• Turkhane Logo

AB, Ukrayna askererine eğitim verecek

AB dışişleri bakanları, 15 bin Ukrayna askerine eğitim verilmesi ve Ukrayna'ya altıncı askeri yardım paketinde uzlaştı. AB ayrıca İran'da aralarında ahlak polisinin de olduğu kurum ve kişilere yaptırım kararı aldı.

11:21 18 Ekim 2022 Salı
AB, Ukrayna askererine eğitim verecek
AB dışişleri bakanları, 15 bin Ukrayna askerine eğitim verilmesi ve Ukrayna'ya altıncı askeri yardım paketinde uzlaştı. AB ayrıca İran'da aralarında ahlak polisinin de olduğu kurum ve kişilere yaptırım kararı aldı.

DWdeki habere göre, Avrupa Birliğine (AB) üye ülkelerin dışişleri bakanları, Ukraynaya silah sevkiyatı için 500 milyon euro ek bütçe ayrılmasına ve Ukrayna ordusuna askeri eğitim verilmesi konusunda uzlaşma sağladı.

AB dışişleri bakanlarının Pazartesi günü Lüksemburgdaki toplantısı sırasında açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaklaşık 15 bin Ukrayna askerine Almanya ve diğer Birlik üyesi ülkelerde eğitim ve talim verilmesinin planlandığını söyledi. Baerbock, bu şekilde Ukraynanın en iyi şekilde desteklenmesinin hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

İki yıl sürmesi planlanan AB Askeri Yardım Misyonu (EUMAM) kapsamında, askeri becerilerin yanı sıra mayın temizleme, sağlık hizmetleri gibi alanlarda da eğitim sunulması öngörülüyor. AB tarafından finansmanı sağlanacak askeri eğitim misyonuna 106,7 milyon bütçe ayrıldı.

AB doğrudan savaşa dahil mi olacak?

Ukrayna askerlerine, AB ülkelerinde eğitim verilmesi planları ABnin de doğrudan savaşa dahil olması anlamına gelip gelmediği tartışmalarına yol açıyor. Ancak, AB bu misyonun savaşa dahil olmak anlamına gelmediğini vurguluyor. Eğitim misyonunu Ukraynaya yönelik politikanın bir parçası olarak değerlendiren AB, gerektiği sürece Ukraynaya mali, siyasi, diplomatik desteğin sürdürüleceğini, bu desteğin silah yardımı ve askeri eğitim misyonunu da kapsadığını belirtiyor.
500 milyon euroluk ek yardım paketi
AB dışişleri bakanları Lüksemburgdaki toplantıda Ukraynaya silah ve teçhizat sevkiyatı için 500 milyon euro ek mali destek sağlanmasında da uzlaşmaya vardı. Altıncı mali destek paketinin kabul edilmesi ile savaşın başlamasından bu yana Ukraynaya sağlanan askeri yardımın miktarı 3,1 milyar euroya ulaştı.

500 milyon euroluk son paketin 490 milyon eurosu silah ve mühimmat ve 10 milyon eurosu da askeri ekipman, ilk yardım çantaları ve yakıt için öngörülüyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep BorrellAB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep BorrellFotoğraf: Lenoir/EUC/ROPI/picture alliance
Mali destek, ABnin Avrupa Barış Desteği fonundan sağlanıyor. 2021 yılında oluşturan fon için 2027 yılına kadar 5,7 milyar euro bütçe ayrılmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusyanın son keyfi saldırıları, Ukraynayı desteklemekteki kararlılığımızı sarsamayacak, tam aksine güçlendirecek değerlendirmesinde bulundu. Ukraynanın daha fazla silaha ihtiyacı olduğunu belirten Borrell, ABnin bu silahları göndereceğini de sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 11:21 18.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı