• Turkhane Logo

Mardin E Tipi Cezaevinde 100’e yakın mahpus koronavirüse yakalandı

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, gardiyanların koğuşlarda ve mahpuslar üzerinde yaptıkları ince arama sebebiyle 100'e yakın mahpusa virüs bulaştığı iddia edildi.

13:01 22 Mayıs 2021 Cumartesi
Mardin E Tipi Cezaevinde 100’e yakın mahpus koronavirüse yakalandı
Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, gardiyanların koğuşlarda ve mahpuslar üzerinde yaptıkları ince arama sebebiyle 100'e yakın mahpusa virüs bulaştığı iddia edildi.



Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan yüzlerce mahpusun yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığı iddiasına dair Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Günay, önergesinde cezaevlerinin kapasitenin üzerinde dolu olması, hijyen malzemelerinin olmaması ve gardiyanların ince arama adı altında yaptıkları uygulamaların virüsü yaygınlaştırdığını kaydetti.


Günay, “Basına yansıyan haberlere göre Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde Covid-19 salgını hızla yayılmaktadır. Avukatları ile görüşen mahpuslar yaklaşık 100 kişinin Koronavirüse yakalandığını aktarmışlardır. Gardiyanların koğuşlarda ve mahpuslar üzerinde yaptıkları ince arama sebebiyle virüsün bulaştığı düşünülmektedir. Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık’ın da koronavirüse yakalandığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin HDP’li Günay’ın Bakan Gül’e yönelttiği sorular şöyle:

-Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaç mahpus Covid-19’a yakalanmıştır? Tüm mahpuslara test yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi tarihte ve kaç adet yapılmıştır? Pozitif çıkan mahpus ile temas eden diğer mahpuslar için önlem alınmış mıdır?

-Gerekli tedbirler almadan koğuşlarda ve mahpuslar üzerinde ince arama yapan ve muhtemelen mahpuslara virüs bulaştırmış olan cezaevi personeli hakkında gerekli soruşturma başlatılmış mıdır?

-Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde salgını önleme amaçlı dezenfekte işlemi yapılmış mıdır?

-Bakanlığınızın Covid-19 virüsüne karşı cezaevlerinde aldığı önlemler nelerdir?

-Covid-19 salgını karşısında Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde risk grubunda olan mahpus sayısı nedir? Kronik hastalığı olanlar ve bağışıklığı zayıf olanlar için hangi önlemler alınmıştır

Son güncelleme: 13:01 22.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı