• Turkhane Logo

Dünyanın gördüğünü Türkiye’deki vatandaşlar ‘göremedi’

Dünyanın saniye saniye izlediği gelişmeleri Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları erişim engelleri nedeniyle izlemedi. Erişim engellerini aşan ‘VPN’ en çok aranan kelime oldu.

14:36 28 Şubat 2020 Cuma
Dünyanın gördüğünü Türkiye’deki vatandaşlar ‘göremedi’
Dünyanın saniye saniye izlediği gelişmeleri Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları erişim engelleri nedeniyle izlemedi. Erişim engellerini aşan ‘VPN’ en çok aranan kelime oldu.



Rusya’nın Suriye’nin İdlib şehrindeki Türk taburunu vurduğu en az 33 askerin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra ülkede adeta ‘körleşti’. Whatsapp, Twitter, İnstagram, Facebook, YouTube gibi sosyal medya mecralarına geceden beri ya tamamen erişilemiyor ya da kısmen. Dünyada herkesin anlık olarak İdlib’deki gelişmeleri izlediği saatlerde Türkiye’deki kullanıcılar internete girebilmenin yollarını arıyor. Ana akım medyada haberlerin karartılması endişesi nedeniyle alternatif medya ve sosyal medya hesapları daha aktif bir şekilde ‘haber kaynağı’ olarak kullanılıyor. En çok aranan kelimeler arasında ‘VPN’ ilk sırayı aldı…

Suriye’nin İdlib ilinde düzenlenen hava saldırısında TSK mensubu 33 askerin hayatını kaybettiği açıklandı. Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya platformuna saatlerce erişilemedi. Google’da en çok aranan sözcükler listesi, vatandaşların habere erişmeye çalıştığını gösteriyor. Bu listede haber kuruluşlarının ve “son dakika” gibi ifadelerin yanı sıra “VPN” ve “bayrak” sözcükleri de var.


DEVLET DİLİNDE ‘SURİYE REJİMİ’ SOSYAL MEDYADA RUSYA…

Hava saldırısının ardından sosyal medyada Rusya suçlanırken, Türkiye’nin resmi açıklamalarında ise ‘Suriye rejimi’nin hedef alınarak Rusya’nın pas geçilmesi dikkat çekti. Sosyal medya kullanıcıları açıklamalarda ‘Rusya’ya değinilmemesini sert şekilde eleştirdi. Kamuoyuna tüm bilgileri Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın vermesi, Rusya dahi saldırıyla ilgili açıklama yapmışken Ankara’dan henüz ses gelmemesi sosyal medyada tepki çekti. Çoğu medya kuruluşunun saldırıyı tüm yönleriyle araştırarak haberleştirmemesi, bunun yerine “yüzlerce rejim unsuru vuruldu” gibi haberlere yer vermesi kullanıcıları alternatif haber kaynaklarına yöneltti. İşte bu noktada internetteki ‘yavaşlama’ ve sosyal medya mecralarına erişim engelleri devreye girdi.

VPN İLK SIRAYA YERLEŞTİ

Netblocks’un verilerine göre 23.30 itibariyle Türkiye’de Twitter, Facebook ve Instagram’a erişilemedi. YouTube ve WhatsApp’da da erişim kesintiye uğradı. Sosyal medyanın sansürlendiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Sosyal medya platformlarına erişemeyen binlerce vatandaş alternatif yollar aradı. Bu yüzden son 24 saatte Google’da en çok yapılan aramalardan biri “VPN” oldu. İngilizce “Virtual Private Network” (Sanal Özel Ağ) ifadesinin kısaltması olan bu sözcük, sansürlenen internet sitelerine Türkiye dışındaki bir sunucu üzerinden erişebilmeyi sağlayan programları ifade ediyor.

İdlib saldırısı sonrası Google’da en çok yapılan aramalar listesinde neredeyse tüm anahtar sözcükler haberlerle ilgili. “Son dakika” ifadesinin yanı sıra en sık aranan sözcükler arasında FOX, Sözcü, BBC, TRT Haber, A Haber Canlı, Halk TV, Haber 7, Oda TV, Mynet Haber ve Ekşi Sözlük başı çekiyor. “Bayrak” sözcüğü de en çok arananlar listesinde yer alıyor.

Son güncelleme: 14:36 28.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı