• Turkhane Logo

Müteahhitler de 'pes' dedi! İnşaatlar 15 gün süreyle duracak

AKP iktidarının ekonominin çarklarını döndürmedeki yegane iş alanı olan inşaat sektöründe de alarm zilleri çalıyor.

17:39 02 Eylül 2021 Perşembe
Müteahhitler de 'pes' dedi! İnşaatlar 15 gün süreyle duracak
AKP iktidarının ekonominin çarklarını döndürmedeki yegane iş alanı olan inşaat sektöründe de alarm zilleri çalıyor.


Artan çimento fiyatlarını protesto eden müteahhitler, 15 gün süreyle iş bırakma kararı aldı.

Dünya gazetesinin haberine göre, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), 9 Eylülden geçerli olmak üzere 15 gün süreyle iş durduracak.


İMKON, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, çimento fiyatındaki artışın yüzde 200ü bulduğu hatırlatıldı ve müteahhitlerin 15 gün süreyle sipariş vermeyeceği ve üretimi durduracağı belirtildi.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, salgın döneminde demir-çelik ve çimento fiyatlarındaki aşırı artışlar konusunda yaptıkları itirazlar sonrası, Ekonomi Bakanı Mehmet Muş’un gözetiminde çelik üreticileriyle toplantı yaptıklarını ve eleştirilerinin haklı görüldüğünü belirterek fiyatlarda gerilemeler yaşandığını belirtti.

Çimento sektöründe benzer bir uzlaşma sağlanamadığını kaydeden Tellioğlu, şunları söyledi:

Bir sektör büyüğümüze fiyatları sorarken, ‘uğraşma, sana faturayı göndereyim’ dedi.. Başka şey söylemesinler elimde faturalar var, ona göre konuşuyorum” dedi. Tellioğlu, 2020 yılında 4-6. Aylar arasında ton başına liste fiyatının 180 TL iken gerçek satış fiyatının 135 TL olduğunu hatırlattı. Şu anda fiyatların ton başına 450 TL’ye kadar ulaştığını belirten Tellioğlu, “İthal girdiniz mi var dediğimizde, kem-küm ediyorlar. Yani yok.

En büyük gider enerji gideridir, elektrik, kok kömürü.. Sonra işçilik, işletme maliyetleri gelir. Şimdi enflasyonu TÜİK biraz aç açıkladı diyelim, TÜİK yüzde 42 diyor inşaat için. Biz yüzde 60 kabul edelim. (Salgın döneminde) o dönemde bir miktar zararına sattı, bize verilen fatura Ankara bölgesi, bölgelere karşı farklı fiyat olabilir, 135 TL’ye bir de yüzde 15-20 iyileştirme ekleyelim adil olmak lazım. Yüzde 60-70 maliyet artışı var. İyileştirme ile birlikte yüzde 80, hadi yüzde 100 olsun, gelinen fiyat 300 TL’dir.. Şu anda satış 400-450 arasında. Bu zammı kabul etmiyoruz.

Çimento fiyatları ve inşaat maliyetlerindeki artışın kendilerini talep yönünden de endişelendirdiğini söyleyen Tellioğlu, 125 metrekare konut maliyetlerinin 1 milyon TL’nin üzerine çıktığını, 1,2-1,5 milyon TL bandına ulaştığını belirterek, Türkiye’deki alım gücünün üzerine çıktığını, bu nedenle de inşaata başlamanın yavaşladığını savundu.

Son güncelleme: 17:39 02.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı