• Turkhane Logo

Bakanları en çok Yüce Divan’a gönderen hükumet AKP oldu

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın itirafları sonrası 17-25 Aralık soruşturmaları yeniden gündeme geldi.

14:09 31 Ağustos 2021 Salı
Bakanları en çok Yüce Divan’a gönderen hükumet AKP oldu
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın itirafları sonrası 17-25 Aralık soruşturmaları yeniden gündeme geldi.


Soruşturma dosyasında adı geçen İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, 2015 yılı Ocak ayında yapılan oylamada AKP’nin oylarıyla aklandı. Kendi bakanlarını TBMM’de aklayan AKP’nin kendinden önceki hükumetlerin bakanlarını Yüce Divan’a göndermesi ise dikkat çekti.

DEVLETİN ZİRVESİNİ AYM YARGILIYOR


1961 yılında kurulan Anayasa Mahkemesi (Yüce Divan) Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılıyor. Yüce Divan’da, savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcıvekili yapıyor.

İLK YARGILAMA 1964 YILINDA YAPILDI

Yüce Divan’da ilk yargılama 1964 yılında yapıldı. Eski Ticaret Bakanı Mehmet Baydur, “arpa davası” nedeniyle Yüce Divan’da yargılandı ve beratına karar verildi. Sonraki yargılama ise 1980 darbesi sonrasında gerçekleşti. 1981 yılında yargılanan Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Hilmi İşgüzar beş yıl ağır hapis, dört yıl sekiz ay hapis, 5 milyon 251 bin 600 lira ağır para cezası, memuriyetten temelli yoksun kılınması cezası aldı.

Yine aynı yıl yargılanan Gümrük ve Tekel Eski Bakanı Tuncay Mataracı hakkında ise 36 sene ağır hapis, 787 milyon 386 bin 166 lira ağır para, memuriyetten temelli yoksun kılınmasına, şoför ehliyetinin altı yıl süreyle geri alınmasına karar verildi. 1982 yılında Bayındırlık Eski Bakanı Şerafettin Elçi, iki yıl dört ay hapis, 4 bin 666 lira ağır para, 14 ay süre ile memuriyetten yoksun kılınmasına, ehliyetnamesinin iki yıl dört ay süre ile geri alınması cezası aldı. 1982 yılında yine Yüce Divan’da yargılanan Bayındırlık Eski Bakanı Selâhittin Kılıç’ın beratına karar verildi.

ÖZAL KENDİ BAKANINI YÜCE DİVAN’A GÖNDERDİ

1985 yılında dönemin başbakanı Turgut Özal, aynı zamanda kendi kabinesinde görev yapan Devlet Bakanı İsmail Özdağlar’ı Yüce Divan’a gönderdi. Özdağlar hakkında iki yıl hapis, 30 bin lira ağır para, iki yıl süre ile memuriyetten yoksun kılınmasına, yargılama gideri olan 281 bin 410 TL’nin alınmasına ve yargılanan iki kişinin beraatına karar verildi. 1993 yılında Yüce Divan’a gönderilen Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı İsmail Safa Giray, Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı Cengiz Altınkaya beraat etti.

AKP ESKİ BAKANLARI YÜCE DİVAN’DA YARGILATTI

2002 yılı kasım ayında iktidara gelen AKP hükumeti ise Yüce Divan’a en çok dosya gönderen hükumet oldu. AKP 2004 yılında eski başbakan Mesut Yılmaz ve Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Yaşar Topcu, Devlet eski Bakanı Güneş Taner, Devlet Eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı H. Hüsamettin Özkan, Devlet eski Bakanı Recep Önal, Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı Koray Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı M. Cumhur Ersümer (iki kez) ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Zeki Çakan’ı Yüce Divan’a gönderdi. Yüce Divan’a gönderilen tek başbakan olan Mesut Yılmaz’a verilen ceza 2000 yılında çıkarılan ve kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilinen af nedeniyle ertelendi. Topçu, Taner, Ersümer de yargılamada aldıkları cezalar ertelenirken, Yüce Divan’a gönderilen diğer bakanlar olan Çakan, Önal ve Özkan ise beraat etti.

Son güncelleme: 14:09 31.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı