• Turkhane Logo

Batı'dan İsrail'e sert Refah tepkisi

İsrail uluslararası toplumun baskısına rağmen Refah'a kara operasyonu için harekete geçti. Ordu bölgedeki sivillerin zorunlu tahliyesine başladı. Avrupa ülkeleri ise operasyona tepkili.

17:31 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Batı'dan İsrail'e sert Refah tepkisi
İsrail uluslararası toplumun baskısına rağmen Refah'a kara operasyonu için harekete geçti. Ordu bölgedeki sivillerin zorunlu tahliyesine başladı. Avrupa ülkeleri ise operasyona tepkili.

Mısır sınırındaki Refah kentine kara operasyonu için haftalardır hazırlık yapan İsrail ordusu, beklenen saldırı öncesi on binlerce sivilin tahliyesi için harekete geçti.

Ordu, tahliyenin geçici ve sınırlı bir tedbir olduğunu açıklasa da, BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) en az 100 bin kişinin söz konusu tahliyeden etkileneceğini öngörüyor. Filistin Kızılayı ise tahliye emri verilen bölgede yaşayan sivillerin sayısının 250 bin olduğunu, bu kişilerin Gazze Şeridinin kuzeyinden kaçarak buraya geldiğini açıkladı.
DW Türkçenin haberine göre İsrail Refahın tahliyesini, yedi aydır süren savaşa ara verilmesi için hafta sonunda Mısırın başkenti Kahirede yürütülen müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine kararlaştırdı.
Hamas karşılık tehdidinde bulunduİsrail yönetimi daha önce, uluslararası toplumun baskısının yerlerinden edilmiş bir buçuk milyon Filistinlinin sığındığı kente kara operasyonuna engel olmayacağını açıklamıştı.
İsrail, Gazze Şeridinde kalan Hamas militanlarının Refaha sığındığını savunuyor. Tahliye kararı sonrası Hamas, Refah operasyonu İsrail askeri için bir piknik olmayacak açıklamasıyla, İsrailin operasyonuna karşılık verme tehdidinde bulundu.
Sivillerin tahliyesine Batıdan tepkilerAlmanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Görüşmeler riske atılmamalı, taraflar insani amaçlarla ellerinden gelen en üst çabayı göstermeli denilerek, müzakereye devam edilmesi zönünde çağrı yapıldı.
Fransa, Refaha yönelik bir İsrail saldırısına güçlü şekilde karşı çıkıyor ifadesini kullanan Fransa Dışişleri ise Sivillerin zorla yerinden edilmesi savaş suçu teşkil eder vurgusunda bulundu.
Borrell: Kabul edilemezAvrupa Birliğinden ise en üst düzey tepki Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrellden geldi. Borrell, Refahın tahliyesinin Daha fazla savaş ve açlık anlamına geldiğini ve kara operasyonunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

ABD daha önce sivillerin tahliyesini içeren İnandırıcı ve kabul edilebilir bir plan görene kadar Refah operasyonuna itiraz edeceklerini açıklamıştı.
Dün, ABD ve İsrail savunma bakanları bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, görüşme sonrası Pentagondan yapılan açıklamada Washingtonun bu tutumu tekrar hatırlatılmıştı.

Son güncelleme: 17:31 06.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı