• Turkhane Logo

Bir hafta olmadan dünyadaki vaka sayısı ikiye katlandı: Can kaybı 54 bine yaklaştı

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünyada koronavirüs vakalarının sayısı 1 milyon 26 bini geçti. Böylece dünyada vaka sayısı 1 haftadan kısa bir süre içinde ikiye katlanmış oldu. Can kaybı ise 54 bine yaklaştı.

18:28 03 Nisan 2020 Cuma
Bir hafta olmadan dünyadaki vaka sayısı ikiye katlandı: Can kaybı 54 bine yaklaştı
ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünyada koronavirüs vakalarının sayısı 1 milyon 26 bini geçti. Böylece dünyada vaka sayısı 1 haftadan kısa bir süre içinde ikiye katlanmış oldu. Can kaybı ise 54 bine yaklaştı.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre (TSİ 14.00 itibariyle) dünyada koronavirüs vakalarının sayısı 1 milyon 26 bin 974. Böylece dünyada vaka sayısı 1 haftadan kısa bir süre içinde ikiye katlanmış oldu. Can kaybı ise 53 bin 975.

İspanya’daki vaka sayısı İtalya’yı geçti ve İspanya ABD’den sonra dünyadaen çok vakanın bulunduğu 2. ülke oldu.

Türkiye ise dünyada en çok vaka tespit edilen 10. ülke. Türkiye’deki can kayıpları da 356’ya ulaştı.


En çok ölümün meydana geldiği İtalya’da 13 bin 915 kişi hayatını kaybetti.

10 bin 935 kişinin hayatını kaybettiği İspanya, en çok can kaybının yaşandığı 2. ülke.

Dünya genelinde 217 bin 433 kişi ise iyileşti.

VAKA SAYILARI

ABD 245 bin 573
İspanya 117 bin 710
İtalya 115 bin 242
Almanya 84 bin 794
Çin 82 bin 465
Fransa 59 bin 929
İran 50 bin 468
Birleşik Krallık 34 bin 192
İsviçre 19 bin 106
Türkiye 18 bin 135

CAN KAYIPLARI

İtalya 13 bin 915
İspanya 10 bin 935
ABD 6 bin 95
Fransa 5 bin 398
Çin 3 bin 322
İran 3 bin 160
Birleşik Krallık 2 bin 921
Hollanda 1 339
Belçika 1 143
Almanya 1 107

 ASYA, İKİNCİ DALGA İHTİMALİYLE KARŞI KARŞIYA

Koronavirüs salgınıyla dünyada ilk karşılaşıp ilk kontrol altına alan kıta olan Asya’da günlük vaka sayılarında yeniden yükseliş görülmesi, ikinci bir salgın dalgası kaygılarını artırdı.

Aldıkları önlemlerin meyvelerini verdiğini düşünerek yavaş yavaş umutlanmaya başlayan bir çok Asya ülkesinde hükumetler günlük koronavirüs vakası sayılarında görülen artışlar üzerine yeni ve sıkı önlemler açıklamaya başladı.

Bir aşı bulunmadan ve hükumetler ülke nüfusu içindeki bağışıklık oranını bilmeden hayatın normale dönmesi çok zor görünüyor.

WUHAN’DA 31 YENİ VAKA

Çin Ulusal Sağlık Kurumu, koronavirüs salgınının ilk ortaya çıktığı kent olan Wuhan’da 31 yeni vaka tespit edildiğini bildirdi.

Açıklamada ayrıca dört kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Çin’de toplam vaka sayısı 82 bin 465’e, bu virüsün neden olduğu Kovid-19 akciğer hastalığından ölenlerin sayısı da 3 bin 322’ye yükseldi.

İTALYA’DA VAKA SAYISINDA AZALMA UMUDU

İtalya’da ölü sayısı son 24 saatte 760 artarak 13 bin 915’e çıktı. Bir gün önce artış sayısı 727’ydi. Yeni vakaların sayısının 4 bin 668 arttığı ve toplamda 115 bin 242’ye çıktığı belirtildi.

İtalya’da arka arkaya dördüncü gün yeni vaka sayısı 4 bin 50 ile 4 bin 782 arasında yer aldı. Bu da eğride düzleşme görüldüğünü ortaya koyuyor ve yakın gelecekte vaka sayılarında düşüş yaşanabileceği umudunu doğuruyor.

İtalya 21 Mart’ta günde 6 bin 557 yeni vakayla vaka artışında zirveyi görmüştü. İyileşenlerin sayısı da artarak bir gün önce 16 bin 847 iken 18 bin 278’e çıktı. Yoğun bakımdaki kişi sayısıysa bir gün önce 4 bin 35 iken bugün 4 bin 53 oldu.

İtalya’da dünyanın geri kalanından daha fazla ölüm yaşandı. Burada görülen ölüm vakası sayısı, koronavirüs nedeniyle kaydedilen küresel ölümlerin yüzde 28’ine denk geliyor.

ALMANYA’DA 2 300 SAĞLIK ÇALIŞANINA VİRÜS BULAŞTI

Almanya’da 2 bin 300’den fazla doktor ve sağlık çalışanında koronavirüs teşhis edildi.

Binden fazla sağlık çalışanı da karantina altında tutuluyor. Bavyera Eyaleti’nde 244 muayenehane koronavirüs nedeniyle kapatıldı.

Enfekte olan hekim ve sağlık çalışanları Almanya’daki değişik bölgelerdeki hastanelerde görev yapıyordu.

ABD’DE CAN KAYBI 6 BİN AŞTI

ABD’de koronavirüs vaka sayısı 245 bin 573’e, salgın hastalığa bağlı olarak yaşamını yitirenlerin sayısı da 6 bin 95 ‘e yükseldi.

Ülke genelinde salgın hastalığa yakalanan 10 bin 453 kişi de tedavi olarak taburcu edildi.

ABD’de en fazla vaka ve koronavirüse bağlı ölümlerin yaşandığı New York’ta vaka sayısı 93 bin 53, yaşamını yitirenlerin sayısı da 2 bin 538’e çıktı.

ELİMİZİDE 6 GÜN YETECEK SOLUNUM CİHAZI KALDI

New York Valisi Andrew Cuomo, mevcut kullanım oranına göre hesaplandığında eyalette 6 gün yetecek kadar suni solunum cihazı kaldığını bildirdi.

Cuomo, günlük basın brifinginde, eyalette yoğun bakımdaki hasta sayısının her gün arttığına işaret ederek, ellerinde yeterli solunum cihazı olmadığını söyledi.

Stoklarında yoğun bakım hastasının ihtiyacına cevap verecek 2 bin 200 kadar solunum cihazı kaldığını, bunun da mevcut hızda 6 gün yeteceğini ifade eden Cuomo, ”Federal hükümetten 4 bin 400 solunum cihazı geldi. Onların da stoklarında fazla olduğunu zannetmiyorum. Yoğun bakımdaki ihtiyaçlar zirve yaparsa başka formüller yaratmak durumundayız. Solunum cihazlarını iki hasta arasında paylaştırabiliriz. Bir günde yoğun bakıma yaklaşık 350 hasta geliyor. Elimizdeki solunum cihazları yeterli değil” diye konuştu.

SOLUNUM CİHAZI İÇİN SAVUNMA İMALAT YASASI DEVREDE

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs hastaları için solunum cihazı üreten şirketlerin, ihtiyaç duydukları malzemeleri alabilmelerine yardımcı olmak amacıyla Savunma İmalat Yasası’nı devreye soktu.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, Başkan Trump Sağlık Bakanı Alex Azar’a, 6 şirketin solunum cihazı üretiminde gereken malzeme ve parçaları tedarik etmesinin sağlanması için yetki verdi.

Söz konusu 6 şirket, General Electric Co, Hill-Rom Holdings Inc, Medtronic Plc, Resmed Inc, Royal Philips N.V. ve Vyaire Medical Inc olarak sıralanıyor.

TRUMP’IN İKİNCİ TESTİ DE NEGATİF ÇIKTI

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Donald Trump’a bir kez daha koronavirüs testi yapıldı. İkinci virüs testinin de negatif çıktığı belirtildi.

Beyaz Saray’ın yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Trump’ın ikinci virüs testinde 15 dakikada sonuç veren test kitinin kullanıldığı belirtildi. Trump’ın doktoru Sean Conley, “Başkan Trump sağlıklı ve herhangi bir semptom da göstermiyor.” ifadelerini kullandı.

Trump, Beyaz Saray’daki basın toplantısında konuya değindi. Yeni test kitinin ne kadar hızlı sonuç verdiğini merak ettiği için ikinci kez test yaptırdığını söyleyen Başkan Trump “Testin yapılması 1 dakika, sonucun gelmesi 14-15 dakika sürdü. Yeni test kitinin ne kadar hızlı olduğunu merak ettiğim için ikinci testi yaptırdım. Yeni kit daha iyi.” ifadelerini kullandı.

FRANSA’DA CAN KAYBI 5 400’Ü BULDU

Fransa’da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı yaşlı bakımevlerinde yaşamını yitirenlerin sayısının da hastanedeki ölümlere eklenmesi ile 5 bin 398’e yükseldi. Fransız sağlık otoriteleri ülkedeki vaka sayısının ise 59 bin 929 olduğunu bildirdi.

Rakamlarda vaka ve ölüm sayısında düne göre düşüş yaşandı.

HİNDİSTAN’DA YENİ DOĞAN İKİZLERE CORONA VE COVİD ADLARI VERİLDİ

Hindistan’ın Raipur kentinde dünyaya gelen ikizlere Corona ve Covid isimleri verildi.

Biri kız diğeri erkek olan ikizler, Hindistan’da salgın nedeniyle ilan edilen 3 haftalık sokağa çıkma yasağı günlerinde dünyaya geldi.

Ebeveynleri, ikizlere tüm dünyadaki hayatı etkileyen bir dönemde zorlukları aşmayı hatırlamak adına bu isimleri verdiklerini belirtti.

Hastane personelinin de ikizleri doğumdan sonra Corona ve Covid adlarıyla çağırmaya başlamasının da ailenin kararında etkili olduğu tahmin ediliyor.

RUSYA’DAN ABD’YE BİR UÇAK DOLUSU TIBBİ MALZEME

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Trump hükümetinin üst düzey bir temsilcisi, Rusya’nın koronavirüs ile mücadele için gönderdiği tıbbi malzemelerin ücretinin ödeneceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Rusya ABD’ye, 60 ton ağırlığında tıbbi malzeme göndermiş, aralarında solunum cihazları ve koruyucu maskelerin yanı sıra pek çok farklı malzemenin bulunduğu paketin hibe mi olduğu, yoksa ücreti karşılığında mı gönderildiği konusunda da bir süre belirsizlik yaşanmıştı.

Başkan Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, söz konusu sevkiyatı teslim almaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

ÇİN’İN ŞENZEN ŞEHRİ KEDİ VE KÖPEK ETİ SATIŞINI YASAKLADI

Çin’de Şenzen şehri, kedi ve köpek eti satışını yasaklayan ilk şehir oldu.

Karar, koronavirüs salgınının vahşi hayvan eti pazarından çıkması üzerine alındı. Yetkililer, vahşi hayvan eti tüketimi ve ticaretine karşı önlemler almaya başladı.

Kedi, köpek eti satışına getirilen yasak 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak.

Humane Society International (HSI) verilerine göre Asya’da yılda 30 milyon köpek öldürülüyor.

Ama köpek eti yemek Çin’de çok yaygın değil. Çin halkının çoğu hiç köpek yemediklerini ve yemek istemediklerini söylüyor.

AVRUPA KOMİSYONU’NDAN MACARİSTAN’A UYARI

Avrupa Komisyonu, Macaristan Başbakanı Victor Orban’a koronavirüsle mücadele için kullandığı acil durum yetkilerinin demokrasiye gölge düşürdüğü uyarısında bulundu ve bu yetkilerin meclis ve basın tarafından denetlenmesi gerektiğini kaydetti.

Orban, Pazartesi günü, meclisten geçen acil durum yasasıyla ülkeyi süresiz olarak kararnamelerle yönetme yetkisini elde etmişti. Yasa Corona virüsün yayılmasıyla ilgili yalan haber yayanlara beş yıla kadar hapis cezası verilmesini de öngörüyor.

Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, yeni yasanın Orban tarafından muhalif gazetecileri susturmak için kullanılabileceği endişesini dile getirilmişti.

DÜNYA BANKASI’NDAN 160 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK

Dünya Bankası yönetimi, yeni tip koronavirüsün yol açtığı Kovid-19 salgınıyla mücadelede gelişmekte olan ülkeleri güçlendirmek amacıyla, gelecek 15 ay içinde 160 milyar dolarlık kaynağın sağlanacağı yeni bir destek programını başlattıklarını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamada, Dünya Bankası Yönetim Kurulu’nun, Covid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik, gelişmekte olan ülkeler için bir dizi acil durum desteğini onayladığı bildirildi.

Program kapsamında, ilk olarak 25 ülkeye 1,9 milyar dolarlık destek sağlanacak ve 40’dan fazla ülke için de yeni operasyonlar hızla ilerleyecek.

Son güncelleme: 18:28 03.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı