hizmetlerinin Kısıtlı şekilde Yeniden Başlamasına İlişkin ABD Diplomatik Misyonunun Açıklaması: https://t.co/dd3zLu9kYE pic.twitter.com/3CVPFUThFj
— US Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) 6 Kasım 2017

Türkiye Büyükelçiliği: Güvence verilmedi

Bu gelişmenin ardından Türk tarafı da benzer bir adım attı. Türkiyenin Washington Büyükelçiliği‘ne ait resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada Türkiyenin de vize işlemlerinin yeniden başlamasına sınırlı ölçüde izin verdiği bildirildi.

Ancak  Washington Büyükelçiliği‘ne ait Twitter hesabından daha sonra yapılan açıklamada, her ülkedeki diplomatik temsilciliklerde kısıtlı şekilde yeniden vize başvurularının alınmaya başlanması olumlu bir gelişmedir denilse de Türk hükümetinin herhangi bir güvence vermediği belirtildi. Açıklamada Türkiyenin hukuk devleti olduğu ve hükümetin yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak herhangi bir güvence vermesinin söz konusu olmadığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: Türkiyede hiçbir temsilcilik görevlisi kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmamıştır. ABD tarafından istihdam edilen sözkonusu personel de keza resmi görevi çerçevesinde değil, hakkında çok ciddi suçlamalar olduğu için adli sürece tabi tutulmuştur. Bundan sonraki süreçte de Türkiyede konsolosluk görevleri dışına çıkarak suç işleyen kişlerle ilgili yargı süreci başlatılması bağımsız yargının gereğidir.
 

Statement from the Embassy of Turkey in Washington, DC, November 6, 2017 pic.twitter.com/8alqNKHjAx
— TurkishEmbassyDC (@TurkishEmbassy) 6 Kasım 2017

18 Ekimde Ankarada Türk ve ABDli yetkililerin katıldığı toplantıda, adli konularda ve konsolosluk işbirliği ile ilgili karşılıklı daha iyi bilgilendirme yapılması konusunda mutabık kalındığının belirtildiği açıklamada ayrıca ABDde Türk vatandaşları ile ilgili süren davalara atıfta bulunuldu ve buna dair Türk tarafının çok ciddi endişeleri bulunmaktadır denildi.

ABD, Türkiyedeki konsolosluk çalışanı Metin Topuzun tutuklanmasının ardından 8 Ekimde Türkiyeden yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de bu karara aynı şekilde karşılık vererek ABDye yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını duyurmuştu.

Başbakan Binali Yıldırımın ABD ziyareti

Açıklamalar Başbakan Binali Yıldırımın Salı günü başlayacak ABD ziyareti öncesine denk geldi. Başbakan Yıldırımın 7-10 Kasım tarihleri arasında yapacağı ABD ziyaretinde uzun süredir iki ülke ilişkilerinde gerginlik yaratan konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fethullah Gülenin iade meselesi, ABDnin PYDye yaptığı silah yardımı, Türkiyede tutuklu bulunan Amerikan vatandaşı rahip, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın korumalarının Washingtonda karıştığı kavga, ABDde devam eden Rıza Sarraf davasıyla bağlantılı olarak eski bakan Zafer Çağlayan hakkında çıkarılan tutuklama kararı, tarihinin en gergin dönemini yaşayan iki ülke ilişkilerindeki temel sorunları oluşturuyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 10:10 07.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı