• Turkhane Logo

Kanser şüphesi bulunan mahpus acile kaldırıldı: ‘Hayatım tehlike altında’

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun dün TBMM'de gündeme getirdiği hasta mahpus Mustafa Çiftçi, bu sabah acile kaldırıldı. Doktorların kanserden şüphelendiği ve acilen biyopsi yapılması gerektiğini söylediği Çiftçi, Balıkesir 2 Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazarak hayatının tehlike altında olduğunu belirtti.

20:25 31 Mart 2023 Cuma
Kanser şüphesi bulunan mahpus acile kaldırıldı: ‘Hayatım tehlike altında’
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun dün TBMM'de gündeme getirdiği hasta mahpus Mustafa Çiftçi, bu sabah acile kaldırıldı. Doktorların kanserden şüphelendiği ve acilen biyopsi yapılması gerektiğini söylediği Çiftçi, Balıkesir 2 Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazarak hayatının tehlike altında olduğunu belirtti.

Sevinç Özarslan’un haberine göre, İki buçuk yıldır hapiste olan Mustafa Çiftçi’nin 4 çocuğu bulunuyor. Çorum Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan tetkikler sonucunda göğsünde büyük bir kitle tespit edilen ve tedavi için bir hafta önce Çorum Sungurlu T Tipi Cezaevinden Sincan Cezaevine sevk edilen KHK’lı Mustafa Çiftçi (48), bu sabah acile kaldırıldı.



“AĞZINDAN KAN GELİYOR”



Babasıyla dün görüş yaptıklarını söyleyen Mustafa Çiftçi’nin oğlu E. Çiftçi, “Babam geceleri öksürük krizinden uyuyamıyor, boğazından kan geldiğini söyledi. Durumu hiç iyi değil. Dün kampüs içindeki hastaneye götürüldüğünü ama doktor olmadığı için geri geldiğini söyledi. Hiçbir şey yiyemiyor. Bir yudum çay dahi içemiyor, ‘Sabah mama, akşam da zar zor çorba içiyorum’ dedi. Bu sabah e-nabızda babamın acile kaldırıldığını gördük. Bir an önce biyopsi yapılması ve tedavisine başlanması lazım. Bu şekilde babamın yaşam hakkı ihlal ediliyor.” dedi.



“DÖRT AYDIR HASTANEYE GÖTÜR GETİR YAPTILAR”



Babasının 4 aydır maruz kaldığı hak ihlallerini  Kronos ‘a anlatan E. Çiftçi, “Babamın ilk şikayetleri geçtiğimiz aralık ayında başladı. Mide bulantısı,  karın ağrısı. Hastaneye götürüldüğünde ağrı, mide, bağırsak sorunları (dispepsi) yazıp göndermişler. Doğru dürüst bir muayene, tedavi olmadı maalesef. Üç-dört ay böyle devam etti. Ankara Şehir Hastanesi’ne PET çekimine götürüldü. Kitlenin nerede olduğu, büyüklüğü orada görülüyordu, Kemikte ve karaciğerinde de bazı sorunlar vardı ama hiçbir şekilde bir tedavi süreci başlatılmadı. Birkaç hafta önce durumu daha da ciddileşti.” ifadelerini kullandı.



“DURUMU AĞIR VE KRİTİK”



Çiftçi sözlerine şöyle devam etti: “Ağrılarından ve şikayetlerinden duramadığı için hastaneye gitme süresi 2 güne düştü. Geceleri uyuyamıyor, göğüs ağrısı, daralması, öksürük krizleri, baş dönmesi, hepsi var. Babamı tanıyorum, hastalanınca öyle kolay kolay şikayet edecek bir insan değildir. Durumunun kritik ve ağır olduğunu tahmin  edebiliyorum.



“KATI BESİN TÜKETEMİYOR, MAMA İLE BESLENİYOR”



Çorum Devlet Hastanesi’nde tomografi çekilince göğsünde kitle olduğunu fark ediyorlar. Bunun üzerine 9 Mart’ta Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gönderiyorlar. Babam hiçbir katı besini tüketemiyor, mama ile besleniyor. Üç ay içinde 20 kiloya yakın zayıfladı. Şu an 62 kilo. Yemek yiyemediğini söylemesine rağmen cezaevinde herhangi bir şey yapılmadı.



Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki doktorlar, ‘Çorum’da tedavi mümkün değil’ dediler. Serum ve mamayla vücudunun direncinin biraz artırmaya çalıştılar. Kanser olma riskinin yüksek ve durumunun kritik olduğunu, kitlenin büyük ve acilen alınması gerektiğini, tekrar cezaevine dönmemesi gerektiğini söylediler.



“TEDAVİSİ GECİKTİRİLİYOR”



‘Daha ileri bir merkeze sevk edilmesi gerekir’ diye rapor yazdıkları için geçen hafta cuma günü sabah beşte Sungurlu’dan Sincan’a sevk edildi. Ancak bir haftadır babam tedavisinin devamı maksadıyla bir kere bile hastaneye götürülmedi. Sadece kampüs içindeki hastanede normal muayeneye gitti. Tam teşekküllü bir hastaneye götürülmedi, oysa babamın durumu acil. Biyopsi yapılması lazım ama herhangi bir adım atılmıyor.”



“GÜÇLÜKLE PARMAKLIKLARA TUTUNUYORDU”



9-16 Mart tarihleri arasında Çorum Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bodrum katındaki mahkum odasında kalan babasını savcılık izniyle 5 dakika görebildiklerini ifade eden oğul Çiftçi, “Aramızda parmaklık, parmaklığın hemen önünde sandalye, babamın arkasında da gardiyan vardı. Babam güçlükle parmaklıklara tutunarak ayakta duruyordu. İki üç dakika zaten dayanamadı, sandalyeye oturdu. Vicdanınız olsa o hastanın orada duramayacağını görürsünüz. Yattığı oda küçücük penceresi olan hücre gibi bir yerdi. Babam orada 1 hafta kaldı. O kadar kötü bir ortamda olmasına rağmen şikayetçi değildi.” şeklinde konuştu.



“DİLEKÇELERİMİZ DİKKATE ALINMADI”



Hem babasının hem de kendilerinin yazdığı dilekçelerin dikkate alınmadığını vurgulayan Çiftçi, “Babam, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazdığı bir dilekçesini postayla bize de gönderdi. Dilekçede cezaevinin mührü yok ancak oradan postalandığına dair kargo takip numarası mevcut. Babamın sağlık durumu kendi cümlelerinden okuyunca bize her şey anlatmadığını ve durumunun tahminimizden daha ciddi olduğunu fark ettik.” dedi.



“HASTALIĞIM DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTI”



Mustafa Çiftçi ise dilekçesinde durumunu şöyle yazdı:



“Yaklaşık 3 aydır hastayım, artık hastalığım dayanılmaz boyutlara ulaştı. Bu süre zarfında pek çok kez kurum tabipliğine muayene oldum. Gastroentoreloji ve dahiliyeye sevk edildim. Fakat hastalığıma hiçbir çare bulunamadı ve gündem güne sağlık durumum kötüleşti. Hali hazırda mide bulantısı, baş dönmesi ve ağrılı öksürük krizi, yüksek şeker ve tansiyon göğüs-boğaz bölgesinde daralma gibi pek çok hastalığım var. Yemek yiyemiyorum. Az miktarda olsa bile yemek yediğim vakitlerde anında kusarak hepsini çıkartıyorum.



“ÜÇ AYDA 15 KİLO ZAYIFLADIM”



Son 3 ay içinde 15 kilo verdim. Nabzım sürekli 100’ün üzerindedir. Şekerim 300’e ulaşıyor. Maalesef cezaevinde rahatsızlığım ile gerekli şekilde ilgilenilmiyor. Aynı zamanda kurum tarafından sağlanan yemekleri bedenim kabul etmiyor. Aylardır hastalığım teşhis edilemedi. Durumum günden güne daha kötüye gidiyor. 3 ay içinde 83 kilodan 68 kiloya düşmüş olmam vücudumdaki büyük düşüşün ve çöküşün göstergesidir. Bu duruma acilen müdahale edilmezse hayatımı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağım.



“HAYATIM TEHLİKE ALTINDADIR”



Artık tutukluluk tedbiri meşru amacını kaybetmiş bulunuyor. Yaşadığım sağlık sorunu sebebiyle tutukluluk tedbirinin kaldırılmasını talep ediyor, ev hapsi dahil daha hafif bir güvenlik tedbirine başvurulmasını istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum. Hayatım tehlike altındadır. Lütfen beyanlarımı dikkate alın.”



KAPATILAN KURUMLARDA GÖREV YAPIYORDU



En son Balıkesir’deki kapatılan Fırat Eğitim Kurumları’nda muhasebeci olarak çalışan Mustafa Çiftçi, Gülen cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında 6 Ağustos 2021’de tutuklandı. 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Çiftçi’nin sağlık durumu Aralık 2022’de bozulmaya başladı. Mide bulantısı, karın ağrısı ve öksürük şikayetleriyle 3-4 aydır hastaneye götürülen Çiftçi’nin göğsünde Çorum Hitit Araştırma Hastanesi’nin 13 Mart’ta düzenlediği rapora göre 8×10 cm büyüklüğünde kitle tespit edildi. Ancak bugüne kadar tedavi hizmetlerine tam ve zamanında ulaşamadı.

Son güncelleme: 20:25 31.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı