• Turkhane Logo

ABD İsrail'e bazı bombaların sevkiyatını durdurdu

ABD, İsrail'e iki tip ağır bombanın sevkiyatını askıya aldı. Karar Refah operasyonunun başlamasının ardından duyuruldu. 7 Ekim'den beri Biden yönetimi ilk kez bu yönde adım attı.

10:36 08 Mayıs 2024 Çarşamba
ABD İsrail'e bazı bombaların sevkiyatını durdurdu
ABD, İsrail'e iki tip ağır bombanın sevkiyatını askıya aldı. Karar Refah operasyonunun başlamasının ardından duyuruldu. 7 Ekim'den beri Biden yönetimi ilk kez bu yönde adım attı.

DW Türkçede yer alan habere göre Refaha kara operasyonunun başlamasının ardından ABD, İsraile bazı bombaların sevkiyatını durdurdu.

Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre; ağırlıkları 907 ve 226 kilo olan iki tip bombanın teslimatı, İsrail, kapsamlı bir kara harekatı konusunda ABDnin endişelerini gideremediği için geçici olarak iptal edildi.

Bu, Biden yönetiminin Hamasın saldırısıyla 7 Ekimde başlayan savaşta İsraile yönelik ilk silah kısıtlaması oldu. Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Biden, Gazze savaşını ele alma biçimi yüzünden kamuoyu baskısı altında.

Kararın geçen hafta, İsrailin Refah operasyonunu gerçekleştireceği anlaşılınca alındığı belirtildi. Ancak kamuoyu ile operasyonun başlamasından sonra paylaşıldı.

Saldırının başlamasının ardından Washington’dan yapılan ilk değerlendirmede, Refah geçişinin İsrail tanklarının müdahalesi sonucu yardım kamyonlarına kapatılmasına dikkat çekilmiş, bunun kabul edilemez olduğu” vurgulanmıştı.
Görüşmeler sonuçsuz kaldı

Kısıtlamadan etkilenen sevkiyat, bin 800ü 907 kiloluk, bin 700ü de 226 kiloluk toplam 3500 bombadan oluşuyordu.

Geçen birkaç hafta boyunca İsrailli ve ABDli yetkililer Refah operasyonuna dair seçenekleri görüştükleri bir dizi toplantı gerçekleştirdi. Ancak bu görüşmelerde ABDnin sivillere dair endişelerini giderecek bir sonuç çıkmadı.

Öte yandan Beyaz Saray, Refah operasyonunun “sınırlı” olacağı konusunda İsrailden söz aldıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Biden, Nisan ayında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahuya Filistinli sivillerin durumuna dair uyarıda bulunmuş, sivil kayıpların önlenmesini istemişti.
Yardımlar sürecek

Washington bu uyarının ardından İsrail’e silah yardımlarını gözden geçirmeye başladı, özellikle büyük ve kontrolsüz yıkıma yol açan ağır bombalara odaklanıldı. Washingtonun diğer silahlarla ilgili değerlendirme sürecinin ise devam ettiği belirtildi.

Ancak tank ve top mermileri ile diğer füze ve bombaların sevkiyatı sürüyor. Teslimatı durdurulan bombaların da akıbeti henüz belirsiz. Yetkililer, Kongrenin onay verdiği her bir dolarlık silah yardımının nihayetinde yerine ulaşacağını söylüyor.

ABD Kongresi‘nde geçen ay, İsraile 14 milyar dolar silah yardımı öngören yasa kabul edilmişti. Sevkiyatı durdurulan iki tip bomba ise bu pakete dahil değil.

Son güncelleme: 10:36 08.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı