• Turkhane Logo

Onlar da sansürledi! Enes Kanter'in 'özgürlük' mesajları Çin yönetimini rahatsız etti

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, NBA oyuncusu Enes Kanter'in Çin'in Tibet politikalarını eleştiren video yayınlaması sonrası Çinli yayın platformunun Boston Celtics'in maçlarını iptal etmesi kararına tepki gösterdi.

23:03 22 Ekim 2021 Cuma
Onlar da sansürledi! Enes Kanter'in 'özgürlük' mesajları Çin yönetimini rahatsız etti
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, NBA oyuncusu Enes Kanter'in Çin'in Tibet politikalarını eleştiren video yayınlaması sonrası Çinli yayın platformunun Boston Celtics'in maçlarını iptal etmesi kararına tepki gösterdi.


Washington, Pekinin NBAye karşı eylemlerinden endişe duyduğunu bildirdi.

Çarşamba günü, Kanter sosyal medyada Çin Devlet Başkanı Şi Cinpingi ve Pekin yönetimini eleştiren bir video yayınlamış ve Tibet, Tibet halkına aittir başlığıyla Şi Cinpingi acımasız bir diktatör olarak tanımlamıştı.


Çinli yayın kuruluşu Tencent Holdings Ltd de Boston Celticsin maçlarını yayınlamayı iptal ederek bundan böyle bu takımın maçlarının sadece bir çizelge halinde sunulacağını belirtmişti.

Ayrıca takıma ait arşiv görüntüleri de platformdan kaldırıldı.

Çinli taraftarlar, Çin menşeli sosyal medya platformlarında Enes Kanter ve Celtics karşıtı binlerce ileti paylaştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Kanterin dikkat çekmeye çalıştığını öne sürerek sözlerini yalanlamaya bile gerek olmadığını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcü ise e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Pekine atıfla, ABD, Çinin bir oyuncunun Tibetle ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle NBAye karşı eylemlerinden derin endişe duyuyor. ifadelerine yer verdi.

ABDli sözcü, açıklamasının devamında, İfade özgürlüğüne değer veriyor ve bu hakkı kullanan herkesi destekliyoruz. dedi.

KANTER NE SÖYLEMİŞTİ?

Üzerinde Tibetin ruhani liderin Dalai Lamanın fotoğrafının bulunduğu bir kıyafet giyen Kanter, videoda, Çin hükümetine mesajım özgür Tibettir. Tibet Tibetlilerindir, buna ses vermek ve Çin hükümetinin acımasız yönetimi altında Tibette olanlara karşı sesimi çıkarmak için buradayım. Çin yönetimi altında, Tibet halkının temel hak ve özgürlükleri yoktur. 150den fazla Tibetli kendilerini diri diri yaktı. Bu eylemin Tibet hakkında daha fazla farkındalık yaratacağını umarak. Özgürlük için Tibetli kardeşlerimin yanındayım ve çağrılarını destekliyorum. diyor.

Günün ilerleyen saatlerinde Kanter, Boston Celticsin New York Knickse karşı sezon açılış maçında sahaya çıktığında, yan tarafında Özgür Tibet yazan ayakkabılar giydi.

UYGUR SOYKIRIMINI HEMEN DURDURUN

Bu arada Enes Kanter, bugün Twitterda bir video daha paylaştı. Kanter bu defa da Uygurlara karşı soykırım yapıldığını dile getirdi.

Kanter, Çin Devlet Başkanı Şi Cinpinge iktidar partisine hitaben, Çinin kalpsiz diktatörü Şi Cinping ve Çin Komünist Partisi, tüm dünyanın huzurunda sizi köle kamplarını kapatmaya ve Uygur halkını serbest bırakmaya çağırıyorum. Soykırımı hemen durdurun. ifadelerini kullandı.
  Heartless Dictator of China,
XI JINPING and the Communist Party of China.

I am calling you out in front of the whole world.
Close down the SLAVE labor camps and free the UYGHUR people!

Stop the GENOCIDE, now!#FreeUyghurs pic.twitter.com/eEoiw5Uz2K — Enes Kanter (@EnesKanter) October 22, 2021  

Son güncelleme: 23:03 22.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı