• Turkhane Logo

AB Temsilcisi Borrell: "Gazze en büyük açık hava mezarlığı"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell,

18:49 18 Mart 2024 Pazartesi
AB Temsilcisi Borrell:
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell,

Gazzedeki Sağlık Bakanlığı, İsrailin saldırıları altındaki Gazze Şeridinde 7 Ekim 2023ten bu yana yaşanan can kaybının 31 bin 726ya yükseldiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, son 24 saat içinde İsrail güçlerinin 81 Filistinliyi daha öldürdüğünü, 116 kişiyi yaraladığını, toplam yaralı sayısının ise 73 bin 792 olduğunu bildirdi. 

BORRELL: GAZZE, ON BİNLERCE İNSAN İÇİN BİR MEZARLIKAvrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanlarının 21-21 Martta düzenlenecek AB liderler zirvesi öncesi Belçikanın başkenti Brükselde yaptığı toplantının girişinde açıklamalarda bulundu. Borrell, Gazze, savaştan önce en büyük açık hava hapishanesiydi. Bugün ise en büyük açık hava mezarlığı. On binlerce insan için bir mezarlık ama aynı zamanda uluslararası insancıl hukukun en önemli ilkelerinin birçoğu için de bir mezarlık dedi.
AB ile İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşmasının askıya alınması konusunun da İspanya ve İrlandanın talebiyle bakanlar tarafından ele alınacağını bildiren Borrell, bugünkü toplantıda yalnızca bu konuda siyasi tartışma yapılacağını, karar alınmayacağını kaydetti.
BM: KUZEYDEKİ NÜFUSUN YÜZDE 70İ AÇLIKLA KARŞI KARŞIYABirleşmiş Milletlere (BM) bağlı kuruluşların hazırladığı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporunda ise Gazze Şeridinin kuzeyindeki nüfusun yüzde 70inin felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğu bildirildi.
Gazete Duvarda yer alan habere göre, IPC raporunun Gazzeye yönelik son güncel raporu yayımlandı. Rapora ilişkin basın açıklamasında, Gazzenin kuzeyinin ve Gazzeye bağlı vilayetlerin, makul kanıtlar eşliğinde kıtlık anlamına gelen IPC 5inci aşamada sınıflandırıldığı belirtildi. Bunun, Gazzenin kuzeyinde yaşayan nüfusun yüzde 70inin (yaklaşık 210 bin kişi) felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğu anlamına geldiği ifade edildi.
Açıklamada, hane halkı açısından akut gıda güvensizliğine yönelik kıtlık eşiğinin de çoktan aşıldığı kaydedildi. Gazzenin kuzeyindeki bu durumun dışında güneydeki Deyr El Belah ve Han Yunus ile Refah kentlerinin de IPC 4. aşama olan acil durum kapsamında sınıflandırıldığı aktarıldı. Açıklamada, Gazze Şeridindeki 2,2 milyonluk nüfusun tamamının yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.
KITLIĞI ÖNLEMEK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR KARŞILANMADIIPCnin Aralık 2023te yayımlanan son raporuna işaret edilen açıklamada, O tarihten bu yana, kıtlığı önlemek için gerekli koşullar karşılanmadı ve son bilgiler, kuzeydeki vilayetlerde kıtlığın eli kulağında olduğunu ve mart ortası ile mayıs arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkacağı tahminini doğruluyor görüşü paylaşıldı.
İsrailin Refaha olası kara saldırısı başlatma ihtimaline değinilen açıklamada, Mart ortası ile temmuz ortası arasında, en olası senaryoya göre ve Refaha kara saldırısı da dahil olmak üzere çatışmaların tırmanacağı varsayımı altında, Gazze Şeridi nüfusunun yarısının (1,1 milyon kişi) felaket koşullarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor denildi.

Son güncelleme: 18:49 18.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı