• Turkhane Logo

Libya'da Türkiye'nin desteklediği hükümet UMH'dan Sirte'ye harekat hazırlığı

Libya'da Türkiye'nin desteklediği hükümet, Sirte'ye harekat hazırlıklarını başlattığını açıkladı. Mısır, Sirte'ye düzenlenecek bir operasyonu

11:11 20 Temmuz 2020 Pazartesi
Libya'da Türkiye'nin desteklediği hükümet UMH'dan Sirte'ye harekat hazırlığı
Libya'da Türkiye'nin desteklediği hükümet, Sirte'ye harekat hazırlıklarını başlattığını açıkladı. Mısır, Sirte'ye düzenlenecek bir operasyonu

Libyada BMnin tanıdığı ve Türkiye tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Halife Hafter kontrolündeki Sirte kentini ele geçirmek üzere çok yakın bir zamanda başlatılacak bir harekat için hazırlıklara başladığını açıkladı.
UMH birliklerinin sözcüsü Mustafa Mecai, Sirte yakınlarına şimdiye dek eşi görülmemiş bir yoğunlukta asker yığılmaya başlandığını belirterek Sirteyi kurtarmak için yapılacak muharebenin başlaması kesindir ve çok yakında gerçekleşecektir açıklamasını yaptı.
Hedef petrol sahaları
Mecai, muharebenin bir amacının da Hafterin kontrolündeki petrol sahalarının geri alınması olduğunu söyleyerek, Nihai hedef, ayaklanmayı bastırmak ve UMHnın kontrol alanını tüm Libyaya yaymaktır dedi.
Libya lideri Muammer Kaddafinin devrildiği 2011 yılından sonra iç savaşa sürüklenen ülke 2014ten bu yana iki ayrı kontrol bölgesine ayrılmış durumda. Ülkenin batı kesimleri BMnin tanıdığı UMHnın, zengin petrol yataklarının bulunduğu doğu ve güney kesimleri de Halife Haftere bağlı Libya Ulusal Ordusunun kontrolü altında bulunuyor. Hafter, Tobruk merkezli meclisin desteğine sahip.
Petrol ihraç yetkisi UMHda
Trablus merkezli UMH, uluslararası anlaşmalar uyarınca Libya petrolünün ihracatı konusunda tek yetkili merci olmasına rağmen petrol ihracatı Hafter birlikleri tarafından bloke ediliyor. Hafter birlikleri 2019 yılı Nisan ayında başkent Trablusu ele geçirmek için harekat başlatmış, ancak kayda değer bir ilerleme kaydedememişti. Aralık ayından itibaren Türkiyenin UMHya verdiği askeri desteği artırmasıyla dengeler UMH lehine değişmiş, Hafter birlikleri ellerindeki bazı stratejik noktaları kaybederek geri çekilmek zorunda kalmıştı.
Petrol hilali ve Sisinin kırmızı çizgisi
Hafterin en güçlü destekçileri arasında yer alan Mısırın Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi geçen ay yaptığı açıklamada Sirteye düzenlenecek bir operasyonu kırmızı çizgi ilan ederek askeri müdahale tehdidinde bulunmuştu.
Sirte, kentin güneydoğusunda uzanan ve Libya petrol hilali olarak bilinen zengin petrol kaynaklarının denize ulaştırılmasında büyük stratejik önem taşıyor. Sirtenin kontrolü Ocak ayından bu yana Haftere bağlı birliklerin elinde bulunuyor.

Son güncelleme: 11:11 20.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı