• Turkhane Logo

Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmar lideri, Müslümanlara soykırım iddialarını reddetti

Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi Lideri Aung San Suu Kyi, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım iddialarının araştırıldığı Uluslararası Adalet Divan’ında ülkesini savundu.

19:45 11 Aralık 2019 Çarşamba
Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmar lideri, Müslümanlara soykırım iddialarını reddetti
Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi Lideri Aung San Suu Kyi, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım iddialarının araştırıldığı Uluslararası Adalet Divan’ında ülkesini savundu.



Suu Kyi, Myanmar’ın Müslümanlara soykırım yaptığı iddialarının eksik ve yanıltıcı olduğunu söyledi.

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, Uluslararası Adalet Divanı’nda, Gambiya tarafından ülkesine yönelik açılan soykırım davasının duruşmasının ikinci gününde ilk savunmasını yaptı.


Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkemede konuşan Suu Kyi, İslam İşbirliği Teşkilatı adına Gambiya’nın Myanmar’a yönelttiği Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım suçlamasının ‘eksik ve yanıltıcı’ olduğunu iddia etti.

YAŞANANLARI “ÇATIŞMA” OLARAK NİTELEDİ

Lahey’de hakimler karşısında ifade veren Suu Kyi, ordunun bazı zamanlarda orantısız güç kullandığı konusunda bilgisi olduğunu ancak Arakan’da kolay ve anlaşılabilir bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Suu Kyi, “Gambiya, Myanmar’ın Rohingya bölgesine ilişkin olarak yanıltıcı ve eksik bilgilerden oluşan bir tablo sundu” dedi.

Balkanlarda 1990’lı yıllarda yaşanan savaşlardan örnek veren ve o sırada da çok sayıda insanın sınır dışı edildiğini söyleyen Suu Kyi, o zaman da bu durumun soykırım sayılmadığını belirtti.

Arakan’daki durumu ‘çatışma’ olarak tanımlayan Myanmar lideri, bu durumun binlerce kişinin yerinden edilmesine yol açtığını söyledi.

GAMBİYA’NIN AVUKATLARININ SUNUMU

Avukatlar ordunun 3 üst düzey generaliyle Suu Kyi’nin birlikte ve gülümserlerken çekilmiş bir fotoğrafını mahkemeye sunarak Myanmar liderinin, ordu yönetimiyle yakın bir ilişkiye sahip olduğunu söylediler. Sunumda aynı zamanda soykırım iddialarına yönelik fotoğraflar da gösterildi. Suu Kyi’nin Gambiya’nın avukatlarının yaptıkları sunumu dikkatle takip ettiği gözlendi.

Gambiya söz konusu şiddet eylemlerine yönelik olarak mahkemenin önlemler almasını talep ediyor.

Gambiya, İslam İşbirliği Teşkilatı adına, 11 Kasım’da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmuştu.

Dün başlayan duruşma bugün ve yarın da devam edecek.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA YÖNELİK KATLİAMLAR

Arakan’da Myanmar yönetiminin Ağustos 2017’de başlattığı operasyonlar neticesinde 730 binden fazla Müslüman evlerini ve köylerini terk etmek zorunda kaldılar. Bu kişilerin büyük çoğunluğu halen Bangladeş’teki mülteci kamplarında yaşamlarına devam ediyorlar.

Gambiya’nın Uluslararası Adalet Divanı’na yaptığı başvuruya 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı dışında Hollanda ve Kanada’da destek veriyorlar.

Son güncelleme: 19:45 11.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı