• Turkhane Logo

Reuters: Türkiye İsveç konusunda acele etmiyor, bir gözü ABD'de

Reuters haber ajansına konuşan AK Partili bir yetkili,

17:26 16 Ekim 2023 Pazartesi
Reuters: Türkiye İsveç konusunda acele etmiyor, bir gözü ABD'de
Reuters haber ajansına konuşan AK Partili bir yetkili,

Türkiyenin İsveçin NATO üyelik başvurusunu onaylama konusunu bu ay da erteleyeceği, ABDden F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti alma talebine destek beklediği ifade edildi. Reutersın haberinde, Türkiyenin İsveçin NATO üyelik başvurusunu onaylama konusunda acelesi olmadığı, bu esnada bir gözünün ABDde olduğu belirtildi. 

Ajansa konuşan Ankaradaki duruma aşina iki kaynak, Ankaranın Washginton ile uyum içinde hareket etmek istediğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığının Türkiyeye 20 milyar dolar değerinde F-16 savaş uçağı ve onlarca modernizasyon kiti satışının ABD Kongresi tarafından onaylanması için çalışmasının beklendiği ifade edilen haberde, AK Partiden ismi verilmeyen bir yetkilinin konuya ilişkin olarak, F-16lar ve İsveç konusundaki güven eksikliği düşünüldüğünde, Türkiye NATO üyeliğini onaylamak için acele etmiyor ve aynı zamanda ABDnin adım attığına yönelik bir işaret arıyor dediği aktarıldı.
ABD: BU İKİ ŞEYİ DE YAPMALIYIZAjansa konuşan ve ABD-Türkiye görüşmeleri hakkında bilgi sahibi olduğu ifade edilen ikinci kaynak da tarafların İsveçin NATO üyeliğini ve Türkiyeye F-16 satışını onaylamasını öngören kabataslak teklifin ertelendiğini belirtti. AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın ofisi, iki konuyla ilgili yorum yapmadı. ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcü ise İsveçin yakın gelecekte NATOya katılmasını sabırsızlıkla beklediklerini söyledi. Sözcü, Başkan Joe Bidenın F-16 satışını ittifakın, Birleşik Devletlerin ve Türkiye ile ilişkilerinin menfaatine olacak şekilde desteklediğini belirtti. Sözcü, Bu iki şeyi de yapmalıyız diye konuştu.

ERDOĞAN ACELECİ DEĞİLReutersın haberine göre, Türk yetkililer ve yabancı diplomatlar, AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğanın özellikle Ankaradaki bombalı saldırının ardından İsveçin NATO üyeliği konusunda aceleci olmadığını aktardı. Meclisin açıldığı ve İçişleri Bakanlığı önünde bombalı saldırı yapıldığı 1 Ekimde İsveçin NATO üyelik başvurusunun TBMMde hızlıca onaylanacağı yönündeki umutların da darbe aldığı ifade edilen haberde, Türkiyenin saldırının ardından Irak ve Suriyedeki askeri hedefleri vurduğu ve Türkiyeye ait SİHAnın düşürüldüğü hatırlatıldı. Reutersa konuşan iki kaynak, bunun ardından ABD-Türkiye teklifi konusundaki görüşmelerin sakinlediğini belirtti.

Son güncelleme: 17:26 16.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı