• Turkhane Logo

Alman süpermarket zinciri Penny'den ilginç zam yağmuru

Gıda üretiminin çevreye maliyeti konusunda farkındalık oluşturmak isteyen Alman süpermarket zinciri Penny, bu hafta müşterilerinden bazı ürünlerin

08:37 02 Ağustos 2023 Çarşamba
Alman süpermarket zinciri Penny'den ilginç zam yağmuru
Gıda üretiminin çevreye maliyeti konusunda farkındalık oluşturmak isteyen Alman süpermarket zinciri Penny, bu hafta müşterilerinden bazı ürünlerin

Avrupanın en büyük ekonomisi olan ülkede 2022 rakamlarına göre hane halkı bütçesinin yalnızca yüzde 11,1i gıda harcamalarına gidiyor.

Bu da Almanları alım gücü sıralamasında Avrupanın en ucuz yiyeceklerine sahip toplumlarından biri yapıyor. Ancak genellikle endüstriyel ölçekte üretilen ucuz yiyeceklerin çevresel maliyeti yüksek oluyor.

Alman tarımı, geçen yıl 55,5 milyon metrik ton sera gazı emisyonundan sorumluydu. Bu da ülkenin emisyonlarının kabaca yüzde 7,4üne denk geliyor.

Penny yönetim kurulu üyesi Stefan Goergens, Gıda fiyatları çevre ve toplum için ortaya çıkan maliyetleri yansıtmıyor ve bu rahatsız edici gerçekle yüzleşmek zorundayız dedi.
Pennynin 2 bin 150 şubesinde cumartesi gününe kadar devam edecek olan gerçek maliyet kampanyasında yoğurttan sosise iklim, sağlık, toprak ve su maliyetlerinin de dahil olduğu dokuz ürün için farklı fiyat uygulanacak. Ayrıca normalde ödenecek fiyat da gösterilecek.

Örneğin 300 gramlık bir parça peynirin fiyatı 2,49 Eurodan 4,84 Euroya yükseltildi. Şirket elde edilecek ek geliri sürdürülebilir çiftçilik projelerine yatıracak.

Hayvanların işleniş süreci ürün üzerinde belirtilmek zorunda olacak
Almanyanın Yeşiller önderliğindeki tarım bakanlığı, bölgesel üretimi, organik tarımı teşvik etmek ve süpermarketlerdeki et ürünlerinin nasıl işlendiğini, hayvanların ne gibi ortamlarda tutulduğunu belirtecek şekilde etiketleme yapılmasını zorunlu kılmak da dahil sektörün karbon ayak izini azaltmak için çeşitli adımlar atmaya hazırlanıyor.

Ucuz et satışı sonlanacak ve bitki bazlı et satışı artacak
Bir başka Alman indirimli süpermarket zinciri Lidl da 2025ten itibaren, ucuz et satışını durduracağını ve sattığı bitki bazlı protein miktarını artıracağını duyurdu.

Şirket, Nürnberg Teknik Üniversitesi ve Greifswald Üniversitesinden bilim insanlarının tüketicilerin Pennynin yeni fiyatlarına nasıl tepki vereceğini araştıracağını söyledi.

Federal istatistik dairesinden cuma günü alınan ön verilere göre, Almanyada enflasyon düşüş eğiliminde, ancak gıda fiyatları hala bir yıl öncesine göre yüzde 11 daha yüksek.

Küresel ısınmanın getireceği maliyet daha yüksek
Nihayetinde, Almanya ve diğer ülkeler tarım ve diğer sektörlerden kaynaklanan emisyonları azaltmadıkça, aşırı hava koşullarından çok daha büyük maliyetler ortaya çıkması söz konusu.

Mart ayında yapılan bir araştırma, aşırı hava koşullarının yüzyılın ortasına kadar Almanyaya toplam ekonomik zarar olarak 900 milyar euroya mal olabileceğini tahmin ediyor.

Penny tarafından sağlanan rakamlara göre, organik ürünlerin ortalama çevresel maliyeti 1,15 euro iken, kimyasallara dayanan organik olmayan ürünlerin ortalama çevresel maliyeti 1,57 euro oldu.

Son güncelleme: 08:37 02.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı