• Turkhane Logo

Bulgaristan Rus petrol alımını durdurdu

Bulgaristan Hükümeti 1 Mart’tan itibaren Rus petrolü ithalatını durdurdu.

17:42 03 Mart 2024 Pazar
Bulgaristan Rus petrol alımını durdurdu
Bulgaristan Hükümeti 1 Mart’tan itibaren Rus petrolü ithalatını durdurdu.

TURKHANE.COM- MOSKOVA
AB üyesi olarak Bulgaristan’ın Rus petrol tedariklerini durdurma kararı geçen yılın sonunda Bulgar parlamentosu tarafından alındı. Buna göre, 1 Ocak 2024ten itibaren ithalatın yarı yarıya azaltılmasını, 1 Şubattan itibaren arzın %25e düşürülmesi ve 1 Marttan itibaren ise tamamen durdurulması öngörülmüştü.
Aynı zamanda Bulgaristan, Rusyanın enerji kaynaklarının deniz yoluyla tedarikine yönelik AB ambargosundan bu yılın sonuna kadar geçerli olan muafiyet hakkını alan ülkeler listesinde yer alıyor. Ancak Bulgar yönetimi bundan vazgeçti ve Aralık 2023ten itibaren bu hakkından vaz geçerek Rusya’dan deniz yoluyla petrol ürünleri ithalatını da tamamen durdurdu.
Ayrıca Bulgaristandaki tek petrol rafinerisi Rus LUKOIL şirketine ait. Bulgaristana ve bölgedeki komşu ülkelere yakıt sağlayan bu şirket de kısa bir süre önce Bulgar hükümetinin %60lık ek gelir vergisi uygulamaya koymasının ardından faaliyetlerini durdurma noktasına geldi. Lukoile ait rafinerinin Rusyaya ait olmayan petrol türlerini işleyebilmesi için ise 500 milyon euroluk modernizasyon gerekiyor.
Böylece Türkiye, Rusya’dan Avrupa yönünde petrol alımı yapan tek ülke konumunda kaldı. Bu arada Rus petrolü alımını artıran Türkiye, ham olarak ve kendi tesislerinde işlediği Rus petrolünü Avrupa ülkelerine satıyor.

Son güncelleme: 17:42 03.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı