• Turkhane Logo

Moskova’dan Ankara’ya taviz yok; Hakan Fidan istediğini alamadı

15:25 01 Eylül 2023 Cuma
Moskova’dan Ankara’ya taviz yok; Hakan Fidan istediğini alamadı





Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya’da mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. Görüşmede bölgesel ve küresel konuların yanı sıra geçtiğimiz haftalarda Rusya tarafından askıya alınan Tahıl Koridoru anlaşmasının da gündeme geldiği öğrenildi.



Fidan – Lavrov görüşmesi, 4 Eylül’de Soçi’de gerçekleşecek Recep Tayyip Erdoğan – Vladimir Putin zirvesi öncesinde hazırlık niteliği taşıyor. Görüşme öncesinde konuşan Fidan, “Cumhurbaşkanlarımızın görüşmesine hazırlık yapacağız.” dedi.



Görüşmenin ardından iki bakan basın toplantısı düzenledi. Hakan Fidan, Tahıl Koridoru için Türkiye’nin elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Lavrov ise Tahıl Koridoru konusunda Rusya’ya güvence verilmediği sürece ilerleme kaydedilemeyeceğini anlattı. Lavrov, “BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz.” ifadelerini kullandı.



Lavrov, görüşmede Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşme sürecini değerlendirdiklerini kaydetti. Rus Bakan, “Ankara ve Şam’ın diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmesine yardımcı olacak ek adımlar ele alındı.” ifadelerini kullandı.



Edinilen bilgilere göre görüşme Türkiye açısından pek de arzu edildiği gibi gitmedi. Moskova’nın Suriye ve Tahıl Koridoru gibi bazı önemli konularda Ankara’nın beklediği tavizleri vermediği belirtiliyor.



MOSKOVA, ESAD’A MUHATAP GÖSTERDİ



Bilimsel Kalkınma İşbirliği Enstitüsü (MIRNAS) Genel Müdürü Arif Asalıoğlu, konuyla ilgili paylaşımında önemli bazı bilgiler aktardı:




Tahıl koridoru konusunda bir ilerleme olmadı. Moskova, Batı’nın konuyla alakalı bankaların ve sigortaların rahatlatılma şartından vazgeçmedi. Moskova, başta ABD olmak üzere Batı’nın ödemeler ve sigorta işlemleri gibi alanlarda uygulanan yaptırımları esnetmesini istiyor.



Moskova’nın tavrı, Soçi’de yapılacak görüşmede de devam edecek gibi gözüküyor. Tabi bu süre içinde Erdoğan, Batı ile bazı diplomasi becerisi koyarsa durum değişebilir.



Moskova, Suriye konusunda da geri adım atmadı. Ankara’ya muhatap olarak Şam’ı gösterdi. Yani bir nevi ordunuzu Suriye’den çekin demek istedi. Zira Şam’ın en önemli şartı bu gözüküyor. Basına yansımayan bir konu ise Ankara’nın Ukrayna’ya silah satması. Bunun dile gelmiş olma ihtimali yüksek bir durum.

Son güncelleme: 15:25 01.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı