• Turkhane Logo

‘NATO-Rusya savaşı’ iddiası korkutuyor: İngiltere’ye nükleer silah, Rusya sınırına yığınak

11:50 28 Ocak 2024 Pazar
‘NATO-Rusya savaşı’ iddiası korkutuyor: İngiltere’ye nükleer silah, Rusya sınırına yığınak





Rusya ve NATO arasında savaş endişelerinin gündemde olduğu dönemde, ABD’den dikkat çeken bir nükleer silah adımı geldi. ABD’nin 15 yıl aradan sonra ilk defa İngiltere’ye nükleer silah konuşlandıracağı bildirildi. Baltık ülkeleri olan Estonya, Letonya ve Litvanya, Rusya ve Belarus ile olan sınırlarını güçlendirmek için anlaşma imzaladı.



Rusya ve NATO arasında savaş çıkacağı endişeleri son dönemde Batı basınında gündem olurken, İngiliz Telegraph gazetesi ABD’nin olası bir savaşa karşı İngiltere’deki Suffolk üssüne nükleer silah göndereceğini yazdı.



Hiroşima’ya atılandan üç kat daha güçlü savaş başlıkları taşıyan nükleer silahların İngiltere’ye konuşlandırılması için görüşmelerin sürdüğü belirtildi. 



ABD, İngiltere’deki nükleer silahlarını Soğuk Savaş tehdidi ortadan kalkınca 2008’de geri çekmişti. Yeni Pentagon belgelerinde, üste yeni bir tesis açılması için planlar olduğu ortaya çıktı.



İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü ise, mevcut NATO politikaları uyarınca üste nükleer silahların varlığı konusunda açıklama yapmayacaklarını kaydetti. 



ALMAN ORDUSU‘NDAN TÜRKÇE İLAN



Son günlerde NATO ve Rusya arasında çatışma çıkabileceği haberleri gündemden düşmüyor. Almanya, olası bir savaşa karşı orduyu güçlendirdiklerini açıklarken İngiltere Genelkurmay Başkanı Patrick Sanders da, orduya yeni askerler alınması gerektiğini vurgulamıştı. Hatta Almanya orduya asker almak için Türkçe ilanlar yayınlamıştı.



/







BALTIK ÜLKELERİNDEN RUSYA VE BELARUS SINIRINA YIĞINAK



Estonya, Letonya ve Litvanya, Rusya ve Belarus ile olan sınırlarını güçlendiriyor. Estonya Kamu Yayın Kuruluşu ERR’nin haberine göre Estonya, Letonya ve Litvanya ortak, “Baltık Savunma Hattı” oluşturuyor. Bu savunma hattı kapsamında sınırdaki bariyerler güçlendirilecek ve sınıra yakın bölgelere sığınaklar inşa edilecek.



Anlaşma geçen hafta Letonya’nın başkenti Riga’da Estonya, Letonya ve Litvanya savunma bakanlarının katıldığı bir toplantıda imzalandı. Baltık ülkelerinin bu çalışmaları 2023 NATO Madrid Zirvesi’ndeki bölgesel savunmanın güçlendirilmesi kararına dayanıyor.







Estonya Savunma Bakanlığı Rusya ve Belarus tarafındaki hareketlilikten dolayı bu tür tedbirlere başvurmak zorunda kalındığını ve kararın dikkatlice ve düşünülerek alınmış olduğunu açıkladı.



Estonya Savunma Bakanlığı, barış zamanında Rusya sınırına herhangi bir patlayıcı, kesici veya başka bir engel koyulmayacağını ancak sınıra yakın bölgelerdeki inşa edilmesi planlanan 600 kadar sığınağa acil durumlarda ihtiyaç bölgesine sevk edilmek üzere bir takım maddelerin depolanabileceğini belirtti.

Son güncelleme: 11:50 28.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı