• Turkhane Logo

Kenan Evren 1, Recep Tayyip Erdoğan 71 kez yaptı

TBMM, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tamamen devre dışı bırakıldı. 1980 darbesi sonrası Kenan Evren, sadece bir kararname yayımlarken Erdoğan’ın yayımladığı kararname sayısı ise 71’e ulaştı.

11:25 22 Mart 2021 Pazartesi
Kenan Evren 1, Recep Tayyip Erdoğan 71 kez yaptı
TBMM, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tamamen devre dışı bırakıldı. 1980 darbesi sonrası Kenan Evren, sadece bir kararname yayımlarken Erdoğan’ın yayımladığı kararname sayısı ise 71’e ulaştı.


1980 darbesi sonrası kullanılmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın elinde Meclis’i tamamen bypass etme aracına dönüştü. Kenan Evren 1 kararname yayımlarken Erdoğan 71 kararname yayımladı. Erdoğan, kararnamelerle Meclis’ten daha fazla madde çıkardı.

KARARNAME İLE MECLİS BYPASS EDİLİYOR


BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Kenan Evren’e Cumhurbaşkanlığı teşkilatında düzenleme yapmak üzere tanınan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlama yetkisi, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ne resmen geçişle birlikte ülkeyi yönetmeyi sağlayacak kadar geniş bir hareket alanına sahip oldu. 10 Temmuz 2018’de Erdoğan tarafından yayımlanan 1 no’lu kararname ile cumhurbaşkanlığı teşkilatında düzenleme yapıldı, sonra da hız kesmeden sayıları arttı. “Meclis bypass ediliyor” iddialarına karşı kararname sayısı artırılarak yayımlanmaya devam edildi.

2 BİN 311 MADDELİK KARARNAME YAYIMLADI

TBMM’de istediği yasal düzenlemeleri gerçekleştirme konusunda sayısal bir eksikliği olmamasına karşın komisyonlar ve Genel Kurul sürecinde zaman kaybetmeye tahammülü olmayan Erdoğan, 27’nci yasama döneminde 2 bin 311 maddelik 71 kararname yayımladı. Bunlar arasında İstanbul Sözleşmesinin feshi, üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usulleri, Milli Saraylar, Uzay Ajansı, Merkez Bankası üyeliği, Sözleşmeli ve iş mevzuatına tabi personel, suç mağdurlarının desteklenmesi gibi kararnameler bulunuyor.

KARARNAMELERLE TBMM’DEN DAHA FAZLA MADDE ÇIKARDI

CHP’nin Anayasa Profesörü olan milletvekili İbrahim Kaboğlu’nun derlemelerine göre, TBMM’de 27’nci dönemin başından bu yana 2 bin 110 maddelik 160 teklif yasalaştı. 92’si antlaşma, 6’sı bütçe olan yasalardan geriye kalan 62’sinden 38’i de torba kanun olarak gündeme geldi ve kabul edildi. Buna karşın 2 bin 311 maddeyi içeren 71 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Birbiri ile ilgisi olmayan konuların tek başlık altında toplandığı kararnamelerde de görüldü. 71 kararnameden 500 maddeyi içeren 29’u torba kararname olarak yürürlüğe konuldu.

Son güncelleme: 11:25 22.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı