• Turkhane Logo

Oyalama (OHAL) Komisyonu’nun görev süresi bir yıl daha uzatıldı

2017 yılında Gülen Hareketi mensupların iç hukuk yollarının uzaması için kurulan ve aldığı iade kararlarını kurumların dikkate almadığı OHAL Komisyonu’nun görev süresi bir yıl daha uzatıldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

13:14 22 Ocak 2022 Cumartesi
Oyalama (OHAL) Komisyonu’nun görev süresi bir yıl daha uzatıldı
2017 yılında Gülen Hareketi mensupların iç hukuk yollarının uzaması için kurulan ve aldığı iade kararlarını kurumların dikkate almadığı OHAL Komisyonu’nun görev süresi bir yıl daha uzatıldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.



Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi bir yıl daha uzatıldı. Karar AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzası ile Resmi Gazete’de yayımlandı.

KARAR VERMEDİĞİ 6 BİN DOSYA BULUNUYOR


2017 yılında Gülen Hareketi mensupların iç hukuk yollarının uzaması için kurulan OHAL Komisyonu, aradan geçen 4 yılda dosyaları bitiremedi. Mahkemelerde beraat eden birçok kişi için de ret kararı veren komisyonun iade yönünde aldığı kararları da ilgili kurumlar dikkate almıyor. OHAL Komisyonu, geride kalan 4 yılda 16 bin 60 kabul, 104 bin 643 ret kararı verdi. Komisyonun karar vermediği halen 6 bin 80 dosya bulunuyor.

ÇALIŞMALAR SON BİR YILDA YAVAŞLATILDI

Geçen yıldan itibaren komisyonda çalışmalar yavaşlatıldı. 3 yılda 110 binden fazla dosya hakkında karar veren OHAL Komisyonu, geride kalan 15 ayda ise sadece 10 bin dosyayı karara bağlayabildi. Komisyonun karar vermesi gereken 6 binden fazla dosya kalırken, bu dosyaların ne zaman biteceği ile ilgili net tarih bulunmuyor.

İADE KARARLARINI KURUMLAR DİNLEMİYOR

OHAL Komisyonu, incelediği dosyalardan 16 bin 60’ı hakkında kabul kararı verdi. Kabul kararıyla mesleğine dönenlerin yanı sıra aralarında dernek, vakıf, öğrenci yurdu, gazete ve televizyon kanalının da bulunduğu 61 kurum ve kuruluşun tekrar açılmasını kararlaştırdı. Ancak mesleğe dönüşleri için kabul kararı verilen çok sayıda kişi görevlerine başlatılmadı.

BERAAT EDENLERE RET KARARI

Komisyon birçok tartışmalı karara da imza attı. Mahkemelerden beraat alan çok sayıda kişiye OHAL Komisyonu’nun ret kararı verdiği ortaya çıktı. KRT TV’de ‘Söz Meclisi’ programına konuk olan Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, bu durumla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı: “OHAL Komisyonu’nun üyeleri Anayasa’yı ihlal suçunu işliyorlar. Beraat etmiş, Anayasa Mahkemesi’nden ihlal kararı var, AİHM’den ihlal kararı var. Buna rağmen ret kararı veriyorlar.”

KOMİSYON ÖLENLERİ GÖREVLERİNE İADE EDİYOR

Beraat edenlere ret kararı veren OHAL Komisyonu, ölen KHK’lıları da görevine iade ediyor. Komisyonun öldükten sonra görevine iade ettiği kişiler arasında 5 Ağustos 2016’da İstanbul Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde öldürülen tarih öğretmeni Gökhan Açıkkollu, inşaattan düşüp ölen KHK’lı polis Yurdal Gökçe, vinç kolunun altında kalarak hayatını kaybeden akademisyen Doç. Dr. Mustafa Çamaş, SES Malatya Şube Eşbaşkanı Bülent Uçar, memur Mücahit Karataş, sınıf öğretmeni Atilla Yalçıntaş, Mustafa Nacaroğlu, kanserden vefat eden KHK’lı sınıf öğretmeni Emine Yürükçü, kanserden vefat eden Bilgisayar Teknikeri KHK’lı Ömer Faruk Arsoy bulunuyor.

Son güncelleme: 13:14 22.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı