• Turkhane Logo

154 milyar liralık dev fon, yandaş müteahhitlere kaynak olarak aktarılacak!

Erdoğan’ın ‘‘Devletin desteği ve teşvikiyle fon tutarı 154 milyar liraya ulaşan Bireysel Emeklilik Sisteminde yapılacak atılımlarla reel sektöre uzun vadeli ve düşük maliyetli büyük bir kaynak sağlanabilecektir.’’ sözlerine tepkiler sürüyor.

11:27 11 Eylül 2020 Cuma
154 milyar liralık dev fon, yandaş müteahhitlere kaynak olarak aktarılacak!
Erdoğan’ın ‘‘Devletin desteği ve teşvikiyle fon tutarı 154 milyar liraya ulaşan Bireysel Emeklilik Sisteminde yapılacak atılımlarla reel sektöre uzun vadeli ve düşük maliyetli büyük bir kaynak sağlanabilecektir.’’ sözlerine tepkiler sürüyor.


Gazeteci yazar Mehmet. Y. Yılmaz, Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) bağlı kamu sigorta şirketlerinin tek çatı altında birleştirilmesiyle oluşturulan Türkiye Sigorta’nın elinde bulunan 154 milyar liranın yandaş müteahhitlere kaynak olarak aktarılacağını kaydetti.

Mehmet Y. Yılmaz’ın T24’deki ‘Yandaş müteahhitlere kaynak arayışı’ başlıklı yazısı şöyle:


”Bireysel emeklilik sigortasında biriken fonlar da öyle görünüyor ki kendisinden önceki tasarruf bonolarının ve konut fonu kesintilerinin akıbetini paylaşacak; hortumlanıp, yandaş müteahhitlerin cebine aktarılacak

Kamuya ait sigorta şirketlerinin birleştirilmesi ile ilgili törende konuşan  Cumhurbaşkanı ’nın, BES diye bildiğimiz  “bireysel emeklilik sigortasını”  gündeme getirmesi, durduk yerde akla gelmiş bir şey olmamalı.

Erdoğan’ın sözleri şöyle:

“Fon tutarı 154 milyar liraya ulaşan bireysel emeklilik sisteminde yapılacak atılımlarla reel sektöre uzun vadeli düşük maliyetli kaynak sağlanabilecektir.”

Bireysel emeklilik sigortası yaptıranlar, ödedikleri primler ile belli bir vadenin sonunda toplu bir para almayı ya da aylık maaş almayı bekliyorlar.

Primleri toplayan sigorta şirketleri, değişik fonlar oluşturarak bu parayı değerlendiriyor.

Bu fonların başarısını ölçecek kıstas, “en yüksek getiriyi sağlamak” olmalı.

Fon yöneticileri bu hedefe yönelik çalışırlarsa sistem ayakta durur, insanların güveni artar, daha çok sayıda insan tasarruflarını sisteme sokar.

Bu fonların hedefi “reel sektöre en düşük maliyetle kaynak sağlamak” olamaz.

Hele “uzun vadeli en düşük maliyet” hiç olamaz.

BES fonları, birikimcilerine, şu anda bankaların yaptığı gibi negatif faiz vermeye yönelirlerse olacak olan tasarrufların yeniden altına ve dövize yönelerek,  yastık altına  inmesidir.

Erdoğan yönetiminin, gözünü şimdi de bu fonlara dikmiş olmasından da anlıyoruz ki Türk ekonomisi sıfırı tüketmeye çok yakın.

Müflis tüccarlar gibi kıyıda köşede bir şey kalmış olabilir mi diye bakınırken belli ki BES’de toplanan 154 milyar lira gözlerine takılmış.

Öyle görünüyor ki BES de, kendisinden önceki tasarruf bonosunun, konut fonu kesintilerinin akıbetine uğrayacak.

Milletten başka amaçlarla toplanan para, ekonomiyi doğru yönetmeyi becerememiş olmanın bir bedeli olarak “deve edilecek”.

İşsizlik Sigortası’nda biriken para nasıl buharlaşıp, yok olduysa aynı akıbeti BES’de biriken 154 milyar lira da paylaşacak.

Ve işte buraya da yazıyorum, bu para, “reel sektörü desteklemek” bahanesiyle iç edilecek ama diğer öteki kamu kaynakları gibi pahalı ‘yap, işlet, devret’ projelerinin müteahhitlerine aktarılacak.”

Son güncelleme: 11:27 11.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı