• Turkhane Logo

IŞİD'in yeni lideri hakkında neler biliniyor?

Uzmanlar, IŞİD'in 31 Ekim'de yeni

15:18 02 Kasım 2019 Cumartesi
IŞİD'in yeni lideri hakkında neler biliniyor?
Uzmanlar, IŞİD'in 31 Ekim'de yeni

Irak Şam İslam Devletinin (IŞİD) 31 Ekimde yeni halifesi olarak ilan ettiği yeni lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi hakkında çok az bilgi var.
IŞİDin rakibi cihatçı örgütler yeni lideri tanımlamak ve hor görmek için bilinmeyen ve anonim ifadelerini kullanıyor, IŞİD taraftarlarına kimliği ve geçmişi bilinmeyen birine bağlılıklarını ilan etmemeleri çağrısı yapıyorlar.
Yeni liderin kod adındaki El Haşimi el Kureyşi isimleri, Muhammed Peygamberin soyundan geldiği iddiasına işaret ediyor.
Bölgedeki pek çok kişi böyle bir bağın varlığını iddia etse de, isim kendi başına yeni liderin milliyetini anlamak için yeterli değil.
IŞİDin son lideri Ebu Bekirin adındaki El Bağdadi ismi, Iraklı olduğunu açık ediyordu.
Her şeye rağmen, IŞİD destekçileri, ki bunlara örgütün önde gelen medya oluşumları da dahil, Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşiye bağlılıklarını ilan etmek için birbirleriyle yarıştılar, ona halifeleri olarak itaat etme ve cihatçı örgüt adına savaşma sözü verdiler.
Pek çoğu, mesajlaşma uygulaması Telegramda profil fotoğrafını, bağlılık sözü veren cümlelerin yer aldığı ortak bir fotoğraf ile değiştirdi.

IŞİD taraftarları bağlılıklarını göstermek için bu fotoğrafı profil fotoğrafı yaptılarBenzer bir şekilde, IŞİDin yeni sözcüsü Ebu Hamza El Kureyşinin kimliği hakkında da çok az bilgi var. Yeni sözcünün El Muhacir olarak tanımlanması, yaşadığı ülkede göçmen olduğunu gösteriyor.
Ebu Hamza, Bağdadinin ölümünden bir gün sonra Suriyede gerçekleştirilen ABD-Kürt ortak operasyonunda öldürülen IŞİD Sözcüsü Ebu Hasan el Muhacirin yerine geçti.
IŞİD, ölümünden sonra ilk kez 31 Ekimde yayımladığı açıklamasında, Suudi olduğunu doğruladı.
El Haşimi el Kureyşi kod adının halk arasında bilinmiyor olması gerçeği, IŞİDin yeni liderinin kıdemli bir cihatçı olduğu iddiasıyla birleştiğinde, normalde farklı bir kod adı kullanan ve zaten bilinen bir grup üyesi olduğu, ancak güvenlik nedeniyle kimliğinin saklı kalması için isminin değiştirildiği fikrini akıllara getiriyor.
Fakat, gerçek kimliğinin saklanması, grubun amacına ve taraftarlarının desteğini koruma ve yeni üyeler toplama kabiliyetine olumsuz etkide bulunabilir. Bu da IŞİDin yeni liderlerinin kimliği ile ilgili önünde sonunda daha fazla bilgi paylaşmasına yol açabilir.
IŞİD, Bağdadinin halefinin ismini nispeten hızlı, ABD öldüğünü duyurduktan 5 gün sonra açıkladı. IŞİDin eski lideri Ebu Ömer el Bağdadi Nisan 2010da öldürüldüğünde, örgütün öldüğünü doğrulaması bir hafta, halefini ilan etmesi ise bir ay almıştı.
Yayımlanan yeni açıklamada, yeni sözcü IŞİD içinde danışmanlık hizmeti veren Şura Konseyinin IŞİDin birliğini korumak için yeni lider atama sürecini hızlandırdığını söyledi. Bu da, IŞİDin, yeni liderini belirlememesi halinde örgütte çatlaklar oluşmasından korktuğunun açık bir göstergesi.
IŞİD AÇIKLAMASINDA NE DEDİ?Yeni liderin kod adındaki son iki isim, El Haşimi el Kureyşi, söz konusu kişinin Muhammed Peygamber ile aynı sülaleden (Haşim) ve aynı kabileden (Kureyş) geldiğinin altını çiziyor, ki bu bazı İslami yorumlarda halifelik pozisyonu için ön şart olarak gösteriliyor.
Selefi Ebu Ömer el Bağdadinin olduğu gibi, IŞİDin son lideri Ebu Bekir el Bağdadinin de Kureyş kabilesinden geldiği öne sürülüyordu.
Yeni sözcü tarafından okunan son sesli mesajda, IŞİDin üyelerine ve sempatizanlarına yeni lidere bağlılıklarını ilan etmeleri çağrısında bulunuluyor. Bilmedikleri birine itaat etmeleri isteniyor. Mesaj, Kureyşinin vasıfları konusunda güven verilmesiyle devam ediyor.
Mesajda, Arapça olarak El Şeyh el Mücahid el Alim el Amil olarak tanımlanıyor, bu da hem bir ilim insanı olduğu hem de mücahid bir savaşçı olduğu anlamını taşıyor.
Kıdemli bir cihatçı olduğu kaydediliyor, açıkçası en önemli kişilerinden biri deniyor, Amerikalılarla savaşmada özellikle tecrübeli olduğu belirtiliyor ki bunun da Irakta olması muhtemel. Cihad konusunda çalışan ilim insanlarından biri olduğu iddia ediliyor.
Amerikalılara hitaben sözcü, ABDnin Ebu Bekir günlerini arayacağı uyarısında bulunuyor.
CİHATÇILAR NE DEDİ?Cihatçılar, IŞİDin ne destekçileri ne de rakipleri Kureyşinin kimliği hakkında bir spekülasyonda bulundu.
IŞİD taraftarları alışılageldik şekilde gözü kapalı olarak örgüte bağlılıklarını ve yaygın ve açık bir şekilde yeni lidere itaatlerini ilan ettiler. Yeni halifenin kimliğini ya da vasıflarını sorguladıkları gözlenmedi.
Öte yandan, IŞİDi eleştiren cihatçılar, ki çoğunluğu IŞİDin cihatçı rakibi Heyet Tahrir el Şamı (HTŞ) destekliyor, yeni anonim lideri alaya aldılar.
HTŞnin üyesi olduğunu iddia eden yılmaz destekçisi El İdrisi, Telegramda alaycı bir üslupla şu mesajı paylaştı:
Hayali bir şura (danışma) konseyi, bilinmeyen bir halifeyi Telegram ve Twitterdaki anonim hesapları üzerinden yönetmesi atarken, sözcüleri ise belki New Yorktan ya da Abu Dabide oturup, safların akıllarını idare ediyor.
IŞİDi eleştiren başka bir cihatçı olan Faris Najd, Bilinmeyen bir sözcü bilinmeyen bir kişinin yeni halife ilan edildiğini duyurdu mesajını attı.
Üst düzey HTŞ yetkilisi Ebu Maria el Kahtani, Telegramda uzun bir paylaşımla cahil IŞİD taraftarlarının körü körüne IŞİDin yeni liderine bağlılıklarını ilan etmedeki aceleciliklerini eleştirdi, bu duruma biat takıntısı ismini verdi.
Başka bir üst düzey HTŞ taraftarı olan El Dahabi, alaycı bir şekilde Anlaşılan Daeşe (IŞİDi aşağılayan hitap biçimi) katılan herkes, soyu Muhammed Peygambere giden bir Kureyşi dedi.

ANALİSTLER NE DEDİ?Cihatçılar gibi uzmanlar ve gözlemciler de bunun üzerine kafa yoruyorlar, yeni liderin kimliğini bulmaya çalışıyorlar. Bazıları belirli isimler ortaya atsa da, spekülasyonlar yapılıyor.
Ancak çoğunluk, IŞİDin önceki liderleri ve merkezi yöneticileri gibi yeni liderinin de Iraklı olması ihtimalinin yüksek olduğu fikrini taşıyor. Sadece IŞİDin selefi olan, El Kaidenin Irak kolunun lideri Ebu Musab Ez Zerkavi Ürdünlüydü.
Pek çok basın kuruluşu ve analist, El Kureyşinin, Bağdadinin Ağustos ayından beri yardımcılığını yaptığı konuşulan Iraklı Türkmen IŞİD yetkilisi Abdullah Kardaşın kod adı olabileceğini iddia etti.
Ürdünlü cihat uzmanı Hasan Ebu Haniye, ABD merkezli Arapça Kanalı El Hurraya, El Kureyşi ve Kardaşın (Ebu Ömer el Türkmeni ismiyle de biliniyor) aynı kişi olduğunu tahmin ettiğini açıkladı ve Bağdadinin yardımcısı olarak atandığını belirtti.
Ebu Haniye, Kardaşın IŞİDin güvenlik bölümünü yönettiğini, bunun da IŞİD içerisindeki en önemli kol olduğunu söyledi.
İngiliz tabloid gazetesi The Sun da benzer bir iddiayı gündeme getirdi.

Ağustos ayında IŞİDe atfedilen sahte bir açıklamada, Bağdadinin Kardaşı halefi ilan ettiği iddia edilmişti. Yine de pek çok uzman, Kardaşın Bağdadinin yerine geçmesinin beklendiğini söylemeye devam etti ve sahte açıklamanın IŞİDin liderlik makamına ışık tuttuğunu kaydetti.
Hacı Abdullah da ismi geçenler arasındaydı, bazı uzmanlar bu ismin Kardaşın kod adlarından biri olduğunu öne sürdü.
El Arabiya televizyonunda 27 Ekimde yayınlanan bir röportajda, Bağdadinin hapisteki akrabası ve kuryesi, sadece Hacı Abdullah isimli kişinin Bağdadinin yardımcısı olduğunu öne sürdü. Hacı Abdullah, ABDnin Ağustos ayında yayımladığı arananlar afişindeki bir IŞİD yetkilisinin kod adlarından biriydi. Ancak Hacı Abdullah ve Kardaşın aynı kişi olup olmadığı belirsiz.
Öte yandan, El Hurrada yer alan Iraklı cihad uzmanı Hişam El Haşimi, yeni liderin IŞİDin Şura Konseyinde görev yapmış olmasının, örgüt için çalışan bir şeriat yargıcı olmasının ve dini yargı ve yasama kurumlarında görev yapmış olmasının muhtemel olduğunu söyledi.
Milliyeti ile ilgili, genel iddialara ters düşecek şekilde, El Haşimi yeni liderin Iraklı değil, Tunuslu, Mısırlı ya da Ürdünlü olabileceğini öne sürdü.
IŞİDin yeni halifesinin zengin bir cihat geçmişi olduğu iddiası göz önüne alındığında, gerçek kimliği hakkında daha fazla bilginin, örgüt tarafından olmasa da cihatçı rakipleri ya da yetkililer tarafından gelecek günlerde gün yüzüne çıkması mümkün.

Son güncelleme: 15:18 02.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı