• Turkhane Logo

Çiftçilerden Kirişçi’ye cevap: Bakan bizle eğleniyor

Tarım Bakan’ı Vahit Kirişci’nin "Çiftçilerimiz gayet güzel paralar kazanıyor" açıklaması tepki çekti. Borç yükü altında ezilen ve tarlasına ipotek koydurarak ayakta kalmaya çalışan çiftçiler “Bakan bizimle eğleniyor" dedi.

10:00 13 Nisan 2023 Perşembe
Çiftçilerden Kirişçi’ye cevap: Bakan bizle eğleniyor
Tarım Bakan’ı Vahit Kirişci’nin "Çiftçilerimiz gayet güzel paralar kazanıyor" açıklaması tepki çekti. Borç yükü altında ezilen ve tarlasına ipotek koydurarak ayakta kalmaya çalışan çiftçiler “Bakan bizimle eğleniyor" dedi.





İklim krizi ve artan maliyetler sebebiyle çiftçi son dönemde üretim yapamaz durumda. Süreçte borcunu borçla kapatmaya çalışan çiftçi, arazisini bankalara rehin bırakıyor. Tüm bunlara rağmen AKP iktidarı ise seçimler öncesi tarımda olumlu tablo çizmeye çalışıyor.



Son olarak Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin açıklamaları büyük tepki çekti. Kirişçi, borçları nedeniyle tarlasını satacak hale gelen çiftçiler için “Şu an çiftçilerimiz gayet güzel paralar kazanıyor. Ekonomik olarak iyi durumdalar” diyerek kendisinin çiftçinin tepkisini yansıtan bir olay yaşamadığını dile getirdi.



HALİMİZ İÇLER ACISI



Manisa Sarıgöl’de üzüm üreticiliği ve hayvancılık yapan Sarıgöl Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Sinan Gençeli, “Her yıl girdi maliyetleri orantısız artıyor. Devletten doğru düzgün destek alamıyoruz. Borçlar almış başını gidiyor. Bankalardan kaçar durumdayız. Çiftçi tarlalarına ipotek koyduruyor. Buna rağmen Bakan çıkıp, ‘Çiftçiler güzel paralar kazanıyorlar, ekonomileri iyi durumda’ diyor… Bakan adeta bizle eğleniyor. Ama biz artık eğlenecek durumda değiliz” diye konuştu.



Bu sene üzüm bağlarında don yaşandığını vurgulayan Gençeli, “Yaşanan don olayı sebebiyle kentte yüzde 70 ile yüzde 100 arasında değişen zararlar yaşandı. Yaşadığımız zarar kimsenin umurunda değil… Devlet destek sunmuyor. Hayvancılığa girmek bile istemiyorum. Hayvancı artık kazanmadığı için hayvanını kesmek zorunda kalıyor. Halimiz içler acısı. Acil tarım politikalarının acil değişmesi gerekiyor” dedi.



ÜRETİM BİTMİŞ DURUMDA



Aydın’ın Germencik ilçesinde incir ve zeytin üreticiliği yapan Halil Çetinkaya ise, “Bakan herhalde başka ülkede yaşıyor” dedi. Çetinkaya şunları dile getirdi: “Artık yetkililerin başka ülkenin çiftçilerini durumunu takip ediyor. Bu son açıklamayla bunu daha iyi anlamış olduk. Çünkü bizim ülkemizdeki çiftçi aç durumda. Borçlarımız katlanarak devam ediyor. Çiftçi üretimden kaçıyor. Girdi maliyetleri ortada. Devletin desteği de ortada. Bu sene inciri 40 liraya sattık. Geçen sene ise 60 liraya satmıştık. Enflasyon ortada. Buna rağmen bu açıklamalar bizim sabrımızı taşırıyor. İnsanları aldatmaya gerek yok. Üretim bitmiş durumda.”



Uşak’ta buğday ve hububat üreticiliği yapan İnay Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muammer Arıkan ise şunları dile getirdi: “Ekonomik olarak durumumuz içler acısı. Mazot almış başını gidiyor. Çiftçi ekemediği için un fabrikamıza buğday alamadık. Dışarıdan da un buğday satın alamıyoruz. Büyük problemlerle karşı karşıyayız. Geçtiğimiz yıllarda da bu durum böyleydi. İktidar gerçeklerden kaçmasın. Çiftçinin sorunlarını acil çözmesi lazım.” 



ÇİFTÇİNİN BORCU 363 MİLYAR TL



TÜİK verileri “Çiftçilerimiz gayet güzel paralar kazanıyor” diyen Bakan Kirişçi’yi yalanlıyor. Verileri göre, tarım kesiminin bankacılık sektörüne olan borçları şubatta bir önceki aya göre 12,1 milyar lira daha artarak 363,4 milyar liraya kadar çıktı. Sektörün borçlarında yılın ilk iki aylık döneminde ise 34,4 milyar liralık artış kaydedildi. Türkiye’nin hemen hemen tüm tarım ürünlerinde kendi kendine yeterlilik oranları azaldı. 2021-2022 yılında Türkiye’nin ürettiği hububat, ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayabildi. Bu oran buğdayda yüzde 87,3 olurken, arpada yüzde 66,8’e, mısırda yüzde 76,7’ye kadar indi. Karşılama oranı toplam hububatta bir önceki döneme göre 17,1 puan, buğdayda 15 puan, arpada 30,3 puan, mısırda 8,3 puan düştü. Türkiye 2021 yılında 4,5 milyar dolar, 2022 yılında 5,7 milyar dolar olmak üzere sadece son iki yılda 10,2 milyar dolarlık hububat ithal etti. Bu yılın ilk iki ayında ise ithalat 1 milyar dolara ulaştı. TÜİK’e göre tarımsal girdi fiyatları ocakta bir önceki aya göre yüzde 6.24, son bir yılda ise yüzde 96 oranında artış kaydetti.



Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Son güncelleme: 10:00 13.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı