• Turkhane Logo

Kamuya girişte istenen güvenlik soruşturması AYM’ye taşınıyor

Muhalefet partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesine rağmen yeniden TBMM’ye getirilen kamuya girişte güvenlik soruşturması teklifi yasalaştı.

13:40 09 Nisan 2021 Cuma
Kamuya girişte istenen güvenlik soruşturması AYM’ye taşınıyor
Muhalefet partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesine rağmen yeniden TBMM’ye getirilen kamuya girişte güvenlik soruşturması teklifi yasalaştı.



Çok sayıda meslek grubundan yüz binlerce kişinin etkileneceği uygulama Anayasa Mahkemesine taşınacak.

Kamuya personel alımında uygulanan ancak Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulaması, TBMM İçtüzüğü ve Anayasa’ya aykırılık tartışmasına rağmen kabul edildi. AKP ve MHP’nin oylarıyla hayata geçen düzenlemeyi CHP yeniden AYM’ye taşıma kararı aldı.


FİŞLEMELER SARAY’A GÖNDERİLECEK

15 Temmuz sonrası yürürlüğe giren ancak AYM’nin iptal ettiği güvenlik soruşturması uygulamasının yeniden yasalaşması sonucunda öğretmenler, istihbarat personeli, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet ve sahil güvenlik teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli soruşturulacak. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel, üst kademe kamu yöneticileri ile milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje ve tesislerde çalışmak isteyenler de soruşturmadan geçirilecek. Güvenlik soruşturması MİT, emniyet ve valiliklerce yapılacak. Soruşturma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı’nda Değerlendirme Komisyonu kurulacak.

CHP DÜZENLEMEYİ AYM’YE TAŞIYACAK

AYM’nin “soruşturmanın kapsamı ve bu soruşturmayı yapacak komisyonun bilgileri ne şekilde kullanacağının net olmaması” nedeniyle iptal ettiği düzenleme yeniden Yüksek Mahkeme’nin gündemine taşınacak. CHP, iptal istemiyle AYM’ye başvurma kararı aldı. İki ana başlıkta yapılacak itirazın ilk ana dayanağı, usulden olacak. CHP, güvenlik soruşturması uygulamasının TBMM’de yapılan oylamada reddedilmesine rağmen bir yıl değil bir gün sonra yeniden gündeme getirilmesinin Anayasa ihlali olduğunu belirtecek. Başvuruda ayrıca bu uygulamanın milli güvenlik kuruluşları dışında uygulanmaması gerektiği vurgulanacak. CHP, soruşturmayı yapacak kuruluşlara ve bilgilerin ne şekilde kullanılacağının belli olmamasına da itiraz edecek.

Son güncelleme: 13:40 09.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı