• Turkhane Logo

Stoltenberg: Türkiye ile İsveç arasında anlaşmaya varılamayan konular var

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'ya üyelik konusunda, 'Türkiye ile İsveç arasında hala üzerinde anlaşılamayan konular olduğunu' söyledi.

17:05 07 Temmuz 2023 Cuma
Stoltenberg: Türkiye ile İsveç arasında anlaşmaya varılamayan konular var
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'ya üyelik konusunda, 'Türkiye ile İsveç arasında hala üzerinde anlaşılamayan konular olduğunu' söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçikanın başkenti Brükselde bir basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, İsveçin henüz onaylanmayan NATO üyelik başvurusu ve bu bağlamda Türkiye ile devam eden görüşme ve müzakerelere de değindi.

Reutersın haberine göre, Stoltenberg, açıklamasında, İttifaka üyelik konusunda Türkiye ile İsveç arasında hâlâ üzerinde anlaşılamayan konular bulunuyor ifadelerini kullandı.
FARKLILIKLARI GİDERMENİN EN İYİ YOLU GÖRÜŞMEKTürkiye, İsveç ve Finlandiya arasında dün yapılan toplantıdan sonra halen bazı farklılıklar bulunduğunu, pazartesi günü yapılacak toplantının ise bu farklılıkları giderme amacı taşıdığını aktaran Stolteberg, iyi ve yapıcı olarak nitelendirdiği toplantıda ilerleme kaydettiklerini ancak hala giderilmesi gereken eksiklikler bulunduğunu belirtti.

Stoltenberg, Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Kristerssonu pazartesi Vilniusta toplantıya davet ettim. Üçümüz orada uzmanlarımız eşliğinde detaylara bakmak, Türkiye ile İsveçin pozisyonları arasında farklılıkların olduğu somut meseleleri ele almak için görüşeceğiz. Farklılıkları gidermenin en iyi yolu bu ifadelerini kullandı.
ORBAN: TÜRKİYE İLE TEMAS HALİNDEYİZAvusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Macaristan Başbakanı Viktor Orban da İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Orban, Bu hususa ilişkin NATO Genel Sekreteri ve Türkiye ile düzenli temas halindeyiz, bir şey yapacağımız zaman müzakere yaparız ve Macaristan kararlarını geciktirmez açıklamasında bulundu.
Macaristan hükümetinin İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin olumlu yönde karar aldığını ve bu ülkeyi desteklediğini belirten Orban, bu kararın henüz meclisten geçmediğini ifade etti.
Ne olmuştu?Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022de başlamasının Rusyanın sınır komşusu Finlandiya ile birlikte 18 Mayıs 2022de resmen NATO üyeliğine başvuran İsveçin başvurusu, Macaristan ve Türkiye dışında tüm NATO ülkeleri tarafından kabul edildi. 
İsveç ve Finlandiyanın NATOya üyelik başvurusu kapsamında Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin imzaladığı üçlü mutabakat uyarınca oluşturulan Daimi Ortak Mekanizmanın dördüncü toplantısı 14 Haziranda Ankarada yapıldı. Toplantı sırasında Brükselde bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiyedeki görüşmelerde İsveçin NATO üyeliği konusunda ilerleme kaydedildiğini söyledi.
11-12 Temmuzda Litvanyanın başkenti Vilniusta düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde Türkiye ve İsveç, Belçikanın başkenti Brükselde üst düzey bir toplantıda tekrar bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında İsveçin NATO üyeliği başvurusu hakkında yapılan beşinci toplantının ardından Vilniustaki NATO Zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristerssonun görüşeceği bilgisini paylaştı.

Son güncelleme: 17:05 07.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı