• Turkhane Logo

Kılıçdaroğlu: Erdoğan tükürdüğünü yalayacak, daha çok faiz artışları göreceğiz

19:25 29 Ağustos 2023 Salı
Kılıçdaroğlu: Erdoğan tükürdüğünü yalayacak, daha çok faiz artışları göreceğiz





CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Enflasyonu o kadar yüksek seviyelere sıçrattılar ki, yaptıkları olağanüstü faiz artışı bile yetmiyor. Anlaşılan Sayın Erdoğan daha çok tükürdüğünü yalayacak ve daha çok faiz artışları göreceğiz.” dedi.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomik krizin faturasının vatandaşa kesildiğini söyledi. Vergi zamlarıyla krizden çıkmayı planlayan  AKP Hükûmetini eleştiren Kılıçdaroğlu, faiz artışlarının devamının geleceğini söyledi.



T24’ten Murat Sabuncu’nun sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, değişim tartışmalarıyla ilgili “İsteyen yarışa girer, hak eden yarışı kazanır. Bu kadar net.” dedi.



“TÜRKİYE’NİN BORCU 5.8 TRİLYON TL’YE ÇIKTI”



Seçimden bu yana her şeyin daha kötüye gittiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Sadece ekonomide değil, dış politikadan tutun eğitime, sağlıktan tutun adalet dağıtan yargı dünyasına kadar Türkiye bir sorunlar yumağı ile karşı karşıya. Tek gerçek gündem ekonomi… Bakınız, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre merkezi yönetim borç stoku 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla 5,8 trilyon TL düzeyinde. 2022’nin sonunda bu rakam 4 trilyon TL idi. Yani, sadece 7 ayda borç stoku 1,8 trilyon TL arttı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimizde (Temmuz 2018) borç stoku 1 trilyon TL idi. Ucube yönetim sistemiyle merkezi yönetimin borcu yaklaşık 6 kat arttı. Bu anormal artışın gerisinde iş bilmezlik, liyakatsizlik ve kötü yönetim var.” dedi.



“İHRACATÇILAR DOLAR 35 TL OLSUN İSTİYOR”



Dolar kurundaki her 1 TL’lik artışın, borç stokunda 145 milyar TL artışa yol açtığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Daha acı olanı ise, ihracatçılar; “Rekabet gücümüzü koruyabilmemiz için doların 33 – 35 TL olması gerek” diyorlar… Dolar 35 TL olursa borç stoku 1 trilyon TL daha artacak! Diğer yandan merkezi yönetimin TL cinsinden borcunun 413 milyar TL’si TÜFE’ye endeksli. Enflasyon arttıkça devletin ödediği faiz de artacak. 2023 yılının ilk 7 ayında bütçeden yapılan faiz harcamaları 313 milyar TL oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlük kazandığı 2018’in ilk 7 ayında faiz gideri yaklaşık 42 milyar TL idi. Aradan geçen beş yılda faiz giderlerindeki artış 7,5 kat!” diye konuştu.



“ERDOĞAN TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALAYACAK”



Merkez Bankası’nın faizi yüzde 25’e çıkarmasını değerlendiren CHP Genel Başkanı, “Faturayı hep sabit gelirlilere ve orta sınıfa kesiyorlar. Daha acı olanı ise enflasyonu o kadar yüksek seviyelere sıçrattılar ki, yaptıkları olağanüstü faiz artışı bile yetmiyor. Merkez Bankası’nın 2023 yılsonu için beklediği enflasyon yüzde 58; 2024 yılsonu için beklediği enflasyon yüzde 33. Ama şu anda uyguladıkları faiz yüzde 25. Anlaşılan ilerleyen günlerde, Sayın Erdoğan daha çok tükürdüğünü yalayacak ve daha çok faiz artışları göreceğiz. Bunlar Yörük sırtından kurban kesmeye o kadar alışmışlar ki…” ifadeleri kullandı.



“ORTA VADELİ PROGRAM BİR FIRSATTIR”



Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program’ı değerlendiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Bu program üreteni, alın teri dökeni cezalandırmayacak, aksine özendirecek bir program olmalı… Enflasyon beklentilerini ancak bu şekilde kırabilirsiniz. Şu anda böyle güven veren bir program da bu programı sahiplenen bir siyasi irade de ortada yok. Onun için de enflasyon beklentileri yüksek seviyelere yapıştı kaldı. Türk Lirası’nın “değer saklama” fonksiyonu tamamen kayboldu. Kur Korumalı Mevduat uygulamasıyla dolarizasyon tarihimizin en yüksek seviyelerine çıktı.



Geçtiğimiz günlerde söyledim. Bir kez daha söylüyorum. Eylül ayında açıklayacağınız Orta Vadeli Program bir fırsattır. Geçmişte olduğu gibi laf olsun diye TBMM’nin huzuruna bir Orta Vadeli Program getirmeyin. Güven uyandıracak bir programı ortaya koyun. Kur Korumalı Mevduat’tan nasıl kurtulacaksınız, bunun yol haritasını bu programla açıklayın. Aksi takdirde tarih ve millet huzurunda ağır vebal taşırsınız.”



“BURASI CHP, HAK EDEN YARIŞI KAZANIR”



Gelelim ‘değişim’ talebi ve parti içindeki yarışa ilişkin de değerlendirme yapan Kılıçdaroğlu, “Burası Cumhuriyet Halk Partisi. Burada ‘şunu destekleyenler’ ile ‘bunu destekleyenler’ diye bir yarış olmaz. Bizde yarış ‘bayrağı ben daha ileriye taşırım’ iddiasına sahip kişiler arasında olur. Demokrasi içerisinde, sevgi, saygı içerisinde olur. Bizi diğer partilerden ayıran da zaten budur. İsteyen yarışa girer, hak eden yarışı kazanır. Bu kadar net. Şu anda da kongre sürecimiz en demokratik şekilde ilerliyor. Cumhuriyet Halk Partisi bu süreçten daha güçlü, daha dinamik biçimde çıkarak yerel seçime girecektir.” dedi.

Son güncelleme: 19:25 29.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı